Karadeniz'de Seracilik Sektörü, Verilen Destekler Ile Büyüyor

Ordu’da, findigin yaninda ek gelir saglamasi amaciyla son yillarda yapilan destekler ile örtü alti yetistiriciligi yayginlasiyor. Kentte, 180 dekar alandan 317 dekara kadar ulasan sera alanlari ile il ekonomisine yillik 80-90 milyon TL katki sunuluyor.

Karadeniz'de Seracilik Sektörü, Verilen Destekler Ile Büyüyor
Ordu’da findigin yaninda üreticilere ek gelir saglamasi amaciyla üretimi yapilan örtü alti yetistiriciligi, son yillarda DOKAP, Ordu Büyüksehir Belediyesi ve Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün destek ve tesvikleri ile giderek yayginlasiyor. Kentte, geçtigimiz yillarda 180 dekar olan sera alani, gün geçtikçe artarak 317 dekar alana ulasti. Son yillarda yüzde 80’lik artisin saglandigi seracilik sektörü ile Ordu ekonomisine yillik 80-90 milyon TL ek gelir saglanirken, bu rakamlarin verilen destekler ile her geçen gün arttirilmasi hedefleniyor.

“Findik yetistiriciligi ilimiz tarim arazilerinin yüzde 89’unu kapsiyor, yüzde 11’lik alanda üreticilerimizi farkli ürünlere yönlendiriyoruz”

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, özellikle sahil kesimlerinde kivi ve çilek üretiminin her geçen yil arttigini, seraciligin ise gün geçtikçe yayginlastigini ve bu manada üreticilere desteklerinin sürdügünü ifade ederek, “Tarim arazilerimizin çok büyük bir kisminda findik yetistiriciligi yapiliyor ki bu tarim arazilerimizin yüzde 89’una tekabül ediyor. Kalan yüzde 11’lik kisimda ise üreticilerimize biz ikinci ve hatta üçüncü ürün yetistirmelerini tesvik ediyoruz. Çünkü findigin basina bir is geldiginde diger ürünlerden gelir elde etmek suretiyle üreticilerimizin isletmelerinin sürdürülebilirligini saglamalarini önemsiyoruz. Bu noktada özellikle sahil kesimindeki ilçelerimizde kivi yetistiriciligi, çilek yetistiriciligi ve seracilik konusunda üreticilerimizi destekliyoruz ve uyguladigimiz projeler, verdigimiz destekler ile çok da güzel neticeler alindi. Kivi üretiminde ve çilek üretiminde çok ciddi artislar saglandigi gibi seracilikta da ciddi anlamda artislar saglandi” dedi.



“Seracilik, 180 dekar alandan 317 dekar alana ulasti”

Yilmaz, “Özellikle son yillarda uyguladigimiz projeler ile sera alanlarimiz 180 dekarlardan bugün 317 dekara ulasti ki önemli bir artis bu yüzde 80’lik bir artis saglanmis oldu. Seracilik, özellikle Ordu’nun iklimi dikkate alindiginda sahil kesimlerimizde üreticilerimize çok ciddi getirisi olan bir sektör. Biz bu sektörü daha da büyütmek ve gelistirmek istiyoruz. Bu noktada da projeler uygulamaya devam ediyoruz. özellikle DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’ndan, Tarim ve Orman Bakanligimiz kaynaklari ile ve Ordu Büyüksehir Belediyemizin imkanlarini kullanmak sureti ile yapilan projelerle ilimizde seraciligi önemli oranda gelistirdik ve sektörü büyüttük. Bundan sonra da uygulayacagimiz projeler ile daha fazla büyütmek istiyoruz. Özellikle sahil kesimlerimizde yogun olarak yapilan seracilik konusunda sera alanlarimizda yaz sezonunda domates, biber, salatalik ve fasulye gibi ürünler yetistiriliyor. Kis döneminde ise yesil sogan ve marul yetistiriciligi yapilmakta” ifadelerine yer verdi.

“Seracilik Ordu ekonomisine yillik 80-90 milyon katki sagliyor”

Seracilik sektörü ile Ordu ekonomisine ciddi katki saglandigina deginen Il Tarim ve Orman Müdürü Yilmaz, “Seracilik sektörü haliyle ilimiz ekonomisine ciddi bir katki sagliyor. Mevcut bu ürünlerin yetistirilmesi durumunda seracilik sektöründen ilimiz ekonomisine yillik yaklasik 80-90 milyon TL civarinda bir katki saglanmakta. Biz, seracilarimiza sadece sera destegi vererek onlari desteklemiyoruz, onlara ayrica fide materyalini de destek olarak veriyoruz, naylon ihtiyaçlarinin karsilanmasi noktasinda da desteklerimiz devam ediyor” seklinde konustu.



“Seracilik ile dar alanlardan getirisi yüksek ürünler elde ediliyor”

Yilmaz, seraciligin en önemli avantajlarindan birinin dar alanlardan yüksek getiri saglamak olduguna dikkat çekerek, “Ilimizde özellikle isletme büyüklüklerinin 16 dekar civarinda olmasi, parsel büyüklüklerinin de ortalama 2 dekar civarinda olmasi bizi dar alanlardan, küçük parsellerden getirisi yüksek olan ürünleri yetistirmeye zorluyor ki, seracilik da bu noktada önemli bir avantaj sagliyor. Dar alanlardan yüksek getiri elde edebiliyorsunuz. Bu noktada seraciligi önemsiyoruz ve ilimizde seraciligin daha iyi yerlere gelmesi ve gelismesi adina bundan sonraki dönemde de uygulayacagimiz projeler ile çalismalara devam edecegiz. Ve inaniyorum ki, seracilik sektörü çok kisa zamanda ilimiz ekonomisine saglamis oldugu katkiyi çok daha arttirarak, 100 milyon TL’nin üzerine çikartacaktir" ifadelerine yer verdi.

“Devletimiz her türlü destegi veriyor, biz destek verildikçe üretimi arttiriyoruz”

Persembe ilçesinde sebze üretimi gerçeklestiren Döndü Yalçinkaya, esinin kendisinden habersiz olarak Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne müracaat ederek aldigi bir sera ile üretime basladigini söyledi.

Yalçinkaya, söyle konustu:

“Sonrasinda seralarimizi büyüttük, 5 bin metrekare alan içerisinde bin metrekaresi seracilik olmak üzere her türlü sebzeyi yetistiriyoruz. Bizim için çok kiymetli. Bu bizi hem mutlu ediyor, hem de paramizi kazaniyoruz, insanlara da hizmet ediyoruz. ‘Isim yok’ diyenlere devletimiz destek veriyor, Il Tarim ve Orman Müdürlügü bize çok destek veriyor, yanimizda bulunuyorlar. Bize destek verildikçe biz daha çok üretmeye çalisiyoruz. Kadinlarimiz özellikle destek alarak bu sekilde kendi üretimlerini yapsinlar. Biz emegimizin gücü ile bu isi yapiyoruz. Kadinlarimiz da evde durmak yerine çalismaya yönelsinler. Küçücük bir çekirdekten neler olusuyor, bunlari gördükçe mutlu oluyoruz.”
Kaynak: İHA