STSO Baskani Eken, 'Firmalar Iflasin Esigine Kadar Gidebilir'

Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Baskani Mustafa Eken, Elektrik Piyasasinda Lisanssiz Elektrik Üretim Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelikteki bazi düzenlemelerin sektörde huzursuzluga neden oldugunu söyledi.

STSO Baskani Eken, 'Firmalar Iflasin Esigine Kadar Gidebilir'
Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Baskani Mustafa Eken, Lisanssiz Elektrik Üretim Yönetmeligine dair EPDK tarafindan açiklanan bir miktar fazla elektrigin satilmasi ve onu asan kismin da bedelsiz olarak tedarik sirketlerine verilmesini içeren yönetmeligi degerlendiren Eken, “Üretilen elektrigin bir kismi sisteme satilabilecek. Kalan kisim ise bedelsiz olarak verilecek. Birçok yatirimci borçlanarak günes enerji sistemlerini mevcut yönetmelige uygun iki kati güçte kurdular. Bu yatirimcilar bankalardan ipotek karsiligi yüklü ödemeler ile borçlandi. Önümüzdeki süreçte bu firmalar iflasin esigine kadar gidebilir” dedi.

“Türkiye’de ciddi enerji açigi var”

Yapilan çalismanin tekrar gözden geçirilmesinin ciddi yatirimlar yapan firmalari sikintiya sokacagini dile getiren Baskan Mustafa Eken, “Bu konuda üyelerimiz rahatsizliklarini bizlere iletti. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) lisanssiz elektrik üretimine iliskin yönetmelik yeniden gözden geçirmelidir. Yönetmelikte ‘Ihtiyaç fazlasi enerjinin üzerinde üretilerek sebekeye verilen enerjinin, görevli tedarik sirketi tarafindan üretilerek sisteme verilmis olarak kabul edilmesine ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa isletmecisi ve görevli tedarik sirketi tarafindan herhangi bir ödeme yapilmayarak bu çerçevede sisteme verilen enerjinin YEKDEM’e bedelsiz katki olarak dikkate alinmasina’ deniliyor. Lisanssiz Günes Enerji tesisi kuran üyelerimiz ciddi yatirimlar yapti. Kendi ihtiyacini karsiliyor, ihtiyaç fazlasi elektrigi de sisteme vererek satisini yapiyor. Ama bu yönetmelik ile bu tesislerimiz için bir kota uygulanacak. Üretilen elektrigin bir kismi sisteme satilabilecek. Kalan kisim ise bedelsiz olarak verilecek. Birçok yatirimci borçlanarak günes enerji sistemlerini mevcut yönetmelige uygun iki kati güçte kurdular. Bu yatirimcilar bankalardan ipotek karsiligi yüklü ödemeler ile borçlandi. Önümüzdeki süreçte bu firmalar iflasin esigine kadar gidebilir. Türkiye’de ciddi enerji açigi var bu ihtiyacin karsilanmasi konusunda is insanlari yatirimlar yapiyor. Yenilenebilir enerji konusunda destekleme yapilmalidir. Verilen haklarin geriye dönük sekilde alinmasi ciddi sikintilari beraberinde getirebilir. Ithal ettigimiz enerjinin ülkemizde kendi insanlarimizin üretmesiyle disa bagimligi azaltabiliriz. Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi olarak EPDK, TOBB ve ilgili bakanligimiza gerekli yazilarimizi gönderdik. Bu konuda üreticilerimizi de düsünerek yeni bir düzenleme yapilmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA