Otonom Araçlar Vadi'den Geçti, 10 Araç TEKNOFEST Karadeniz'de Sergilenecek

Otonom araç teknolojileri alaninda özgün tasarim ve algoritma gelistiren gençlerin mücadele ettigi Robotaksi yarismasi sona erdi. Gerçek pistlere yakin zorlu bir parkurda kosulan yarisma sonucunda belirlenen 10 araç, Türkiye’nin ilk Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’te görücüye çikacak.

Otonom Araçlar Vadi'den Geçti, 10 Araç TEKNOFEST Karadeniz'de Sergilenecek
TÜBITAK ve HAVELSAN paydasliginda Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilisim Vadisi’nin yürütücülügünde gerçeklestirilen yarismada, özgün araç kategorisinde 21, hazir araç kategorisinde 9 takim mücadele etti. Özgün araç kategorisinde en özgün yazilim yapan takim Team IMU, en iyi takim ruhuna sahip takim, Beu Ovat oldu. Hazir araç sinifinda en özgün yazilim yapan takim Raclab, en iyi takim ruhuna sahip takim Talos seçildi.

Akilli sehirlerde otonom araçlar

Bilisim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar Ibrahimcioglu, Bilisim Vadisi olarak sivil teknolojiler alanindaki çalismalarinin basinda mobilite teknolojileri geldigini belirterek “Gelecegin akilli sehirlerinde hâkim mobilite sistemi otonom araçlarla gerçeklesecek. Biz de gençlerimizin bu teknolojinin tüketicisi degil üreticileri olmalari adina çalismalarimizi sürdürüyoruz. 2019’da Bilisim Vadisi ev sahipliginde gerçeklestirdigimiz Robotaksi Binek Otonom Araç Yarismasi her sene hem katilim açisindan hem de yarisma kosullari açisindan gelisim gösteriyor. Bu sene, parkurlar gerçek trafik düzenine çok daha uygun sekilde dizayn edildi” dedi.

“Umutlarimizi yükseltti”

Bilisim Vadisi’nin Togg’a da ev sahipligi yaptigini hatirlatan Genel Müdür Ibrahimcioglu, “Dijital dönüsümün yikici teknolojiler alanindaki olumlu etkilerini sivil teknolojilerin her alanina tasimayi hedefleyen projelere devam ediyoruz. Ülkemizde, mobilite teknolojilerinde insan kiymetini artirmayi ve gençlerin kendilerini bu alanda test etmelerine olanak saglamayi hedefledigimiz yarismamizda ortaya çikan sonuçlar gençlerimize dair umutlarimiz tekrar yükseltti. Yarismaya katilan tüm takimlari tebrik ediyorum” diye konustu.

Dubalarin yerini seritler aldi

Ilk kez 2018 yilinda TEKNOFEST kapsaminda düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarismasi, 2019’dan itibaren yine TEKNOFEST bünyesinde ve Bilisim Vadisi’nin ana sponsorlugunda kosuldu. Takimlar bu sene daha zorlastirilmis bir pistte mücadele etti. Geçen senelerden farkli olarak bu yil yaris alani gerçek trafige daha uygun hale getirildi.

Pist alani büyütüldü. Dubalar kaldirildi. Bu yil otonom araçlar dubalari degil seritleri takip ederek yaristi.

“Serit degistir” komutu

Önceki yillarda tek serit olan pist bu kez çift seride çikti. Araçlara “Serit degistir” komutu verildi.

Yarisan araçlar bu yil ilk kez en zorlu görevlerden biri olan kavsak dönme görevini basarmaya çalisti. Pistteki yenliklerde biri de engelli parki oldu. Sürücüsüz araçlardan engelli park tabelasini tanimalari ve bu bölüme park etmemeleri istendi.

Bilisim vadisi’nden araç destegi

Yarisma iki kategoride gerçeklestirildi.

Özgün araç sinifinda araçlarin mekanik üretiminin ve yaziliminin tamamini takimlar yapti. Hazir araç kategorisinde takimlar, TEKNOFEST tarafindan saglanan otonom araç platformlarinda yazilimlarini çalistirdi. Bilisim Vadisi’nin yürütücülügünde bu sene Ottomotiv, Robo Otomasyon ve Tragger firmalarindan araç destegi saglandi.

32 takimin mücadelesi

Bu yil Robotaksi yarismasina 120 takim basvuru yapti. Özgün araç kategorisinde 21, hazir araç kategorisinde de 9 takim mücadele etti. Yarismaci takimlarda 275 ekip üyesi yer aldi. Özgün araç kategorisinde en özgün yazilim yapan takim Team Imu, en iyi takim ruhuna sahip takim, Beu Ovat oldu. Hazir araç sinifinda en özgün yazilim yapan takim Raclab, en iyi takim ruhuna sahip takim Talos seçildi. Robotaksi’de mücadele eden 10 araç, 30 Agustos-4 Eylül arasinda Samsun’da gerçeklestirilecek TEKNOFEST Karadeniz’in tematik sergileme alaninda yer alacak.

Yolcu alma ve indirme görevi

Robotaksi Binek Otonom Araç Yarismasina lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ögrencileri, mezunlar; bireysel veya takim halinde katilabiliyor. Takimlar sehir içi trafik durumunu yansitan bir parkurda otonom sürüs performanslarini sergiliyor. Yarismada, kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanina ulasma, park etme ve dogru rotayi takip etme görevlerini yerine getiren takimlar basarili sayiliyor.

Trafik kuralari ve engeller

Yarismada araçlar, sehir içinde adeta bir taksi gibi bir noktadan baska bir noktaya seyahat ediyor. Bu seyahat sirasinda yolcu alma isaretiyle yolcular alinarak rota üzerinde isaretli yere birakiliyor. Araçlardan trafik kurallarina uyarak güzergahta bulunan hareketli veya duragan engelleri algilamalari isteniyor.
Kaynak: İHA