Baskan Oprukçu, Ihracatçilarla Tarimin Merkezi Eregli'de Bulustu

Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) Konya’nin Eregli ilçesine ziyarette bulundu.

Baskan Oprukçu, Ihracatçilarla Tarimin Merkezi Eregli'de Bulustu
Öncelikle Eregli Belediye Baskani Hüseyin Oprukçu’yu makaminda ziyaret eden IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci ve yönetim kurulu üyeleri basin toplantisi gerçeklestirdi. Toplantida Eregli Kaymakami Edip Çakici, Belediye Baskani Hüseyin Oprukçu, STK baskanlari, bürokratlar ve çiftçiler de yer aldi. Basin toplantisinin açilis konusmasini yapan IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci, “Vermis oldugumuz hizmet hububat, bakliyat, yagli tohumlar üzerine genelde tarim ürünleri, yani kuru tarim ürünleri dedigimiz bölümün asagi yukari yüzde 70-75’lik ürünü temsil eden bölüm. Burada memleketlisi oldugumuz Eregli’ye öncelikle nasil hizmet edebiliriz diye düsündük. Eregli’mizin hayvanciligi, peyniri, sütü, sanayi ürünleri, tarim ürünleri her ne varsa tanitalim ve ülkemizin gündemi haline getirelim, Eregli’nin sahip oldugu potansiyeli de bildigimiz için bunlari ön plana çikarip göstermek istedik. Ayni zamanda hemserisi oldugumuz ilçemize de bu manada bir hizmet saglayalim, bir faydamiz olsun istedik, bu amaçla buradayiz” seklinde konustu.

Eregli Belediye Baskani Hüseyin Oprukçu da “IHBIR’in degerli temsilcilerini Eregli’mizde görmekten, misafir etmekten çok büyük bir onur ve seref duyuyoruz. Tabii Eregli öteden beri üreten bir sehir, ürettigini tanitamamak, ürettigini pazarlayamamak gibi zaman zaman çok büyük sikintilar yasamis bir sehir. Biz üreten insanin makbul insan oldugunu biliyoruz, bir fazla üretmemiz lazim geldigine inaniyoruz. Çabamiz buna yönelik çünkü kalkinmanin üretmek, tarimsal potansiyeli yüksek bir sehirde sanayilesmeyle birlikte gerçekleseceginden de eminiz. Narenciye hariç her seyin yetistigi bir sehir Eregli, 1071’den hemen sonra zaten Selçuklularin eline, Karamanogullari’nin eline geçmis, Osmanli’ya Saray’a da, Mekke, Medine’ye de uzun yillar bugday, bulgur göndermis bir sehir, dolayisiyla sevilen, kiymetli bir sehir. Biz kiymetini bilmeye çalisiyoruz, insallah birbirimize sahip çiktigimiz ve bu manada kararli bir durusu, samimi bir gayretle ortaya koydugumuzda Eregli’nin Anadolu’da gerçekten inkisaf etmis, vilayet Eregli ile birlikte hakikaten parmakla gösterilen, nüfus artis hiziyla, yatirimlariyla, sanayilesmesiyle ve üretimiyle birlikte muhtesem bir sehir olacagindan adimiz gibi eminiz. Bu manada gayretlerimiz devam ediyor. Üretelim istiyoruz, bir fazla üretelim. Bu arada ihracat yapmak kadar da muhtesem bir sey yok, yani gida sektöründe özellikle pandemi sürecinde ve sonrasinda yasanan sikintilar hepimizce malum ama Eregli o sikintilarin yasanmadigi ve ülkemizde yasatilmamasi adina çok da samimi gayreti ortaya koyan bir sehir. Bu anlamda hemserilerimden bahtiyarlik duyuyorum. Siz degerli hemsehrilerimizin Istanbul’da ortaya koydugu basarilarla iftihar ediyorum” ifadelerini kullandi.

Eregli Kaymakami Edip Çakici ise, “Eregli ilçemiz tabii ki tarihi bir ilçe, çok köklü bir ilçe, Orta Anadolu’nun nüfus bakimindan en potansiyelli, en büyük ilçelerinden birisi. Buraya göreve geldigimizden itibaren gözlemledigimiz, Eregli’nin hem tarimi hem sanayisi çok hizli bir sekilde gelisiyor. Çok farkli çesitlerde ürünler özellikle sulama imkanlari dolayisiyla Eregli tarimi çesitleniyor. Türkiye’nin her yerinde Eregli üretimi et ve süt ürünlerini bulmak mümkün ülke çapinda ciddi bir üretim var. En deger verdigim hususlardan birisi de Eregli’deki hayvan varliginin saf irklardan olusmasi, melez hayvanimiz çok az bu yüzden hayvan basina verim de çok yüksek. Eregli ilçesinin gelecegini önümüzdeki kisa ve orta dönemde çok iyi yerlerde görüyorum. Insallah bu Il olma sonucuyla da taçlanir. Eregli’ye disaridan gelecek bütün yatirimlara her türlü kolayligi göstermeye, yerel yönetimimizle birlikte haziriz. Yatirimcilarimiz bas tacimiz insallah Eregli ülke gündemine daha çok gelir, yüksek yatirimlar artar, istihdam artar, üretim artar” ifadelerini kullandi.

Program sonrasinda IHBIR temsilcileri, protokol üyeleriyle birlikte Eregli Belediyesi’nin üretken belediyecilik çerçevesinde gerçeklestirdigi hizmetlerin bazilari olan Akhüyük Termal Tesisleri, Saraciye Atölyesi ve Adabag’daki Organik Tarim alanini ziyaret ederek, bilgi aldi ve istisarede bulundular.
Kaynak: İHA