Cumhurbaskani Tatar, Osmaniye'de 'Kibris'ta Türklerin Varolus Mücadelesi' Konulu Konferans Verdi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafindan düzenlenen “Kibris’ta Türklerin Varolus Mücadelesi” konulu konferansta konustu.

Cumhurbaskani Tatar, Osmaniye'de 'Kibris'ta Türklerin Varolus Mücadelesi' Konulu Konferans Verdi
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde düzenlenen “Kibris’ta Türklerin Varolus Mücadelesi” konulu konferansa konusmaci olarak katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan konferans Mimarlik Tasarim ve Güzel Sanatlar Fakültesi ögretim görevlileri tarafindan verilen müzik dinletisi ile devam etti. Osmaniye Korkut Ata Üniversite Senatosu tarafindan Cumhurbaskani Ersin Tatar’a , “Bölgesel Barisa ve KKTC’nin Varolus Mücadelesine” katkilarindan dolayi “Fahri Doktora” belgesi takdimi yapilmasinin ardindan baslayan konferansta Cumhurbaskani Tatar, katilimcilara Kibris’in tarihinden bahsetti.

Rum-Yunan ikilisinin Ingiliz sömürge yönetimi baslamadan Kibris’in Yunanistan’a baglanmasi için çesitli eylemlere giristigini belirten Cumhurbaskani Ersin Tatar, “Kibris fethedildikten sonra 300 yildan fazla bizlerin atalari tarafindan yönetilmis. 1571’de Karaman’dan, Konya’dan, Osmaniye’den insanlarimizin Kibris’a gitmesi ve çogalmasiyla Kibris Türk halki halk olarak Kibris’taki hakkimizin, hukukumuzun ve egemenligimizin bir bakima temelini atmis oldular. Maalesef 3 asirdan sonra Osmanli Devleti’nin içerisinde bulundugu sikintili sartlardan dolayi Ingiltere Osmanli’ya yaklasarak Çanakkale Savaslari’ndan dolayi ilhak etmesi ve Lozan Antlasmasi ile bir takim maddelerin orada Türkiye Cumhuriyeti, eger Kibris’ta günün birinde statü degisikligi olacaksa yani Ingiltere Adayi terk ederse Kibris’in geleceginde Türkiye Cumhuriyeti’nin söz hakki olacaktir. Bu bizler için önemli teminattir. Nitekim öyle de oldu. Ama simaran Rum-Yunan ikilisi Ingiliz sömürge yönetimi baslamadan bile Kibris’in Yunanistan’a baglanmasi için çesitli eylemlere basladi” diye konustu.

Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’un KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a çesitli hediyeler vermesiyle konferans sona erdi.

(Selçuk Kaya/IHA)
Kaynak: İHA