Balikesir Kraliçe Arisi Ile De Meshur Olacak

Eti, sütü, kuzusu ve kokoreci ile Türkiye’de adini duyuran Balikesir, artik kraliçe arisi ile de anilacak. Ana ari üretim tesisinde bir yilda üretilen 9 bin kraliçe ari, Balikesir basta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilindeki aricilara gönderildi.

Balikesir Kraliçe Arisi Ile De Meshur Olacak
Balikesir’in Karesi ilçesine bagli kirsal Kabakdere Mahallesi yakinlarindaki ana ari üretim tesisinde Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in talimatiyla ana ari yetistiriciliginin yaninda bal üretilip, aricilara çesitli destekler sunuluyor. Tesis sorumlusu Naim Aladag, bu yil içinde 9 bin ana ari üretildigini ve bu rakamin Türkiye ortalamasinin çok üzerinde oldugunu dile getirdi. Tesiste ana ari üretiminin yani sira bal üretimi de gerçeklestirdiklerini belirten Aladag, özellikle hayit balinin kadin hastaliklarini düzene sokma gibi bir etkisi bulunduguna dikkat çekti.

“Ana ari olmadan kaliteli bal üretimi olmaz”

Öncelikli amaçlarinin üreticiye faydali olabilmek için ana ari üretmek oldugunu belirten Aladag, "Bir kovan için en önemli done ana aridir. Ana ari olmadiktan sonra kaliteli bal üretimi yapilamaz” diye konustu.

Tesiste bu yil 9 bin ana ari üretimi gerçeklestirdiklerini söyleyen Naim Aladag, bölgede aricilik yapan tüm üreticilere basvurmalari halinde ücretsiz olarak ana arilari dagittiklarini ifade etti.



“Türkiye’de bal üretiminde besinci siradayiz”

Balikesir genelindeki bal üretimi hakkinda da bilgi veren Aladag, “Balikesir ili olarak tamamen aricilik konusunda çok iyi durumdayiz. Türkiye’de aricilik alaninda ilk siralarda yer aliyoruz ve ilk 5 içerisine girmekteyiz. Ama doga sartlarina göre bal üretiminde artmalar veya eksilmeler olmaktadir. Ama Büyüksehir Belediyesi olarak üreticilerimize ana ari takviyesi yaparak hem kolonilerin artmasina faydali oluyoruz hem de bal üretiminin daha kaliteli ve fazla olmasi için bu çalismalari yapmaktayiz. Biz alanda aricilarimizin ne ihtiyaci varsa çalismalarimizi o yöne egiliyoruz. Mesela bu sene 3 bin civarinda ari kovani dagitiyoruz. Geçen sene 2 bin küsur ari kovani dagitmistik, bu sene aricilarimizla yeni tekniklerle yaptirdigimiz kovanlari bulusturacagiz” dedi.



“Balikesir florasi zengin”

Tesiste ayni zamanda bal ürettiklerini de kaydeden Aladag, “Balikesir’in florasi çok zengin. Diger iller bizden daha ileride veya çok bal üretseler bile bizim kadar bal çesidi üretemiyorlar. Balikesir bölgesinde meseden kestaneye, ihlamurdan hayita, çamdan bahar balina kadar her türlü floramiz mevcut oldugu için çok çesitli ballar üretiyoruz ve bunlar da gerçekten halkimiz tarafindan sevilip takdir ediliyor” diye konustu.

Hayit bali hakkinda da bilgi veren Aladag, “Balikesir Büyüksehir Belediyesi olarak üretmis oldugumuz kraliçe arilari vererek alanimizda çesitli ballarin üretilmesine faydamiz dokunuyor. Bunlardan en önemlilerinden birisi, bizim de deger verdigimiz hayit balidir. Hayit bali eski zamanlardan beri kadin doktoru olarak geçmektedir. Bu bali sadece kadinlarin kullanmasi tavsiye edilmektedir. Hayit bali bayan metabolizmasi içerisini tamamen dengeleyici ve rahatlatici bir faydasi oldugu bilinmektedir. Bizim bölgemizde hayit bol miktarda oldugu için bizim Balikesir bölgemizin önemli ürünlerinden birisidir. Hayit balinin halk arasinda en büyük faydasi olarak kadinlarin genelde idrar yollarindaki sorunlarini çözdügünü ve çikolata kistleri denen kistleri tedavi ettigi inaniliyor ve bizden yogun bir sekilde talep ediliyor” ifadelerini kullandi.

Arilari öpen adam

Öte yandan, Balikesir Büyüksehir Belediyesi Ana Ari Üretme Tesisi çalisanlarindan Hakan Eser arilarla ayri bir bag kuruyor. Uzun zamandir aricilik isiyle ugrasan Eser’in kovandaki arilari öpmesi ilginç görüntüler olusturdu. Bugüne kadar birçok kez arinin soktugu Hakan Eser, ari sokmasinin sifa oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA