Abant Tabiat Parki'nda Fayton Dönemi Sona Erdi

Bolu’nun gözde turizm merkezi Abant Milli Parki’nin simgelerinden olan faytonlarin göl çevresinde dolasmasi yasaklandi. Kararla birlikte göle yakin bölgedeki yaylalara giden faytoncular is yapamaz hale geldi.

Abant Tabiat Parki'nda Fayton Dönemi Sona Erdi


Abant Milli Parki’nin simgelerinden olan faytonlar, hayvanlarin zor kosullarda çalistirilmasi ve çevre kirliligi gerekçe gösterilerek kaldirildi. Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü ekiplerinin faytonculuk yapan yaklasik 200 kisiye karari bildirmesinin ardindan atlar ve faytonlar Örencik Yaylasi’na kaldirildi. Gölden uzak bir bölgede müsteri bekleyen faytoncular, is yapamaz hale geldi. Magdur olduklarini söyleyen faytoncular, yetkililerden yardim istedi.

“Atlarin bedeli ödensin”

30 yildir faytonculuk yapan Hayrettin Türe, “Çevik kuvvet ekipleriyle gelerek ’Çikacaksiniz’ dediler. Biz 30 senedir burada is yapiyoruz. Köroglu’nun atlari bunlar. Tarihi bir bagi var. At ve fayton denilince Abant’in ayri bir özelligi bu. Talebimiz göl kenarinda faytonlarla tur atmak. Sözlesmemiz bitti ama devamini istiyoruz. Eger kalkacaksa da atlarin bedeli ödensin. En azindan zararimiz olmasin. 1 Eylül’e kadar sezon devam ediyor. At aldik. Bunlari ne yapacagiz? Arpanin çuvali 400 lira. Biz bunlari nasil doyuracagiz? Ben 53 yasima girdim. Bu yastan sonra ben ne yapayim. Bunlar ailenin birer ferdi. Çocugumuz gibi. Yaylada 12 saat beraberiz” dedi.



“Ben ne is yapacagim”

Faytonculuk yapan Yilmaz Balta ise, “1998 yilindan beri Abant’ta fayton isletmeciligi yapiyorum. Bayramdan sonra bizi göl çevresinden kaldirdilar. Buraya çikardilar. Biz magduruz. 3 tane çocugum var. 2’si okuyor. 1’i de bu sene okula gidecek. Benim baska bir gelirim yok. Ilkokul mezunuyum. Is yerlerine basvuruyorum ama ’Senin yasin 40 olmus, alamayiz’ diyorlar. Ben ne is yapacagim? Turistler geldi. Onlari burada gezdirdik. Buradan da memnun kalmiyorlar. Bir çare istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA