Tarlalarda Milyonluk 'Organik Hali' Nöbeti

Antalya’da Anadolu’nun dört bir yanindan toplanan 50 bine yakin el dokumasi hali ve kilim, restore edilip mikroplardan arindirilmak üzere tarlalara seriliyor. Aralarinda fiyati 100 bin liranin üzerinde olanlarin da bulundugu halilar, basta ABD ve Avrupa’daki dekorasyoncular tarafindan kapis kapis satin aliniyor. Arazi sahipleri ise milyonluk serveti hirsizlara karsi korumak için nöbet tutuyor.

Tarlalarda Milyonluk 'Organik Hali' Nöbeti
Türkiye’nin dört bir yanindan toplanarak Antalya’nin Dösemealti ilçesine getirilen binlerce el dokumasi hali ve kilim, yüzlerce dönümlük tarim ve bos arazilere seriliyor. Yaz aylarinda hasadi biten tarim arazileri hali isletmelerine açiliyor. Isletmeler, aralarinda yüz yillik tarihi olanlarin da yer aldigi hali ve kilimleri önce tamir ediyor, ardindan mikroplardan arindirmak için steril havuzlara sokuyor. Daha sonra günese serilen hali ile kilimlerin renkleri soldurulup pastele dönüsmesi saglaniyor. Ayni zamanda sicak havada kimyasaldan arindirilmasi ve yünlerinin beslenmesi saglanan halilar, tüm islemlerden geçtikten sonra toplanip basta ABD ve Avrupa’daki dekorasyonculara satiliyor. Yüzlerce dönümlük araziye serilen halilar görsel bir sölen de olusturuyor. Sirali bir vaziyette aralarinda belirli bosluklarla serilen halilarin yagmurdan etkilenmemesi ve çalinmamasi için de 24 saat nöbet tutuluyor. Tüm yaz boyunca tarlada tutulan halilar, isletmeye ait güvenlik kameralarinca izleniyor, arazideki çalisanlar tarafindan da saat basi etrafi kolaçan ediliyor.

“EN DEGERLISI 6 BIN DOLAR”

50 yildir halicilik yapan Halil Börekçi, yeni dokunmus halidan 100 yillik haliya kadar yaklasik 50 bine yakin haliyi bu sezon islemden geçirdiklerini belirtti.

Halilarin fiyatlarinin kalitesi ve nadirligine göre degistigini aktaran Börekçi, “En degerli hali 6 bin dolar. Bazi halilar güneslenmede çöp oluyor, bazilari ise daha çok deger kazaniyor. Hepsi el dokumasi hali ve kilimler. Yüzde yüz organik, kök boyasiyla boyanmis, içerisine kesinlikle sentetik madde katilmamis ipleri var. Steril havuza konulup 24 saat boyunca mikroplardan arindiriliyor, ardindan 7-8 islemden geçirilip güneslenmeye konuluyor. Güneste sabitlestiriciler ve endikatörler ariniyor” dedi.



“ABD VE AVRUPA ORGANIK HALI TERCIH EDIYOR”

Hali ve kilimlerin islemden geçtikten sonra ABD ve Avrupa ülkelerine satildigini ifade eden Börekçi, “Bunlar bizim kültürümüz. Türkiye’de yüzde 3 ya da 5 arasinda bir insan kullaniyor bu halilari. Fakat yurt disindaki insanlar daha çok kullanmayi tercih ediyor. Çünkü organik olmayan halilari sagliksiz buluyorlar” diye konustu.

Börekçi, halilarin güvenligini saglamak için ise nöbet tuttuklarini söyleyerek, “Aksamlari burada bekliyoruz. Kameralarimiz var. Saat basi ya da yarim saatte bir kolaçan ediyoruz. Su an 3 bin hali seriyoruz, 2-3 kisi bekliyoruz basinda. Simdilik hirsizlik yok ama yine de tedbirimiz saglam” ifadelerini kullandi.

(Suat Metin - Ahmet Serdar Eser - Firat Demir - IHA)
Kaynak: İHA