ATSO Baskani Çetin'den Haziran Enflasyonu Degerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) ve Bati Akdeniz Ekonomisi Gelistirme Vakfi (BAGEV) Baskani Davut Çetin, Enflasyonun yükselis trendini korudugunu vurgulayan Baskan Çetin, Merkez Bankasi’nin enflasyon beklentilerini çipalayacak adimlar atmasinin hayati önem tasidigini belirtti.

ATSO Baskani Çetin'den Haziran Enflasyonu Degerlendirmesi
ATSO ve BAGEV Baskani Davut Çetin, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan açiklanan Haziran ayi enflasyon verilerine iliskin degerlendirmelerde bulundu. Baskan Çetin açiklamasinda sunlari kaydetti:

“2022 Haziran ayi enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 4,95, YI-ÜFE’de yüzde 6,77 olarak açiklanmistir. Yillik enflasyon ise tüketici fiyatlarinda yüzde 78,62, yurt içi üretici fiyatlarinda yüzde 138,31 olmustur.”

“Haziran’da en yüksek artis dogalgazda, en yüksek düsüs taze sebzede”

TÜIK’in geçen aydan itibaren mal ve hizmet kalemleri fiyatlarini ve bölgesel enflasyon verilerini paylasmayi biraktigini, onun yerine grup bazinda fiyat endekslerini yayinlamaya basladigini hatirlatan Çetin, söyle konustu:

“Buna göre TÜFE’de Haziran ayinda fiyatlarda en yüksek artis gösteren ürünler yüzde 24,80 ile dogalgaz, yüzde 24,55 ile alkollü içecekler, yüzde 21,88 akaryakit ve motor yaglari, en fazla düsüs gösteren ürünler ise yüzde 24,85 ile taze sebze, yüzde 4,18 ile yumurta, yüzde 3,42 ile veri isleme ekipmanlari veya bilgisayar ve yüzde 3,02 ile taze meyve olmustur. Sebze-meyve ve giyim gruplarinin enflasyon artisini sinirlayici etki yaptigi, buna karsilik basta akaryakit, elektrik ve gaz olmak üzere yüksek fiyat artislarinin Haziran ayinda da devam ettigi görülmektedir. TÜIK’e göre yillik enflasyon kirada yüzde 22, giyimde yüzde 26,9, kadin giyiminde yüzde 17, veri isleme ekipmanlarinda yüzde 25,35 düzeyindedir. Istanbul Ticaret Odasi tarafindan 1960’li yillardan bu yana izlenen geçinme endeksi artislari TUIK ile özellikle giyim ve konut grubu fiyatlari kaynakli olarak ayrismaya baslamistir.”

“TÜFE ve YI-ÜFE makasi açilmaya devam ediyor”

Çetin, “Sanayi mallari fiyat artislarini yansitan YI-ÜFE’nin aylik yüzde 6,77, yillik yüzde 138,31 oranlarinda artmasi maliyet enflasyonun da güçlü kaldigini ve ÜFE-TÜFE makasinin açilmaya devam ettigini göstermektedir” diyerek, “ÜFE’de aylik fiyat artislari akaryakitta yüzde 25, ham petrol ve dogal gazda yüzde 11, yillik fiyat artisi ham petrol ve dogal gazda yüzde 264 ve yüzde 297, sanayi elektrigi ve gazinda yüzde 369 düzeyindedir” sözlerini kullandi.

“Temennimiz emtia fiyatlarindaki küresel gerilemenin devam etmesi”

Yaz döneminde meyve ve sebze fiyatlariyla mevsimsel düsüs yasansa da enflasyonun yil sonuna kadar yükselis trendini koruyacaginin görüldügünü ifade eden Baskan Çetin, “Aralik ayindan itibaren baz etkisiyle düsüs beklenmesine ragmen döviz kuru ve küresel enerji fiyatlarinin belirleyici oldugu açiktir. Temennimiz küresel resesyon endisesiyle baslayan emtia fiyatlarinda gerilemenin devam etmesidir” dedi.



“Ücretler artirilmali ancak istihdam üzerindeki vergi yükü de düsürülmeli”

Hayat pahaliligi karsisinda ücretlerde artisin zaruri hale geldigini bildiklerini dile getiren Çetin, “Diger taraftan asgari ücret artisinin ücret-enflasyon kisir döngüsüne yol açmamasi için istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltacak yeni önlemler, özellikle isgücü maliyetleri yüksek olan sektörlerde istihdam tesviklerinin artirilmasi da gereklidir” diye konustu.

Kaynak: İHA