Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesini Baslatiyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ”Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini baslatiyoruz. Ilk kez ev sahibi olacak vatandaslarimizin sabirsizlikla bekledigi bu proje ile ilgili hazirliklar bitmek üzeredir. Vatandaslarimizi kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayisina göre insa edilmis konut projeleri ile ev sahibi yapacagiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesini Baslatiyoruz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Son Kabine toplantisinin ardindan Tahran’a yaptigi ziyarete deginen Erdogan, buradaki görüsmelerin verimli geçtigini kaydetti.

Rusya ve Ukrayna tarafiyla her seviyede görüsmelerin devam ettigini söyleyen Erdogan, “Dünyanin yakindan izledigi tahil krizinin asilmasi konusunda atilan adimin tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü oldugu takip edilmektedir. Bugün adim atildi, gemiler yola çikti” dedi.

22 Temmuz’da imzalanan anlasmalarin önemine deginen Erdogan, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve BM isbirligiyle yürüyen sürecin saglikli islemesi için her türlü faaliyeti gösterdiklerini söyledi.

Tahil yüklü ilk geminin yola çiktigini söyleyen Erdogan, geminin Istanbul Bogazi’na ulastiginda bir heyet tarafindan kontrol edilecegini ve yükünü indirecegi limana dogru yolculugunu sürdürecegini bildirdi. Erdogan, ”Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülügünde baslatilan bu çalisma insani ihtiyaçlarin karsilanmasina yönelik önemli bir diplomatik çalismadir. Benzer diplomatik basarilari enerji basta olmak üzere diger alanlara da tesmil edebiliriz” açiklamasinda bulundu.

Rusya-Ukrayna savasinin her iki taraf açisindan adil bir sekilde neticelenmesi için gayret sarf edildigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ”Olumlu hava maalesef sahadaki gelismelerle akamete ugradi. Sayet taraflar yeniden barisa yönelirse bunu kolaylastiracagimizdan kimsenin süphesi olmasin” dedi.

MGK’nin temmuz ayi toplantisinda pek çok meselenin enine boyuna degerlendirildigini kaydeden Erdogan, “Istanbul’un tarihi ve potansiyeli ile önde gelen ilçelerinden Eyüpsultan’da 22 Temmuz’da belediyemiz tarafindan tamamlanan eser ve hizmetlerin açilis törenine katildik. Bu vesileyle Istanbul’un manevi muhafizi Eyüpsultan Hazretleri’ni bir kez daha rahmetle yad ettik. Ayni gün Istanbul Arkeoloji Müzelerimizdeki sergilerin açilisini da gerçeklestirerek her kösesi buram buram tarih, kültür ve sanat kokan Istanbul’umuzun zenginligini bir kez daha hatirladik. Hafta sonlari programimiz el verdigi ölçüde bir sehrimizi ziyaret ederek hem vatandaslarimizla hasret gideriyor hem de tamamlanan eser ve hizmetlerin resmi açilisini yapiyoruz“ diye konustu.

Cumartesi günü Ordu’da hem toplu açilis törenine katildiklarini hem TMO findik alim fiyatini açikladiklarini animsatan Erdogan, ”2 hafta boyunca çok sayida kabul, toplanti ve görüsme ile milletimizin bize tevdi ettigi sorumluluklari yerine getirmeye çalistik. Insallah bu hafta sonu cumartesi günü de Kocaeli’de yine Kocaeli’deki tüm halkimizla, kardeslerimizle hem toplu açilislar hem de bir bütünlesmeyi birlikte yasayacagiz. Büyük ve güçlü Türkiye’nin insasi yolunda gece gündüz çalismayi, mücadele etmeyi, ülkemize yeni eserler ve hizmetler kazandirmayi sürdürecegiz. Türkiye’nin son 20 yilda demokrasi ve kalkinma yolunda kat ettigi mesafenin önemini karsimiza çikan her bölgesel ve küresel krizde bir kez daha görüyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, ”Sadece basliklariyla ve birer cümle ile ifade edecek olursak son 20 yilda ülkemiz demokrasisini vesayetin cenderesinden kurtararak her kesimden insanimizin asirlik hak ve özgürlük beklentilerini karsiladik. Temel hizmetlere iliskin altyapimizi egitimden sagliga, adaletten emniyete, ulasimdan enerjiye, sanayiden spora kadar her alanda tamamlayarak ayagimizdaki geri kalmislik prangasini söküp attik” ifadelerini kullandi.

Terör örgütleriyle mücadeleyi sinirlar disina tasiyarak mafyatik yapilara göz açtirmadiklarini ifade eden Erdogan, 81 vilayetin tamaminda insanlarin huzur içinde hayatini sürdürecegi bir güven iklimini tesisi ettiklerini söyledi.



“Türkiye’nin siyasi ekonomik, siyasi, diplomatik gücünü herkese kabul ettirerek haklarimizi ve çikarlarimizi en etkin sekilde savunabilecegimiz bir devlet konumuna geldik” diyen Erdogan, ”Imkanlari artirmis, potansiyeli genislemis, altyapisi tamamlanmis, özgüveni güçlenmis bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Gelecek bir ayimizi, bir yilimizi bile göremedigimiz bir yerden Allah’a hamdolsun bugün 2053 vizyonunu insa etmeye baslamis bir ülke durumuna geldik. Bu sürecin her adiminda elde ettigimiz kazanimlar yaninda büyük bedeller de ödedik. Son dönemde verdigimiz mücadelede de enflasyonun sembolü oldugu bedelleri ödemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar her basarimizi gayrete, sabra ve azme borçluyuz. Insallah mevcut sikintilarimizin üstesinden de çok çalisarak, sabrederek ve azmederek gelecegiz. Önümüzdeki firsatlarin ödedigimiz bedellerden çok daha büyük oldugunu bilerek kararlilikla hedeflerimize dogru ilerleyecegiz. Geçmiste özellikle ülkemizi siyasi istikrarsizliklarla, sosyal gerilimlerle, ekonomik yikimlarla, yeri geldiginde darbelerle kendi istedikleri çizgide tutanlarin oyunlari artik ise yaramiyor. Daha önemlisi bizi bu tür oyunlarla sömürerek geri kalmisliga mahkum edenler artik kendi güvenlik ve refah düzenlerini korumakta bile zorluk çekiyor. Korona virüs salgini ile gelismis ülkelerin üzerine titredikleri sirça kösklerin camlarinda çok daha derin çatlaklar olustu. Rusya-Ukrayna savasinin tetikledigi küresel ekonomik kriz ise makyajlari iyice dökmüs, ardindaki gerçek yüzü ortaya çikarmistir” dedi.



"Türkiye olarak bu tarihi dönüsümü asirlardir dislandigimiz küresel yönetim sisteminde hak ettigimiz yere almanin bir firsati olarak görüyoruz"

Dünyanin siyasi ve ekonomik olarak kaçinilmaz bir yeniden yapilanma sürecine girdigini ifade eden Erdogan sunlari kaydetti:

“Türkiye olarak bu tarihi dönüsümü asirlardir dislandigimiz küresel yönetim sisteminde hak ettigimiz yere almanin bir firsati olarak görüyoruz. Ülkemizi uzunca bir süredir küçük sorunlar, küçük aktörler, küçük krizler, küçük ödüller üzerinden oyalayanlarin bu firsati degerlendirmemize engel olmalarina müsaade etmeyecegiz. Artik bu ülkeyi terörle, darbeci sivil ve askeri bürokrasiyle, üretmek yerine rantiye ile beslenen is dünyasiyla, kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmistir. Artik devlet ve millet olarak tüm bu hakikatlerin farkindayiz. Ülkemize yapilan dis ve iç dayatmalari reddediyoruz. Kendi vizyonumuzdan ve hedeflerimizden zerre taviz vermiyoruz. Sorunlarimizi çözecek imkana ve dirayete sahip oldugumuz gerçeginden hareketle yolumuzda kararlilikla yürüyoruz. Bu anlattiklarimin hiçbiri hikaye degildir, senaryo degildir. Yasi 35-40’in üzerinde olan her vatandasimiz filmi söyle bir geriye sardiginda bu sürecin kendi hayatindaki izlerini rahatça görecektir.”

"Dünya küçülürken biz üreterek büyüdük ve ihracatimizi 250 milyar dolar sinirina getirdik"

Gençlere hitap eden Erdogan, ”Eski Türkiye’yi yasamamis gençlerimiz ise hem büyüklerinden sorarak hem de bilgiye erismenin bu kadar kolay oldugu bir dönemde basit arastirma ile ayni gerçeklere ulasabilecektir. Dogruyu egriden ayirmazsak, hele bir de unutursak ayni felaketleri tekrar yasama ihtimalimize karsi bu tür hatirlatmalari zaman zaman yapiyoruz. Ülke olarak pek çok alanda verdigimiz istiklal ve istikbal mücadelesinin ekonomideki yol ayriminda hükümet olarak bir tercihte bulunduk. Ya faiz-kur-enflasyon denklemine uygun sekilde finansal sikilastirmaya gidip bu arada belki 10 milyon vatandasimizin issiz kalmasina yol açacaktik ya da istihdam odakli yeni bir yola girecektik. Bir ara 26,5 milyona kadar gerileyen istihdamin ekonomik ve sosyal maliyetlerini en iyi biz biliyoruz. Bunun için tercihimizi istihdamdan yani vatandaslarimizin isinden, asindan, huzurundan, geleceginden yana kullandik. Bu sayede dünya küçülürken biz üreterek büyüdük ve ihracatimizi 250 milyar dolar sinirina getirdik. Yine bu sayede dünyada istihdam azalirken, biz 31 milyon sinirina dayanarak tarihimizin en yüksek rakamina ulastik” dedi.



"Aldigimiz ve alacagimiz tedbirlerle istismarcilarin kötü niyetlerini ellerinde patlatmakta kararliyiz"

Türkiye’nin geçtigimiz yil elde edilen yüzde 11‘lik büyüme ile G-20 ülkeleri içinde ilk siraya yerlestigini açiklayan Erdogan, ”Her ne kadar birileri bu politikanin basarisini gölgelemek için yalan üstüne yalan uyduruyorsa da uluslararasi degerlendirmeler tam tersini gösteriyor. Mesela geçtigimiz günlerde IMF, dünyanin büyüme rakamini asagi yönlü, ülkemizin büyüme rakamini yukari yönlü güncellemistir. Pek çok faktörün bir araya gelmesiyle yasanan enerji ve gida basta olmak üzere küresel emtia fiyatlarindaki dengesizlikler elbette bizi de etkiliyor. Bu gelismeler, küresel ticaretin hacmini daraltmis, isleyisini zorlastirmistir. Petrol fiyatlarinda bir ara 128 dolara kadar varan artislarin ülkemizdeki pompa fiyatlarini 30 liraya kadar yükseltmesi bu dalgalanmanin bir sonucudur. Fiyati neredeyse 11 kat artan dogalgazda yaptigimiz sübvansiyon sayesinde vatandaslarimizin olabilecek en düsük maliyetle evlerini isitmalarini sagliyoruz. Küresel fiyatlardaki dengesizligi istismar edenlerin otomobilden konuta, gidadan elektronige kadar içeride pek çok alanda yaptiklari manipülasyonlarini yakindan takip ediyoruz. Aldigimiz ve alacagimiz tedbirlerle istismarcilarin kötü niyetlerini ellerinde patlatmakta kararliyiz” ifadelerini kullandi.

Erdogan konusmasini söyle sürdürdü:

“Diger yandan Amerika ve Avrupa basta olmak üzere gelismis ülkelerin küresel ekonomik krize verdikleri tutarsiz tepkiler sorunu çözmek yerine daha da agirlastiracak neticeler dogurmaktadir. Biz ise yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla ile ülkemizi büyütme esasina dayanan Türkiye Ekonomi Modeli’nden taviz vermeyerek krizden pozitif ayrisma stratejimizi dikkatle uyguluyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdigimiz yapisal reformlar sayesinde klasik dayatmalarin disinda kalan bu programi basariyla sürdürüyoruz. Ihracattaki basarili performansi, turizmdeki sevindirici gerçeklestirmelerle tahkim ederek hedeflerimize ilerliyoruz. Yilin ilk yarisindaki gerçeklesmeler, 2022’yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliri ile hedeflerimizin üzerinde bir seviyede kapatacagimiza isaret ediyor. Bu rakamlari ilerleyen tarihlerde asacagimiza inaniyorum. Küresel piyasalardaki gelismeleri degerlendirmek için bir yandan kapasite büyütme, bir yandan yeni pazarlar arayisinda olan ihracatçilarimizin gayretlerini yakindan takip ediyoruz.”

"Orduda findik fiyatlarini açikladik, bay Kemal rahatsiz oldu"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun findik fiyatlariyla ilgili açiklamalarina tepki gösteren Erdogan, ”Orduda findik fiyatlarini açikladik. Bay Kemal rahatsiz oldu. Ben 72 söylemistim, 72 düsünüyordum diyor. Sen düsünmeye yine devam et. Senin sirtinda küfe yok. Sen hala tahminlerden düsünüyorsun. Düsünce aleminden bahsediyorsun. Biz icraattan bahsediyoruz, bay Kemal icraattan. Senin icraatin var mi? Yok. 72 düsünüyormus. Hepsi tahminlerle konusuyorlar. Biz ise icraat ve 1 dolardan 3 dolarin üzerine findik fiyatlarini nasil getirdik buna bakin. Biz orada vatandasimizla da gittik evinde, bahçesinde sohbet ettik. Evinde, bahçesinde sohbet ederken kendilerine beklentilerini sordum. Düsündügünüz nedir, beklentiniz nedir. Vatandasin dilinden ve gönlünden geçeni biz meydanda açikladik. O zaman da meydan patladi. Biz vatandasimizla beraberiz. Beraber olmaya da devam edecegiz. Ayni sekilde dis ticaretimizde ortaya çikan açigin en önemli sebebi enerji ithalatimizin bedelinde üç kata varan artis ile sanayi üretiminde kullanilan diger emtia maddeleri fiyatlarindaki ciddi yükselistir. Sayet özellikle enerji fiyatlarindaki bu dengesizlik olmasaydi mayis ayi itibariyla 12 aylik cari islemlerde 34,5 milyar dolar fazla verecektik. Insallah hiç endise etmeyin o günleri de görecegiz” dedi.



"Hanelerdeki isi yalitimi çalismalari için vatandaslarimiza daire basi 50 bin liraya kadar uygun sartli kredi imkani sunuyoruz"

Vatandaslari küresel enerji darbogazina karsi mevcut kaynaklari etkin ve verimli bir sekilde kullanmaya davet ettigini ifade eden Erdogan söyle konustu:

"Bilindigi gibi 2018 yilinda ilan ettigimiz ulusal Enerji Verimligi Eylem Plani’yla bina ve hizmetlerin enerji verimliligini tesvik edecek yatirimlari desteklemistik. Yapilan hesaplamalar geçtigimiz yil enerji verimliligi için yapilan 1.3 milyar dolar yatirim karsiliginda 372 milyon dolarlik tasarruf elde ettigimizi gösteriyor. Sera gazini azaltmayla, iklim degisikligi ile mücadelemize de katki sagliyor. Geçtigimiz yil 50 milyar dolarlik enerji ithalati yapan, bu yil ayni faturanin iki katina çikmasi ihtimali olan bir ülke durumundayiz. Vatandaslarimizin her birinden disa bagimli oldugumuz enerji kaynaklarini basit tedbirle daha verimli kullanmak suretiyle hem aile bütçelerine hem de milli bütçeye katki saglamalarini istiyorum. Bunun için hanelerdeki isi yalitimi çalismalari için vatandaslarimiza daire basi 50 bin liraya kadar uygun sartli kredi imkani sunuyoruz. Yasadigi yere enerji yalitimi konusunda eksigi olan tüm vatandaslarimizi bir an önce bu imkandan istifade etmeye çagiriyoruz.”

"2022 yilinda vatandaslarimizi enflasyona karsi güvence altina alma çabalarimiza destek için vazgeçtigimiz kamu geliri 251 milyar lirayi bulacaktir"

Küresel krize ragmen bütçe dengesinde herhangi bir bozulmaya meydan verilmedigini söyleyen Erdogan, “Yilin ilk 6 ayinda 94 milyar liraya yakin fazla veren bütçemiz mali disiplinden asla geri adim atmadigimizin en somut ispatidir. Üstelik, bu görünüme isçilerimize, memurlarimiza, emeklilerimize ve sosyal kesimlere verdigimiz desteklere, yaptigimiz yüksek oranli artislara ragmen ulastik. Asgari ücrette tarihi artislar yaparken tüm ücretlerin bu seviyedeki kismindan gelir ve damga vergilerini kaldirarak herkese ilave kazanç sagladik” ifadelerini kullandi.

Çiftçiden esnafa kadar kendi hesabina çalisan tüm kesimlere pek çok imkan sunuldugunu ifade eden Erdogan, ”Gelir vergisini kaldirarak 3 milyon çiftçimizi desteklerken, basit usule tabii 850 bin esnafimizin kazançlarini vergiden istisna tuttuk. Gidadan temizlik maddelerine kadar çok sayida üründe yaptigimiz KDV indirimleri ile hem vatandaslarimizin fiyat artislarindan etkilenme seviyesini düsürdük hem de sistemi sadelestirdik. Sadece 2022 yilinda vatandaslarimizi enflasyona karsi güvence altina alma çabalarimiza destek için vergi indirimleri ile vazgeçtigimiz kamu geliri 251 milyar lirayi bulacaktir. Devletin imkanlarini her kesimden vatandasimizla paylasarak sosyal adaleti ve gelir dagilimindaki dengeyi koruma hassasiyetimizden taviz vermedik. Sosyal amaçli harcamalarin bütçe içindeki payini bu yil yüzde 5’in üzerine çikartarak 146 milyar liraya yükselttik. Artik sosyal yardimlari sadece mutlak yoksullukla sinirli tutmayip gelisen ve büyüyen Türkiye’nin imkanlarinin adil dagitimi araci olarak kullaniyoruz. Bu çerçevede dogumdan ev onarimina, esi vefat eden kadinlardan öksüz yetimlere kadar 49 farkli düzenli yardim programimiz için ayirdigimiz bütçeyi neredeyse iki kat artirarak 11,5 milyar liraya çikardik” degerlendirmesinde bulundu.

"Insallah yeni yilin ilk aylariyla birlikte enflasyonun belirgin bir düsüs trendine girecegini ümit ediyoruz"

Enflasyonun vatandaslarin hayatinda yol açtigi sikintilar için ilave tedbirler gelistirdiklerini söyleyen Erdogan, dünyanin enerji ve emtia fiyatlarindaki mevcut yükü uzun süre tasimayacaginin açik oldugunu söyledi.

Erdogan, "Fiyatlardaki durulma egilimi baslamistir. Bu durum ülkemizdeki enflasyonun küresel fiyatlarla ilgili kisminda da bir iyilesme baslayacagi anlamina gelmektedir. Bir dönem ayçiçek yagi üzerinden öyle bir firtina kopartilmisti ki tüm insanlik 5 litrelik bir yag bidonunun içinde bogulacak endisesi ortaya çikmisti. Simdi hem ithalat kanalarinin açilmasi, hem yerli üretimin artmasiyla bu konu gündemimizden kalkmistir. Stratejik gida ürünlerinin tedariki ve üretimleri ile ilgili benzer tedbirleri alarak milletimizin bir daha böyle endiselere kapilmasinin önüne geçiyoruz. Bugün Türkiye tüm Avrupa’da herkesin disaridan ayni fiyatla aldigi petrol ürünlerini en uygun rakamla vatandaslarina sunan ülke durumundadir. Bu imkani vatandaslarimiza akaryakit ürünleri üzerindeki vergi yükünü önemli ölçüde azaltarak sunduk. Elektrik tarifelerinde yaptigimiz benzer bir vergi indirimi ile de faturalari düsürdük. Dünyanin her yerinde etkisi görülen enflasyon ve döviz kuru kaynakli sorunlara karsi aldigimiz macro ekonomik tedbirleri bankacilik uygulamalariyla destekliyoruz. Milli paramizla tasarrufu tesvik için baslattigimiz kur koruma mevduat ve katilim hesaplari çok büyük ilgi gördü. Kredileri, yatirimi, istihdami, üretimi tesvik edecek alanlarda olabildiginde genisletiyor, buna karsilik enflasyona ve döviz kuruna olumsuz etki edecek alanlarda da sinirlandiriyoruz. Bu yilin ilk yedi ayinda Türk lirasi ticari kredi rakaminin 2.7 trilyon liraya yükseldigini görüyoruz. Ekonomimize dinamizm saglayan KOBI’lerimize kullandirilan kredilerdeki artis ise 384 milyar lirayi buldu. Ticari kredilerde ilk sirayi imalat sanayi aliyor. Amacimiz, tüm kesimleri yasanan küresel soklara karsi destekleyerek istihdamin ve üretimin kesintisiz artisini saglamaktir. Önümüzdeki süreçte bu amaçla hayata geçirecegimiz arz güvenligi ile fiyat istikrarini birlikte gerçeklestirecek tüm ihtimalleri hesaba katan yeni adimlarin hazirliklarini da sürdürüyoruz. Insallah yeni yilin ilk aylariyla birlikte enflasyonun belirgin bir düsüs trendine girecegini ümit ediyoruz” dedi.



"Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini baslatiyoruz"

Sosyal konut müjdesi detaylarini paylasan Erdogan, ”Vatandasimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü konut sektöründe de yerine getirecek yeni projeler gelistirdik. Geçtigimiz 20 yilda ülkemizde en büyük dönüsümleri gerçeklestirdigimiz alanlardan biri de sehirciliktir. TOKI vasitasiyla 1 milyon 170 bin vatandasimizi çevre düzenlemeleri ve sosyal donatilari ile ev sahibi yaparak ekonomik, saglikli, güvenli konut üretiminde dünyada esi benzeri olmayan bir basari ortaya koyduk. Bundan yaklasik 1 buçuk yil önce de 100 bin sosyal konut insasi için çiktigimiz çagriya 10 katindan fazla talep aldik. Ülkemizin 81 sehrinde hiz kesmeden toplu konut projelerini sürdürüyoruz. Pek çok ilimizde sehir içinde kalan sanayi alanlarini disariya tasiyor, bu konudaki talepleri de süratle yerine getiriyoruz. Simdi de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini baslatiyoruz. Ilk kez ev sahibi olacak vatandaslarimizin sabirsizlikla bekledigi bu proje ile ilgili hazirliklar bitmek üzeredir. Vatandaslarimizi kira öder gibi taksitlerle yerel ve yatay mimari anlayisina göre insa edilmis konut projeleri ile ev sahibi yapacagiz. Sifir atik uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerle yapilacak bu konut projelerinin tamaminda yenilebilir enerji sistemleri kullanilacaktir. Amacimiz salgin döneminde daralan konut arzini hizla artirarak hem insaat sektörünü canlandirmak hem de insanimizin erisebilir sartlarda ev sahibi olmasini temin etmektir. Bu adim son dönemde ciddi sikayet konusu olan kiralarin da düsmesine yol açacaktir. Her zaman oldugu gibi bu projede de sehit yakinlari ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel bir kontenjan ayiracagiz. Ayrica ilk defa evlenen gençlerimiz de bu projede kota sahibi olacaktir. Önümüzdeki ay bir tanitim toplantisiyla tüm detaylarini milletimize duyuracagimiz konut kampanyasinin simdiden ülkemize hayirli olmasini diliyorum” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA