TÜRKTOB Ve SÜSBIR'den KDV'de Indirim Talebi
Türkiye Tohumcular Birligi (TÜRKTOB) ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birligi (SÜSBIR), üreticinin ekonomik olarak rahatlamasi için süs bitkilerinden alinan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesini talep etti.

Akcan, dünyada iklim degisikligi, küresel isinma ve kuraklikla mücadele politikalarinin hiz kazandigina dikkati çekerek, “Diger yandan iklim degisikliginin ticaret politikalariyla baglantisi da giderek güçlendi. Salgin sonrasi dönemde ekonomik büyümenin sürdürülebilir bir biçimde saglanmasi hedefi dünya ekonomisinin neredeyse tüm aktörleri tarafindan benimsendi. Avrupa Birligi Yesil Mutabakat ile tüm politikalarini yesil dönüsüm temelinde sekillendiriyor” ifadelerini kullandi.
Türkiye’nin Yesil Mutabakat Eylem Plani çerçevesinde yesil yatirimlari tesvik eden politikalarinin kisa sürede ve etkili sonuç vermesi için süs bitkileri sektörünün ürün ve hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmasi gerektigini vurgulayan Akcan, "Yesil Mutabakat Eylem Plani’nda yer alan çevre kirliligi ile savas ve karbon emisyonlarinin azaltilmasi için süs bitkileri sektörüne her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Ayrica süs bitkileri sektörünün gida kadar önemli oldugu küresel Covid salgini sürecinde bir kez daha anlasildi’’ dedi.
Süs bitkileri sektörünün 130 milyon dolar ihracat ile 80 milyon dolar dis ticaret fazlasi veren, 1 milyon aileye gelir getiren, peyzaj, insaat, tohumculuk, nakliye, plastik gibi pek çok is kolunu da destekleyen bir sektör oldugunu belirten Akcan, “Biz tarimsal üretimin en önemli alanlarindan biriyiz. Yan sektörlerimizde birlikte olusturdugumuz katma degerin artmasi için daha çok desteklenmemiz gerektigini defalarca dile getirdik. Simdi yeni, yesil, döngüsel ekonominin ana aktörü konumuna geldik” seklinde konustu.
Emek yogun bir üretim yaptiklarini, kirsal is gücünün artmasi, en azindan yerinde kalmasi için de vazgeçilmez bir üretim dali olduklarinin altini çizen Akcan, "Yasadigimiz ekonomik süreçte biz de üzerimize düseni yapmaya gayret gösteriyoruz. Kolay uygulanabilir, hizli sonuç alinacak ve devletimize yük olmayacak taleplerimizden su an için sadece birini tekrar gündeme getirmek istiyoruz. Cumhurbaskanligi Karari ile tohumculuk içinde tohum, fide ve fidanda KDV yüzde 1 olarak belirlendi. Ayni üretim alani içinde olmamiza ragmen KDV orani yüzde 18 olan tek sektör süs bitkileri kaldi. Rekabet ettigimiz Avrupa ülkelerinde süs bitkilerinin KDV orani ortalamasi yüzde 8’dir’’ ifadelerini kullandi.
