9 Günlük Tatilde Iç Piyasaya 3 Milyonluk Tatilci Dopingi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Baskani Ferit Turgut, 9 günlük Kurban Bayrami tatilinde iç turizmde iç piyasada 3 milyona yaklasan hareketlilik oldugunu, tesislerin ise yüzde 90 doluluga ulastigini bildirdi.

Herkesin genelde 9 günlük Kurban Bayrami tatilini beklediginin altini çizen Turgut, bayram tatiliyle birlikte Akdeniz ve Ege bölgelerinin kiyi kesimlerinin yüzde 90’a varan doluluga ulastigini kaydetti.
Özellikle bayramin ikinci gününden sonra rezervasyonlarda son dakikalarin geldigine deginen Turgut, “Bunlarla birlikte 9 günde güzel bir doluluga ulastik. Su an genelde agirlikli olarak deniz turizmi önde gidiyor. Bütçeye de bagli olarak kültür turizmlerini tercih edenler de oldu. Daha önceden hizmet kalitesi yüksek olan tesisler yüzde 100’e yakin doluluga ulasti. Fiyatla rekabet eden, servisle çok fazla rekabet etmeyen tesisler de sonradan doldu. Onlar da yüzde 90 rakamina ulasti” diye konustu.
"3 milyona yakin hareket"
Turgut, Türkiye genelinde agirlikli olarak Akdeniz ve Ege sahillerinde iç turizmde 3 milyona yakin kisinin seyahat ettigini kaydetti.
Yabancilarla Türklerin tatil reaksiyonlarinin farkli olduguna deginen Ferit Turgut, “Yerli turistin son dakikaci olmasi hem avantaj hem dezavantaj. Yerli turistin sadece tatil bölgesinde ya da bayramlarda tatil yapma gibi durumu var. O nedenle bunu kombine düsünmek lazim. Bir takim tüketici için yüksek fiyatlar olabiliyor ama bayramdan sonra tatil yapilabileceginin iç piyasanin farkinda olmasi lazim. Fahis veya bayram fiyatlarindan daha az etkilensinler. Bizim için iç piyasa ciddi bir hareket” dedi.
Tatil plani yapacaklara tavsiye
Tatil plani yapmayan tatilcilere de tavsiyelerde bulunan Turgut, “Erken rezervasyon avantajlar olan birçok yer var ve bunlarin takip edilmesi gerekir. 15 Agustos’tan sonra sezonun hafifledigini söyleyebiliriz. Bu zamanlarda daha uygun fiyatlar bulunabilir. Eylül ayinda özel fiyatlar olabilir. Insanlarin biraz da tatili bir yere bir döneme degil genise yaymalidir. Yoksa o dönemde bir fiyat yükselmesi oluyor” ifadelerine yer verdi.
Almanya’nin çikisi
Antalya’nin bu yilki turist beklentisinin 9 milyonun üzerinde oldugunu aktaran Turgut, “Almanya eksilen Rus pazarina destek veriyor. Çok büyük bir siçrama yok ama güzel bir rakami var. Buradaki ana eksik olan yüzde 50-60 pazarimizi olusturan Rusya ve Ukrayna’nin olmamasi ciddi bir kayip. Ama sevindiren nokta baska pazarlarin yerine gelmesidir” dedi.
Asiya dikkat çekti
Turgut, Avrupa’nin kuzeyinde pandeminin hareketlenmeye basladigini ifade ederek, “Bu da bizim için bir dezavantaj olabilir. Hatirlatma dozu ülkemizde de yurt disinda da açildi. Asi ile önümüzde kötü bir senaryo olmayacaktir. Asi bize yardimci olacaktir” dedi.
