Bike FEST, MTB Cup Heyecani Ile Basladi

Büyüksehir Belediyesi’nin Bike FEST organizasyonu Ayçiçegi Bisiklet Vadisi’nde Sakarya MTB Cup heyecani ile basladi. Festival UCI Eliminatör Dünya Kupasi, Tour Of Sakarya, 3 büyük konser ve EXPO Sakarya organizasyonlariyla devam edecek.

Bike FEST, MTB Cup Heyecani Ile Basladi
Büyüksehir Belediyesi, Bike FEST organizasyonuna Sakarya MTB Cup yarisiyla basladi.

4 uluslararasi müsabakaya ev sahipligi yapilacak, 3 konseri ve EXPO Sakarya organizasyonlarinin gerçeklestirilecegi Bike FEST 12 Agustos itibariyla kapilarini açti. Dünyanin en modern bisiklet tesisi Ayçiçegi Bisiklet Vadisi’nde yarislarin start bayragini Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce kaldirdi. MTB’nin en fazla puan getiren yarislarindan bir tanesi olan ‘Cross Country’ yarisinda kadin ve erkeklerden olusan 40’a yakin sporcu katildi.

Yaklasik 20’ye yakin ülkeden katilan sporcular 4 buçuk kilometrelik dag bisikleti parkurunda ter döktü. Erkekler 8, kadinlar ise 6 tur boyunca sampiyonluk için yaristi. Elit Erkekler kategorisinde Isviçre’den Ursin Spescha birinci, Italya’dan Alessio Agostinelli ikinci, Almanya’da Silas Graf üçüncü oldu. Elit Kadinlar kategorisinde ise Slovenya’dan Tanya Zakelj birinci, Yunanistan’dan Eleftheria Giachou ikinci ve Slovenya’dan Vita Movrin üçüncü oldu. Derece yapanlara madalyalarini Baskan Ekrem Yüce ve protokol üyeleri yapti.

Bisiklet sehri Sakarya

Baskan Yüce, Dünya Bisiklet Sehri unvaniyla Türkiye’de ilk ve tek olduklarini ve Sakarya’nin son olarak 116 kilometre bisiklet yoluyla bulusturuldugunu ifade etti.

Bu sehirde bisiklet dostlarinin istedikleri yerde bisiklet kiralayip, istedikleri noktaya kadar bisiklet yollarindan güvenli sekilde gidebildiklerine dikkat çekti. Ayrica dünyanin en modern bisiklet parkuru Ayçiçegi Bisiklet Vadisi’nde sampiyonlarin yaristigi pistlerin vatandaslar tarafindan sürüs alani olarak kullanilabildigini ifade eden Yüce, bu yönüyle Sakarya’nin bir dünya markasi haline geldigine dikkat çekti. Baskan Yüce, basladiklari Bike FEST programinda dünyadan sporculari agirlayacaklarini ve organizasyonun etkinlikler ve gösterilerle devam edecegini anlatarak “Tüm Türkiye ve Sakarya’daki sporseverleri festivalimize katilmaya davet ediyoruz” diye çagri yapti.

Sakarya Türkiye’de ilk ve tek

Yüce, “Sehirlerin sehri Sakarya’ya hos geldiniz. Sakarya olarak yeniliklerin ve ilklerin sehri olmaya devam ediyoruz. Sakarya’miz, dünyadaki Bisiklet Dostu Sehir unvanina sahip olan sayili sehirlerinden biri. Bu özelligiyle de Türkiye’deki ilk ve tek sehir. Bu unvan tüm dünyada sayili sehre verilmis bir unvan. Çok sükür ki bu gururu yasayarak ülkemizi temsilen yerimizi aldik. Bisiklet Dostu Sehir Unvani, Uluslararasi Bisiklet Birligi tarafindan çok ciddi degerlendirmeler sonucunda verilen bir unvandir. Buna hak kazanmak için yerine getirmeniz gereken bir dizi gereklilik ve yeterlilik mevcuttur. Biz Sakarya olarak hamdolsun bu yeterlilikleri ve gereklilikleri yerine getirdik ve Bisiklet Dostu Sehir olduk. Sakarya’mizda toplam 116 km bisiklet yolu bulunmaktadir. Sakarya’da bisiklet kullanarak sehrin neredeyse tamamina sorunsuzca ulasabilirsiniz” dedi.



Bisiklet kullanimi için özel projeler

Sakarya’da bisiklet kültürünün sehrin tamamina yayildigini ifade eden Yüce, “Sayet bisikletiniz yoksa bile sehrimizin tamamina yayilmis bisiklet yollariyla entegre edilmis akilli bisiklet duraklarimizdan kolaylikla bir bisiklet kiralayabilir ve gideceginiz yerdeki istasyonda bisikletinizi birakabilirsiniz. Sakarya Büyüksehir Belediyesi olarak sehrimizde bisiklet kültürünü sürdürülebilir hale getirmek için, basta uluslararasi bisiklet yarismalari organizasyonlari olmak üzere, bisiklet yollarinin yapim ve bakim isleriyle ilgilenirken, baska bir dizi projenin de yürütücülügünü sürdürmektedir. Mevcut bisiklet yollarimizda, isiklandirmanin oldugu bölgelerde, bisiklet kullanan vatandaslarimizin da karsidan karsiya geçisini kolaylastirabilmek amaciyla, çesitli noktalara bisiklet amblemli özel isiklandirma takilmistir” diye konustu.



“Sakarya sizin eviniz, dünyayi misafir ederiz”

Dünya sporcularina ‘Sakarya sizin eviniz, dünyayi misafir ederiz’ çagrisi yapan Baskan Yüce, “Dünyanin en modern ve en fonksiyonel bisiklet parkuru olan Ayçiçegi Bisiklet Vadisinde sampiyonlarin yaristigi pistte bisiklet kullanabilirsiniz. Ayçiçegi Bisiklet Vadisi Yol, Dag ve BMX olmak üzere ayni anda 3 sampiyonanin yapilabilecegi bir tesis. Sakarya Büyüksehir Belediyemiz, bisiklet yollari yatirimlariyla geçtigimiz senelerde bazi yerel ve ulusal müsabakalar disinda MTB CUP Yani Dag Bisikleti Sampiyonasi, Cumhurbaskanligi Bisiklet Turnuvasi ve 2020 Dag Bisikleti Dünya Maraton Sampiyonasi bu tesiste gerçeklestirildi.

Cumhurbaskanligimiz himayelerinde iki hafta boyunca gerçeklestirilecek olan Uluslararasi Bisiklet yaklasik 16 gün boyunca sürecek yarislarin, etkinliklerin, gösterilerin ve Sakarya Exponun sehrimize hayirli olmasini dilerim. Bisiklet Dostu Sehir unvaniyla ülkede ilk ve tek olan Sakarya’miz bisikletle özdeslessin istiyor ve çalisiyoruz. Bike FEST tüm vatandaslarimiz için harika bir firsat, herkesi bu heyecana ortak olmaya davet ediyorum. Sakarya sizin eviniz, Dünyayi misafir ederiz. siari ile her birinizi saygi ve sevgiyle selamliyorum” seklinde konustu.



Yaris takvimi ve tarihler

Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipligi yaptigi yarislar 4 uluslararasi müsabakayi kapsiyor. Bunlar sirayla Tour Of Sakarya Yol Bisikleti Yarisi, UCI Marathon Series, Sakarya MTB Cup yarisi ve finalde daha önce Türkiye’de hiç yapilmayan UCI Dag Bisiklet Eliminatör Dünya Kupasi olacak. Ayrica 25-28 Agustos tarihleri arasinda Demokrasi Meydani’nda Sakarya EXPO gerçeklestirilecek. Bu alanda sehrin sportif, yöresel ve sosyal özellikleri tanitilacak. Ikramlar, tanitimlar ve etkinlikler gerçeklestirilecek.
Kaynak: İHA