Kuzey Akim 1 Boru Hattindan Avrupa'ya Gaz Akisi Yüzde 20'Ye Düstü

Almanya dogal gaz dagitim sirketi Gascade, Rusya’dan Kuzey Akim 1 dogal gaz boru hatti üzerinden Avrupa’ya gelen gaz akisinin yüzde 40’tan yüzde 20 düzeylerine kadar düstügünü açikladi.

Avrupa’da Ukrayna-Rusya savasinin baslamasiyla patlak veren gaz krizi sürüyor. Alman dogal gaz dagitim sirketi Gascade tarafindan yapilan yazili açiklamada, Rusya’dan Kuzey Akim 1 boru hattindan gaz akisinin yüzde 40’tan yüzde 20’ye kadar düstügü duyuruldu. Açiklamada, “27.07.2027 saat 08.00 itibariyla Kuzey Akim 1’den gaz akisi, maksimum degerin yüzde 20’sine karsilik gelecek sekilde saglanmaktadir” denildi.

Gazprom’dan 25 Temmuz Pazartesi günü yapilan açiklamada, türbin motorlarindaki onarim çalismalari nedeniyle boru hattindan sevkiyatin 67 milyon metreküpten 33 milyon metreküp civarina düsecegi belirtilmisti. Almanya Ekonomi Bakanligindan yapilan açiklamada ise onarim gerekçesinin gerçegi yansitmadigi, gaz akisinin kisilmasi kararinin siyasi nedenlerle alindigi isaret edilmisti.

Moskova yönetimi gaz akisindaki kesinti için teknik sorunlari gerekçe gösteriyor. Avrupa Birligi (AB) ise Rusya’yi, Ukrayna’ya saldirilari nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptirimlara karsilik enerjiyi "silah olarak kullanmakla" ve "santaj yapmakla" suçluyor. Dünyanin en büyük gaz ihracatçisi Rusya, güvenilir bir enerji tedarikçisi oldugunu ifade ederek, Bati’nin enerji kaynaklarini baski araci olarak kullandigi suçlamalarini reddediyor. Rusya’dan baslayan boru hatti, Baltik Denizi altindan Almanya’nin Greifswald kentine kadar ulasiyor.

Gaz akisi daha önce de düsürülmüstü

Rusya, 11 Temmuz’da Kuzey Akim 1 üzerinden Almanya’ya kadar uzanan gaz akisini gaz türbinlerinden birinde 10 günlük bakim yapilacagini duyurarak kesmisti. 21 Temmuz’da ise bakim çalismalarinin tamamlandigi, Avrupa’ya gaz akisinin yeniden basladigi belirtilmisti. Haziran ayinda baslayan gaz türbinleri krizi gerekçe gösterilerek günde 160 milyon metreküp gaz pompalama hacmine sahip gaz boru hattindan yüzde 40 kapasitesine denk gelen 67 milyon metreküp gaz pompalaniyordu.

Avrupa’da gaz fiyatlari zirveye ulasti

Rusya’dan gaz akisinin kisilmasi, Avrupa’da dogal gaz fiyatlarini da etkiledi. Gaz akisinin azaltilmasinin ardindan Avrupa’da gaz fiyatlari mart ayindan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Hollanda merkezli sanal dogal gaz ticaret noktasi TTF’de islem gören agustos vadeli gaz kontrat fiyati, megavatsaat basina 227.5 euroyu (230.6 ABD dolari) asti. Avrupa’da gaz fiyatlari bu yil üç kattan fazla artis gösterdi.
Kaynak: İHA