Anka'dan Korona Virüse Karsi Tedbir Çagrisi
Milyonlarca insanin ölümüne neden olan Covid-19’un son haftalarda hem dünyanin farkli noktalarinda hem de Türkiye’de artisa geçtigine dikkat çeken Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Yeliz Karakan, hastaligi küçümsemeyip tedbir almak gerektigini söyledi.

Dr. Karakan, “Covid-19 solunum yollarinda enfeksiyon yapan bir virüstür. Bulasmasi da solunum yollari ile olur. Özellikle Omicron BA4 ve BA5 daha hizli bulasiyor. Korona virüs, hasta kisilerin öksürme veya hapsirmayla ortaya saçtigi damlaciklarin ortamdaki diger bireylerin agiz, burun ve gözlerine temasiyla ve damlaciklarin yapistigi yüzeylere dokunduktan sonra ellerin agiz, burun veya göze götürülmesi sonucu vücudumuza mukozalarla girer. Bu virüs vücudumuza girdiginde ilk olarak üst solunum yollarini tutar. Bagisiklik sisteminin verecegi cevaba göre akcigerlere kadar inebilir. En çok gördügümüz belirtisi yüksek ates, öksürük, siddetli bir bogaz agrisi, kas agrisi daha sonra da nefes darligidir. Eger yüksek atesiniz, bogaz agriniz varsa ve öksürüyorsaniz durumu ciddiye almaniz gerekir. Bu, diger gribal enfeksiyon ya da mevsimsel üst solunum yolu enfeksiyonlari ile çok benzeyen bulgular olmakla birlikte korona virüs belirtileri de olabilmektedir. Bu nedenle bu bulgular varsa ihmal etmemeli ve bir maske takarak en yakin saglik kurulusuna basvurmalisiniz. Unutulmamali ki, ek hastaliklari olanlarda yatis orani her zaman daha fazla oluyor” dedi.
Bayramda insanlarin çok yakin olusunun vaka sayilarini arttirdigini dile getiren Dr. Karakan, korona virüsle mücadele çerçevesinde hastaligi önleyici tedbirlere uymanin hayati önem tasidigini söyledi.
Dr. Karakan, “Saglikli yasamak için tedbiri elden birakmamakta fayda var. Kalabalik ortamlara çok girilmemesini tavsiye ediyorum. Maske, mesafe ve hijyen kurallarina uyalim. Kimlerin virüs tasidigini bilemeyiz. Herkes kendisindeki rahatsizligi hafif bir üst solunum yolu hastaligi zannedebilir. Fakat o, virüsü tasiyor ve yayiyor olabilir. En çok bulasma kalabalik özellikle kapali ve havalandirilmayan ortamlarda olmaktadir. Bu nedenle kalabalik ve kapali ortamlara girilmemesini öneriyoruz. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabun ile yikanmalidir. Sabunun olmadigi durumlarda alkol bazli el antiseptigi kullanilmalidir. Kapali alanlar sik sik havalandirilmalidir. Bagisiklik sistemini güçlendirmek için dengeli ve saglikli beslenmeye de özen gösterilmelidir” diye konustu.
Korona virüs asisi yaptirmak isteyenler için hatirlatma dozu randevularinin da açildigini ifade eden Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Karakan, son yaptirdigi asinin üzerinden 6 ay geçenlerin e-nabiz sistemi üzerinden randevu alarak asilarini yaptirabileceklerini belirtti.
