Bin 500 Liraya Mal Edildi, 50 Kurusla 45 Kilometre Yol Gidiyor

Yozgat’ta bilgisayar tamircisi 3 kardesin, hurda ve atik malzemelerden elde ettikleri çevre dostu elektrikli bisiklet, 50 kurusluk enerji ile yaklasik 45 kilometre yol gidiyor.

Bin 500 Liraya Mal Edildi, 50 Kurusla 45 Kilometre Yol Gidiyor
Yozgat’ta 20 yildir bisiklet tamirati isiyle ugrasan Semsettin, Mustafa ve Dervis Karabacak kardesler, geri dönüsüme katki sunmak ve ulasim masraflarini en aza indirmek amaciyla hurda ve atik malzemelerle elektrikli bisiklet üretti.

Atil vaziyetteki akülerin içindeki kursun plakalari sökerek laptop bataryalarindan çikardiklari pilleri yerlestiren Karabacak kardesler, 12 voltluk çalisir halde yeni bir akü elde etti. Hurdadan aldiklari bisiklet ve motosiklet tekerlerini de kendi tasarimlarina göre dizayn eden Karabacak kardesler, elde ettikleri 12 voltluk 4 adet aküyü, bisiklete monte ederek bisikletin elektrikle çalismasini sagladilar.

50 kurus degerinde 4 saatlik sarj ile 45 kilometre yol kat edebilen elektrikli bisiklet, 30 kilometre hiz yapabiliyor. Yaklasik 4 aylik çalisma sonucu meydana gelen bisiklet bin 500 liraya mal oldu.

Elektrikli bisikletin 4 saat sarj ile 45 kilometre yol gittigini söyleyen Semsettin Karabacak, “Bisikleti tamamen kendi imkanimizla hurdacidan aldik, tekerlekleri hurdacidan temin ettik. Geri kalan akü grubu, elektrik tesisatini notebook atik pillerinden tedarik ettik, birlestirdik. Akülerin o sekilde voltajini elde ettik. Cihazimiz 48 volt ile çalisiyor. 4 saatte sarj oluyor ve 45 kilometre yol gidiyor. Bizim amacimiz bu pilleri geri dönüsüme kazandirmak. Dogaya, çevreye zararini engellemek, atik piller dogaya bir hayli bir zarar veriyor. Pilleri yeniden kullanabilmek ve geri dönüsüme kazandirmak için böyle bir proje gelistirdik” dedi.

Elektrikli bisiklet ile ulasim masraflarini da azalttiklarini söyleyen Karabacak, “Elektrikli bisikletli serviste kullaniyoruz ulasim için. Bir de geri dönüsümü düsündügümüz için bu sayede atik malzemeleri degerlendirmis olduk. Bisikletimizi 4 ayda tanimladik toplam bize bin 500 liraya mal oldu. Bisikletimizin sarji 4 saat gidiyor. 30 kilometre sürat yapiyor. Bisikletimizi pedalla kullandigimizda kendi aküsünü sarj edebiliyor bir de rampada iniste de aküyü kendisi sarj ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA