Uzmanindan Bayramda Saglikli Beslenme Uyarisi Açiklamasi 'Sebzeyi Ihmal Etmeyin'

Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze-salata tüketimini arttirarak lif tüketiminin artirilmasi önerisinde bulunan Diyetisyen Sena Peksen, “Demir orani yüksek olan etin yaninda emilimi artirmak için C vitamininden zengin olan sebzeleri eklemek faydali olacaktir” dedi.

Uzmanindan Bayramda Saglikli Beslenme Uyarisi Açiklamasi 'Sebzeyi Ihmal Etmeyin'
Kurban Bayrami’nin yilda bir kez olmasi nedeniyle kirmizi et tüketiminin miktari ve sikligi arttigini isaret eden VM Medical Park Samsun Diyetisyen Sena Peksen, dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgilendirmede bulundu.

“Kronik hastaliklari olanlar dikkatli olmali”

Özellikle kalp-damar hastalari, diyabet hastalari, hipertansiyon hastalari ve böbrek hastalarinin bu dönemde risk altinda oldugunu isaret eden Dyt. Sena Peksen, “Saglikli bireyler bile dikkatli beslenmediginde sindirim problemleri, midede siskinlik, agri, kabizlik, kalp çarpintisi ve tansiyon yükselmesi gibi saglik problemleriyle karsilasabilirler. Bu yüzden Kurban Bayrami’nda da saglikli beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarinin dengeli dagilimina her zaman özen gösterilmelidir” diye konustu.



"Güne hafif bir kahvaltiyla baslayin"

Diyetisyen Sena Peksen, “Gün içinde fazla kalori alimini önlemek için sabah mutlaka güne hafif bir kahvalti yapilarak baslanmali ve kahvalti her grup besin ögesini içerir nitelikte olmalidir” seklinde konustu.



"Kurban etini kesildigi gün tüketmeyin"

Yeni kesilmis hayvanlarin etlerindeki sertligin hem pisirme de hem de sindirimde zorluga yol açtigina dikkat çeken Dyt. Peksen, “Etler yenmeden önce en az 24 saat bekletilmelidir. Etle yapilan yemekler kizartilmadan izgara/firin/haslama yöntemleri ile kendi yagi ile pisirilmeli ve ilave yag eklenmemelidir” ifadelerini kullandi.

Sebzeyi ihmal etmeyin

Diyetisyen Peksen su bilgileri verdi.

“Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze/salata tüketimini arttirarak lif tüketiminizi artirin. Demir orani yüksek olan etin yaninda emilimi artirmak için C vitamininden zengin olan sebzeleri eklemek faydali olacaktir. Yemek sonrasi gelen tatli ikramlarinda serbetli, çikolatali tatlilar yerine, sütlü tatli ya da meyve tüketmek ve porsiyon miktarlarini az tutmak saglikli bir seçim olacaktir. Saglikli yasamin en temel kurallarindan biri olan fiziksel aktivitenin artirilmasi için günlük yürüyüsler yaparak bayram süresi boyunca kilo kontrolünüze destek olabilirsiniz.”
Kaynak: İHA