'Göceli Tarhana' Seyitgazi'nin Sifa Kaynagi

Eskisehir’de kadinlar, kurulan kooperatifle birlikte el emeklerini ekonomik degere dönüstürüyor.

'Göceli Tarhana' Seyitgazi'nin Sifa Kaynagi
Eskisehir’in Seyitgazi ilçesinde valiligin destegi ve kaymakamligin önderliginde kurulan kadin kooperatifi hizmete girdi. Kadinlar burada ürettikleri manti, makarna, tarhana, gözleme, ekmek ve bazlama gibi ürünleri vatandasla bulusturuyor. Özellikle ilçenin sifa kaynagi olarak bilinen ‘Göceli tarhana’ lezzetiyle misafirler tarafindan büyük ilgi görüyor. Yaptiklari yemeklerle ev ekonomisine katki saglayan kadinlar, hem sosyallesip hem de ilçeye katma deger sagliyor.

“Kadinlarin azmi, gayreti ve özverisiyle su an biz basarili bir noktadayiz”

Kooperatife olan ilgi ve alakanin yaptiklari isin ne kadar dogru oldugunu gösterdigini belirten Seyitgazi Kaymakami Kutsal Baytak, güzel neticeler elde ettiklerini dile getirdi. Ilçede bulunan kadinlarin azmi, gayreti ve özverisi ile basarili bir noktada olduklarini söyleyen Baytak, “Valiligimizin destekleriyle, kaymakamligimizin önderliginde Seyitgazi kadin kooperatifimizi yaklasik iki ay önce kurduk. Bu kooperatifimizi kurmamizdaki temel amacimiz Seyitgazi’de bulunan kadinlarimiz hem sosyal hem de ekonomik anlamda kalkinmalarini saglamak. Çok sükür ki çok güzel neticeler elde ediyoruz. Biz su an emekleme asamasindayiz ama görüyoruz ki kooperatife olan ilgi ve alaka gerçekten bizim yaptigimiz isin ne kadar dogru oldugunu göstermekte. Özellikle Seyitgazi’de bulunan kadinlarin azmi, gayreti ve özverisiyle su an biz basarili bir noktadayiz” dedi.



“Amacimiz kadinlarimizin hem ekonomik ve sosyal kalkinmalarini saglamak”

Ilçenin en ünlü lezzetlerini vatandaslarla bulusturduklarini belirten Baytak, “Bu kooperatifte üretilen ürünlerimizin basinda ‘Göceli tarhana’ gelir. Göceli tarhana Seyitgazi’mizin sifa kaynagi dedigimiz bir çorbasi. Ikinci asamada da gözlememiz vardir. Bu bölgede özellikle hashasli gözleme çok ünlüdür. Bizim amacimiz Seyitgazi’de var olan kadinlarimizin hem ekonomik ve sosyal kalkinmalarini saglamak hem de ilçemize katma deger saglamak. Kooperatifle beraber hem ilçede bulunan vatandaslarimiz hem de Afyon ve Antalya güzergâhinda oldugumuz için yoldan geçen vatandaslarimizin gelip burada çaylarini içebilecekleri, gözlemelerini yiyebilecekleri ve çorbalarini içebilecekleri bir ortam hazirlayabilmekti, bunu temin ettik. Özellikle kooperatifimizde bulunan kadinlarimizin da gayretiyle ve özverisiyle de suan güzel bir noktayiz. Ekmeklerimiz üretiliyor, burada bir firinimiz var. Gözlemelerimiz yapiliyor, çay esliginde vatandaslarimiz gelip buradan hem gözlemelerini hem de ekmeklerini yiyebilecekler” diye konustu.



“Hanimlar evde bos oturuyordu, daha sosyal olduk”

Kooperatifte çalisan 50 yasindaki Umahan Özkan ise çalismaya basladiklarindan beri daha sosyal olduklarini söyleyerek, “Sag olsun kaymakam hanimin destegiyle kooperatifimiz kuruldu. Vali Bey de arkamiz da durdu Allah razi olsun ikisinden de. Hanimlar evde bos oturuyordu, simdi buraya gelip manti, makarna, tarhana, gözleme, ekmek, bazlama onlari yapiyoruz. Daha sosyal olduk. Evde yaptigimiz ürünleri degerlendiremiyorduk simdi burada degerlendiriyoruz. Ailemizi de katkida bulunmak için de geldik” dedi.

Kaynak: İHA