Kosova'nin Kuzeyinde Yükselen Siren Sesleri Panige Neden Oldu

Kosova’nin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da yükselen siren sesleri panige neden oldu.

Kosova'nin Kuzeyinde Yükselen Siren Sesleri Panige Neden Oldu


Kosova’da yarin yürürlüge girecek olan ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasina saatler kala tansiyon yükseldi. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da siren sesleri yükseldi. Siren seslerinin yarin yürürlüge girecek olan geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasini protesto etmek amaciyla kentteki Sirplari toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalindigi ifade edildi.

Sirplar ayrica, geçici plaka ve geçis belgesi uygulamasini protesto etmek amaciyla çok sayida yolu trafige kapatti. Kosova polisi tarafindan yapilan açiklamada, Sirbistan sinirinda bulunan Yarinye ve Birnyak sinir kapilarinin yollardaki ablukalar nedeniyle kapatildigi belirtilerek, vatandaslardan alternatif sinir kapilarini kullanmalari çagrisi yapildi.

Kosova-Sirbistan arasindaki plaka gerginligi

Kosova ve Sirbistan arasinda 2016’da imzalanan serbest trafik dolasimi anlasmasinin süresinin 15 Eylül’de dolmasinin ardindan Kosova hükümeti ülkede sadece Kosova plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini açiklayarak ülkeye girmek isteyen Sirbistan plakali araçlara yönelik geçici plaka sarti getirmisti. Kosova’nin araç plakasi konusunda karsiliklilik ilkesi esasinca aldigi kararin ardindan ülkenin kuzeyindeki Sirplarin yogun olarak yasadigi bölgede tansiyon yükselmisti. Hükümetin söz konusu karari uygulamak için Kosova ile Sirbistan arasindaki sinir kapilarina silahli özel polis birimleri göndermesini protesto eden Sirplar gösteri düzenlemis, sinir kapilarina giden yollari kamyonlarla kapatmisti.

Kosova, Sirbistan yönetiminin Kosova plakali araçlarin Sirbistan’dan geçmesine yillardir izin vermemesine karsi aldigi karar kapsaminda Sirbistan plakali araçlarin Kosova’ya girmesine izin vermezken, Sirbistan’dan Kosova’ya girmek isteyen araçlara geçerliligi 60 gün olan geçici plaka veriyor.

“Sirplar daha fazla vahset görmeyecek"

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ise saatler önce yaptigi açiklamada, "Atmosfer isindi ve Sirplar daha fazla vahset görmeyecek" ifadelerini kullanarak, "Herkese ricam, ne pahasina olursa olsun barisi korumaya çalismaktir. Arnavutlarin aklini basina almalarini, Sirplarin provokasyonlara kapilmamasini, Kosova’nin sözde bagimsizligini taniyan güçlü ve büyük ülkelerin temsilcilerinden de uluslararasi meselelere biraz dikkat etmelerini rica ediyorum” dedi.

Vucic ayrica, "Çatisma ve savas istemiyoruz" ifadelerini kullanarak, “Baris için dua edecegiz ve baris arayacagiz ama hemen söyleyeyim. Teslim olmayacagiz. Sirplara zulmetmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cesaret ederlerse Sirbistan kazanacak” dedi.

Kaynak: İHA