Entübe Çocuklarin Tedavilerini Kolaylastiran Emzik Gelistirildi

Hitit Üniversitesinde, Çocuk Yogun Bakim Ünitesi’ndeki entübe edilmis çocuklarin tedavilerine yardimci olan ve agrili islemler sirasinda konforunu saglamayi hedefleyen emzik gelistirildi.

Entübe Çocuklarin Tedavilerini Kolaylastiran Emzik Gelistirildi
Makine ve Imalat Teknolojileri alaninda Türkiye’de ihtisaslasan tek yüksekögretim kurumu olan Hitit Üniversitesi’nde Saglik Bilimleri Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Selen Özakar Akça tarafindan yapilan çalismalar neticesinde gelistirilen mekanik ventilatöre bagli çocuk emziginin Türkiye’de bir ilk oldugu bildirildi.

Doç. Dr. Özakar Akça, yogun bakimda yatan çocuklarin yasadiklari stres ve agrinin kontrol altina alinmasinin tedavi süreci için büyük önem arz ettigini belirterek Türkiye’de mevcut olan emzik kalkanlarinin mekanik ventilatöre bagli çocuklar için ergonomik açidan uygun olmadigini söyledi.



“Mekanik ventilatöre bagli olan çocuklar yogun bakim ortaminda stres yasiyor”

Mekanik ventilatöre bagli olan çocuklarin yogun bakim ortaminda aileden ayrilma, alisilmis olan ev ortamindan uzaklasma, cihazlarin gürültüsü, tibbi tedavi ve cerrahi islemler gerektiren birçok prosedür geregi agrili uyaranlara maruz kaldiklarindan stres yasadiklarini ifade eden Doç. Dr. Özakar Akça, sunlari kaydetti:

“Iste biz de çocuklarimizin karsilastiklari bu sorunlari giderme ve onarlara daha konforlu bir tedavi süreci sunabilmek adina çalismalarimiza baslamistik. Gerçeklestirdigimiz yogun çalismalar neticesinde emzigi entübasyon tüpüne uygun hale getirerek ergonomisini tamamladik. Türkiye’de ilk olan mekanik ventilatöre bagli çocuk emzigini gelistirerek patentini aldik. Emzigi, Çocuk Yogun Bakim Ünitesi’nde yatan 12-24 ay arasi entübe çocuklarin kendilerini sakinlestirmeye ihtiyaçlarinin oldugu, emme yutma reflekslerindeki koordinasyonlarinin iyi olmadigi, aspirasyon risklerinin oldugu, kilo almalarinin ve taburcu olmalarinin uzadigi, stres kaynakli fizyolojik saglamligin bozuldugu durumlari göz önüne alarak tasarladik. Çalismamizdaki önemli kriterlerden biri de 3 yasina kadar emzik kullanilabilecegi oldu”

“Besleyici olmayan emme hayati öneme sahip”

Çocuklarda kullanilan farmakolojik olmayan yöntemlerden besleyici olmayan emmenin hayati öneme sahip oldugunun altini çizen Doç. Dr. Özakar Akça, emzik kullaniminin birçok agrili prosedürler sirasinda analjezik etki sagladigini ve stresi azalttigi ifade ederek söyle devam etti:

“Bu yöntem, çocugun agzina emzik yerlestirildiginde narkotik olmayan bir mekanizma yoluyla emme refleksini aktive etmekte, dokunsal hassasiyet ve mekanik reseptörlerin uyarilmasi sonucu iç kaynaklianaljezik etkisi olusturmaktadir. Emmek, yutmayi engellediginden çocugu aspirasyona karsi korumaktadir. Ayni zamanda tasikardisi olan stresli çocuklarda emzik kullanimi kalp hizinda istikrarin saglanmasina ve oksijenlenmenin artmasina neden olmakta, bebegin sakinlesmesine olanak tanimaktadir. Emzik kullanan bebegin, kendi kendini teselli ve yatistirma gibi davranissal organizasyonu gelismekte, uyku için harcanan zaman ve uyaniklik düzeyleri artmaktadir. Bütün bu durumlar bebegin az enerji tüketimini saglamakta dolayisiyla bebegin daha erken taburcu olmasina neden olmaktadir. Emme, yutma ve nefes alma koordinasyonu iyi olmayan stres altindaki çocuklarin tedavi planinda, sakinlesmeyi destekledigi için emzik kullanilmasi önerilmektedir.”

Yogun bakim servislerinde bebekler için emzik kullanimi öneriliyor

Anne ile bebegin ayri kalma durumlari söz konusu oldugunda yogun bakim servislerindeki bebekler için emzik kullanimi önerildigini söyleyen Doç. Dr. Özakar Akça, anne ile bebegin uzun süreli ayri kalmak zorunda oldugu durumlarda bebeklerin emme reflekslerini kaybetme riski oldugu belirterek“Emme refleksinin korunmasi, fizyolojik saglamligin arttirilmasi ve bebegin stresinin azaltilmasi için besleyici olmayan emmeye basvurulmasi gerekmektedir. Hitit Üniversitesi olarak patentini aldigimiz ürünün klinik çalismalar ile daha da gelistirilmesi için TÜBITAK’a basvurusunu yaptik ve ilerleyen süreçte ticarilestirilmesi planlaniyor.

Hitit Üniversitesi“Basvuru Sahibi” Olarak Patenti Aldi

Sagliktan mühendislige kadar birçok alanda yürütülen akademik çalismalari degerlendirerek patent/faydali model alinabilecek akademik buluslar üzerinde yogun çalismalar yapan Hitit Üniversitesi, “Mekanik Ventilatöre Bagli Çocuk Emzigi” bulusunun patentini “basvuru sahibi” olarak aldi.

Akademik buluslar için patent/faydali model basvuru dosyalarinin hazirlanmasi ve basvuru süreci Teknoloji Transfer Ofisi tarafindan yürütülüyor.
Kaynak: İHA