Ukrayna'nin Üç Limaninda Tahil Ihracati Için Çalismalar Sürüyor

Ukrayna ile Rusya arasinda geçtigimiz cuma günü Türkiye’de imzalanan tahil sevkiyati anlasmasinin ardindan Ukrayna’nin Çornomorsk, Yuzhne ve Odessa limanlarinda tahil ihracatina yönelik çalismalar devam ediyor.

Ukrayna'nin Üç Limaninda Tahil Ihracati Için Çalismalar Sürüyor
Ukrayna, Rusya ile imzalanan tahil sevkiyati anlasmasinin ardindan üç limanda çalismalarin sürdügünü açikladi.

Ukrayna Donanmasi tarafindan yapilan açiklamada, "Odesa, Çornomorsk ve Yuzhne limanlarinda çalismalara yeniden baslandi. Gemilerin limanlara gidis ve gelisleri, öncü geminin refakatinde bir konvoy olusturularak gerçeklestirilecektir" denildi. Açiklamada ayrica navigasyon ve hidrografik uzmanlarinin üç limanin güvenligini saglamak için çalismalarini yürüttügü ifade edildi.

Yetkililer, ilk tahil sevkiyatinin bu hafta sonuna kadar gerçekleseceginin tahmin edildigini belirtirken, Ukrayna ticaret gemilerinin belirli bir mesafe boyunca sevkiyat gemilerine eslik edecegini ifade etti.



"Rusya limanlara saldirirsa B planina geçecegiz"

Ukrayna Altyapi Bakani Oleksandr Kubrakov yaptigi açiklamada, ”Daha önce oldugu gibi Rusya limanlarin altyapisini bombalamaya devam ederse B planina geçecegiz. Yani Tuna limanlarini kullanacagiz, demiryollarini kullanacagiz ve mümkün oldugunca fazla tahil sevkiyati yapacagiz” ifadelerini kullandi. Bakan Kubrakov, tarim ürünlerinin Polonya, Slovakya ve Macaristan üzerinden demiryolu ile ihraç edilecegini belirterek, “Elimizden gelen tüm imkani kullanacagiz” dedi.

Istanbul’da geçtigimiz cuma günü Ukrayna, Türkiye, BM ve Rusya arasinda düzenlenen dörtlü toplantinin ardindan Ukrayna limanlarindan tahil ve diger gida ihracatina iliskin tahil sevkiyati anlasmasi imzalanmisti. Birlesmis Milletler ise dün yaptigi açiklamada, Ukrayna’daki tahilin ilk sevkiyatinin birkaç gün içinde Karadeniz limanlarindan yapilabilecegini ve sevkiyatin ilk olarak Çornomorsk Limani’ndan yapilmasinin planlandigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA