Rusya Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Pristine Ile ABD Ve Arkasindaki AB'yi Provokasyonlari Durdurmaya Çagiriyoruz'

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, Kosova-Sirbistan arasindaki gerilime deginerek, “Pristine ile ABD ve arkasindaki AB’yi provokasyonlari durdurmaya ve Kosova’daki Sirplarin haklarina saygi duymaya çagiriyoruz” dedi.

Rusya Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Pristine Ile ABD Ve Arkasindaki AB'yi Provokasyonlari Durdurmaya Çagiriyoruz'


Sirbistan ile Kosova sinirindaki gerilime iliskin Rusya Disisleri Bakanligi açiklama yaparak, ABD ve AB’ye çagrida bulundu. Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova yaptigi açiklamada, “Pristine’deki yetkililerin 1 Agustos’tan itibaren yerel Sirp sakinlerinin kisisel bilgilerinin ve kayit numaralarinin zorla degistirilmesine yönelik makul olmayan karari Sirp nüfusunun Kosova’dan sürülmesi için atilan yeni bir adimdir” dedi.

Kosova Basbakani Albin Kurti’nin, Sirbistan’a karsi askeri senaryolari da gözardi etmedigini savunan Zaharova, “Kosovalilarin liderleri, Sirplarin, özgürlüklerine dogrudan bir saldiri söz konusu oldugunda buna kayitsiz kalmayacaklarini ve askeri bir senaryo için gerilimi kasitli olarak tirmanacaklarini biliyorlar” ifadelerini kullandi. Balkanlardaki gerilimden ABD ve Avrupa Birligi’ni (AB) sorumlu tutan Zaharova, “Pristine ile ABD ve arkasindaki AB’yi provokasyonlari durdurmaya ve Kosova’daki Sirplarin haklarina saygi duymaya çagiriyoruz” dedi.



Kosova’nin kuzeyinde siren sesleri

Kosova’da yarin yürürlüge girecek olan ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasina saatler kala tansiyon yükselmis, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da siren sesleri ve silah sesleri yükselmisti. Polis, silah seslerini dogrulamis ölen ya da yaralanan olmadigini ifade etmisti. Siren seslerinin ise yarin yürürlüge girecek olan geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasini protesto etmek amaciyla kentteki Sirplari toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalindigi ifade edilmisti.

Kosova-Sirbistan arasindaki plaka gerginligi

Kosova ve Sirbistan arasinda 2016’da imzalanan serbest trafik dolasimi anlasmasinin süresinin 15 Eylül’de dolmasinin ardindan Kosova hükümeti ülkede sadece Kosova plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini açiklayarak ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka sarti getirmisti.

Kosova, Sirbistan yönetiminin Kosova plakali araçlarin Sirbistan’dan geçmesine yillardir izin vermemesine karsi aldigi karar kapsaminda Sirbistan plakali araçlarin Kosova’ya girmesine izin vermezken, Sirbistan’dan Kosova’ya girmek isteyen araçlara geçerliligi 60 gün olan geçici plaka veriyor.
Kaynak: İHA