Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM Karsiti Gösteri Açiklamasi 5 Ölü, 50 Yarali

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde dünden bu yana devam eden Birlesmis Milletler (BM) karsiti gösterilerde en az 5 kisinin hayatini kaybettigi, 50 kisinin de yaralandigi bildirildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM Karsiti Gösteri Açiklamasi 5 Ölü, 50 Yarali
Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde devam eden Birlesmis Milletler (BM) karsiti gösteriler devam ediyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya yaptigi açiklamada, ülkenin dogusundaki Kuzey Kivu eyaletinde yer alan Goma kentinde BM karsiti protestolar sirasinda en az 5 kisinin hayatini kaybettigini, yaklasik 50 kisinin de yaralandigini aktardi.

Ülkedeki BM Istikrar Misyonu’nun (MONUSCO) ülkeyi terk etmesi talebiyle dün patlak veren gösterilerde, BM karargahi yagmalanmis ve atese verilmisti. Göstericiler, yollari kapatarak, BM karsiti sloganlar atarak BM karargahina yürümüstü.

Göstericileri dagitmak için BM güçleri göz yasartici gaz kullanirken, havaya ates etti. Göstericiler ise BM güçlerine tas atarak karsilik verdi. Siddet olaylari nedeniyle BM personeli helikopterler bölgeden tahliye edildi.

MONUSCO, ülkenin dogusundaki çatismalari engelleyemedigi için elestirilerin hedefindeydi

MONUSCO, dünyanin en büyük barisi koruma operasyonlarindan biri olarak biliniyor. Kasim 2021 itibariyle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne 12 binden fazla asker ve bin 600 polis konuslandirildi. MONUSCO, ülkenin dogusunda onlarca yildir devam eden çatismalari durduramamasi nedeniyle sik sik elestirilirken, Misyon yillardir yavas yavas geri çekiliyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Ruanda, Uganda ve Burundi sinirinin bulundugu dogusunda 120’den fazla silahli grup sivil katliamlar yaparak, milyonlarca insani yerinden etti.
Kaynak: İHA