Sicak Hava Kalp Hastalarini Zorluyor

Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, sicak havanin kalp hastalari basta olmak üzere birçok hasta grubunu etkiledigini belirterek, “Kronik hastaligi olanlar 10.30-17.00 saatleri arasinda disari çikmamali, çikacaklarsa rahat ve açik renkli elbise giyip sapka takmali” dedi.

Sicak Hava Kalp Hastalarini Zorluyor
Türkiye’nin en sicak illerinden olan Adana’da hava sicakliklari gün içerisinde 40 dereceyi asiyor. Acibadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, Ihlas Haber Ajansi’na yaptigi açiklamada, özellikle kalp damar hastalarini asiri sicaklara karsi uyardi. Batur, “Özellikle sicaklarin artmasi kalp damar hastalarinda oldukça risk olusturuyor. Sadece kalp damar hastalari degil aslinda böbrek, diyabet ve kronik hastalari için de ayni risk söz konusu. Sicak havaya maruz kalindiginda cilt damarlari genisleyerek vücudun artan isisini düsürmeye çalisir. Bu sebepten dolayi da kalbin yükü artar ve kalp daha fazla çalisir. Buna bagli olarak da bir takim sorunlar olusur” diye konustu.



“En sevilen mevsim ilkbahar ve sonbahar”

Kalp hastalarina asiri soguk havalarin da sorun yasattigini anlatan Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, “Kalp hastalari genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimini sever. Sicak havalarda özellikle hastalarimiz çok dikkatli olmalilar ve önlem almalilar. Hipertansiyon hastalarinin da kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bu hastalarda vücudun sicakligini düsürmek için damarlarin genislemesi, ayni zamanda tansiyon düsüklüklerine de neden olabilir. Dolayisiyla normalde kullandiklari ilaçlar fazla gelebileceginden dozunun düsürülmesi gerekebilir. Bazi kalp ve tansiyon hastalari idrar söktürücü ilaçlar alirlar. Yazin terleme oraninin artmasi asiri sivi kaybina yol açabilir. O nedenle mutlaka kendi doktorlariyla ilaç dozunu belirlemeliler” ifadelerini kullandi.

“Rahat kiyafet giyilmeli, sapka takilmali”

Hastalarin saat 10.30’dan aksam 17.00’a kadar disari çikmamalari gerektigini belirten Prof. Dr. Batur, daha sonra sunlari söyledi:

“Akdeniz, Ege ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde yasayan hastalarin saat 10.30’dan aksam 17.00’a kadar disari çikmamalarini tavsiye ediyorum. Mutlaka çikmalari gerekiyorsa da kapali, siyah renkli giysiler yerine bol, pamuklu ve açik renkli kiyafetlerle çikmalilar. Sapka takmalilar. Basit önlemler en kolay yol. Onun disinda da idrar söktürücü ilaç aliyorsa doktorlariyla ilacin dozunu ayarlamalilar. Terleyerek artan sivi kaybini engellemek için bol su içmeliler. Agir yemek yememeliler.”
Kaynak: İHA