'Günes Enerjisi Yatirimlari Yönetmelik Engeline Takilmasin'

Günes enerjisi (GES) ile ilgili son yönetmeligin yatirimlarin önünü kesecegini ifade eden TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, Türkiye’nin 40 gigavat kurulu güç hedefine ulasabilmesi için düzenlemenin degistirilmesi çagrisinda bulundu.

'Günes Enerjisi Yatirimlari Yönetmelik Engeline Takilmasin'
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) hazirlanan ve Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Elektrik Piyasasinda Lisanssiz Elektrik Üretim Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik’in yatirim cephesinde endiselere yol açtigini dile getiren TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç oldugunu söyledi.



12 Mayis 2019’dan sonra yapilan basvurular sonucu baglanti anlasmasina çagri mektubu almaya hak kazanan kisilerin, ihtiyacin üzerinde satisa konu edilebilecek üretim miktarinin, iliskili tüketim tesisinin toplam elektrik enerjisi tüketimini geçemeyecegini kayit altina alan yönetmeligin ciddi sorunlari beraberinde getirecegini kaydeden TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, “Fazla elektrigin satilmasi ve onu asan kismin bedelsiz olarak verilmesi ile ilgili yönetmelik, yatirimlar için tehdit potansiyeli tasimaktadir. Iklim krizinin etkileri ve dünya genelinde enerji tedarikindeki sikintilarin arttigi bir dönemde enerji açiginin azaltilmasi için yenilenebilir enerji yatirimlarinin önü açilmalidir. Sektör olarak daha fazla yatirim alani beklerken mevcut ve yeni yatirimlar açisindan ciddi engel teskil edecek olan bu çalismanin en kisa zamanda degistirilerek güncellenmesini bekliyoruz. Mevcut günes enerjisi kurulu gücü, 8 gigavata ulasan ülkemizin 2030’a kadar 40 gigavat seviyesine ulasarak enerji açigini kapatmasi için yatirimcinin önüne engel çikarilmamasi, aksine tesvik edilmesi büyük önem arz ediyor. Devletimizin bu noktada denetleyici ve düzenleyici rolde daha etkin olmasini bekliyoruz” diye konustu.

Günes enerjisi üretimindeki tüm paydaslarin süreçten çok olumsuz etkilenecegini de belirten Ibrahim Sahintas, “Bu düzenleme ile enerji girdi maliyetlerini GES ile düsürmek ve kazancini yatirima dönüstürmek isteyen küçük isletmeler ve binlerce yatirimcinin magduriyeti kaçinilmaz olacaktir. Yatirimcilara, 2019’da ihtiyaç fazlasi elektrigin satin alinacagi yönündeki hukuki düzenlemeden yararlanma imkâni verilerek daha sonra bu hakkin ellerinden alinmasi da hayata geçirilen yatirimlarin zayi olmasina ve firmalarin iflasina varan sonuçlari karsimiza çikarabilir. Ilaveten bu düzenleme, yeni yatirimlarin önünü kesecektir. Geriye dönük olarak planlanan degisikligin uygulama asamasinda olan birçok projeyi sekteye ugratacagi ve GES yatirimlarina agir darbe vuracagi da unutulmamalidir” dedi.

Tüm dünyada artan talep ve Rusya-Ukrayna savasinin, enerjinin tasidigi stratejik önemi bir kez daha gösterdigini de kaydeden Sahintas, “Gelismis ekonomilerin enerjide alternatif çözüm arayislarina girdigi bir dönemde yapilan düzenlemeler ve tesviklerle Türkiye, yenilenebilir enerji yatirimlari konusunda güçlü bir atilim firsatina sahiptir. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji üretiminin tesvik edilmesi, enerji kaynakli cari açigimizin kapanmasina yardimci olacagi gibi daha verimli bir üretim düzeninin oturmasina imkân saglayacaktir. Avrupa Yesil Mutabakati’na uyum nedeniyle özellikle sanayicilerin yogun ilgi gösterdigi yesil üretim yatirimlarinin önünün açilmasiyla birlikte disa bagimli olmaktan ziyade enerji ihraç eden bir ülke olabiliriz. Düzenlemenin gözden geçirilmesi ve GES yatirimlarinin tesvik edilerek enerjinin ülkemizin disa bagimliliginin önlenmesi adina yeni bir atilim hamlesine dönüstürülmesi en önemli beklentimizdir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA