Bayram Tatili Için Tüketiciye Uyari

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Baskani Aydin Agaoglu, 13 Temmuz Çarsamba ve 14 Temmuz Persembe günlerinin resmi tatil olmadigini, son tarihi bugüne denk gelen, fatura, kredi karti, tüketici kredisi taksiti ve senetli borçlara iliskin hukuki islemlerle ilgili tüketicilerin dikkatli olmalari uyarisinda bulundu.

Bayram Tatili Için Tüketiciye Uyari
Tüketici Kanunu’nun pek çok alisveris türünde tüketicilere kosulsuz cayma hakki tanidigini belirten Agaoglu sunlari söyledi: "Örnegin internet üzerinden yapilan alisverisler, kapidan satislar, tüketici kredileri, devre mülk ve devre tatil sözlesmelerinde 14 gün, taksitli satis sözlesmelerinde 7 gün içinde tüketiciler hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayma haklari bulunmaktadir. Ancak cayma bildiriminin son gününün 13 Temmuz Çarsamba veya 14 Temmuz Persembe gününe rastlamasi halinde bu tarihte cayma bildirimini göndermeyip, tatilin sona erdigini düsündügü 18 Temmuz Pazartesi tarihine erteleyenler bu haklarini kaybetmis olacaklardir. Garanti süresi o tarihlerde sona eren arizali ürünlerin de mutlaka ayni gün servise verilmesi veya arizanin bildirilmesi gerekmektedir. Çünkü Pazartesi günü servise verildiginde garantisi dolmus oldugundan karsilarina onarim ücreti çikartilabilir” diye konustu.

Tükonfed Hukuk Komisyonu Baskani Avukat Izzet Dogan ise Icra Dairelerinden gelen icra ve ödeme emirlerine, kredi karti ve borç senetlerinin son ödeme tarihlerine dikkat edilmezse tüketiciler için geri dönülmesi imkansiz zararlar ortaya çikabilir. Son günü Resmi Bayram tatiline denk gelen islemler, otomatik olarak 13 Temmuz Çarsamba günü mesai saati bitimine kadar uzar. Resmi tatil ilan edilebilmesi ancak kanunla mümkündür. Ve böyle bir düzenleme yapilsaydi, tatilin uzamasi Türkiye’deki kamu ve özel sektörde tüm çalisanlari kapsayacakti ama idari izin sadece kamu kurum ve kuruluslarindaki bir kisim çalisan memurlari, devlet dairelerinde, kurumlarinda çalisanlarin bir bölümünü kapsiyor. Bir kisim kamu çalisanlarini diyoruz çünkü idari tatil tüm kamu çalisanlarini kapsamiyor. Yani bir kisim kamu görelisi idari izinli sayilirken, bir kismi deyim yerindeyse nöbetçi olarak kamu görevlerini yürütecekler. Resmi tatil günleri, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Hakkinda Kanun ve ayrica Devlet Memurlari Kanunu ile düzenlenmistir. Idari tatil günleri bu Kanun hükümlerine göre resmi tatil degildir. Ayrica hafta sonu, bayram günleri ve yilbasi disinda kalan günlerin resmi tatil yapilmasi ancak kanunla mümkündür. Bu bakimdan idari tatil günlerinde kamu kurum ve kuruluslarinda islerin sürdürülmesi için yeterli sayida personel nöbetçi birakiliyor" dedi.

Sözlerini, "Mahkemelerdeki uygulamaya göre, resmi tatil günleri süreye dahildir" diye sürdüren Dogan, tüketicilerin hukuki açidan magduriyet yasamamalari için dikkatli olmalarini belirterek, "Bu duruma göre bayram tatili içinde süresi sona eren dava açma, davaya cevap verme, cevaba cevap, ikinci cevap dilekçesi, temyiz ve karar düzeltme süreleri, ihtara cevap verme, delil gösterme süreleri ve ayrica yargicin ara karari ile verdigi süre bayram tatili içinde sona ermis ise, süre resmi tatili takip eden ilk is günü çalisma mesai sonunda biter. Burada önemli olan son günü 13 veya 14 Temmuz gününe gelecek sürelerin ne olacagi. Hafta sonu tatili, bayram tatili ve adli tatil sonrasinda uzayan süreler, idari tatil günlerinde uzamaz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA