Malatya'daki Tarihi Yapilara 'Yapi Sagligi Takibi'

Malatya’da tarihi yapilarin deprem karsisindaki dinamik özelliklerinin incelenmesi için çalisma baslatildi. Yapi Sagligi Izleme (Structural Health Monitoring) çalismalariyla yapilarin dinamik özellikleri belirlenecek.

Malatya'daki Tarihi Yapilara 'Yapi Sagligi Takibi'
Son 10-15 yildir insaat mühendisligi alaninda uygulanmaya baslanan ’Yapi Sagligi Izleme’ çalismalari ülke genelinde yayginlasiyor. Bu çerçevede Malatya’da da çalismalara baslanirken, uygulama ile gündelik kullanim sirasinda insanlarin hiç hissetmedikleri seviyelerdeki titresimleri kullanarak, yapilarin dinamik özellikleri belirlenecek.

Inönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat uygulama ile amaçlarinin herhangi bir deprem esnasinda yapi davranislarini önceden tahmin etmek oldugunu söyledi.



Çalismalara ilk olarak Yusuf Ziya Pasa camisinde basladiklarini kaydeden Onat," Yapi sagligi izleme çalismalari yapmaktayiz. Çalismalardaki temel amacimiz herhangi bir deprem esnasinda yapilarin davranislarini önceden tahmin etmek. Bu çerçevede öncelikle deneysel modal analiz yaparak yapinin dinamik karakteristigini çikariyoruz ve daha sonra sayisal ortama aktararak modal kalibrasyon yapiyoruz. Bu çalismalardan sonra ise geçmiste meydana gelen deprem ivmelerini kullanarak ta yapinin zayif noktalarini belirleyerek güçlendirilmesi önerilerinde bulunmaktayiz" dedi.

Çalismalarin Malatya için çok önemli oldugunu belirten Onat, "Malatya’yi iki büyük deprem bekliyor. Çünkü Malatya Dogu Anadolu fay hattinin iki segmentinin birlestigi bir noktada bulunmakta. Bu segmentlerin üretebilecegi maksimum deprem 7.2 büyüklügünde oldugu tahmin edilmektedir. Dolayisiyla bizde önlem almak adina bu çalismalari yürütmekteyiz" ifadelerini kullandi.

Üç kisilik bir ekiple çalismalari sürdürdüklerini aktaran Onat, "Akminare camisinin ve Ak minarenin malzeme özelliklerini çikardik. Simdi dinamik karakteristiklerini ise deneysel modal analiz çalismalari ile belirlemekteyiz. Bu çalismayi sürekli hale getirdigimiz zaman yapi sagligi izleme çalismasi oluyor. Bugünde bu çalismalarin ikinci ayagini yapiyoruz. Buradaki çalismalarimiz tamamlandiginda ofis ortaminda geri kalan çalismalarimizi yapacagiz" diye konustu.

Onat, Yusuf Ziya Pasa ile Akminare camilerinde baslayan çalismalarina Vaiz Sunullah Melik camisine ait minare, Yalniz Minare ve Silahtar Mustafa Pasa kervansarayinin karsisindaki tarihi Sahinbey camisinin minaresinde devam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA