Antik Dünyanin En Büyük Lahdi Sidamara'nin Asirlik Hasreti Sona Erdi

Karaman’in Ambar köyündeki Sidamara Antik Kenti’nde 140 yil önce kesfedilen lahit, eksik parçasi olan Eros basina kavustu.

Antik Dünyanin En Büyük Lahdi Sidamara'nin Asirlik Hasreti Sona Erdi
Antik dünyanin en büyük lahitlerinden biri oldugu degerlendirilen, tonlarca agirliga sahip Sidamara Lahdi’nin bir asirdan fazla süren hasreti son buldu. Kültür ve Turizm Bakanliginin Londra’da bulunan Victoria&Albert Müzesi ile yaptigi is birligi neticesinde 10 Haziran’da Türkiye’ye getirilen parça, ait oldugu tarihi eser ile yeniden birlesti. Disisleri Bakanligi ve Türk Hava Yollarinin destegiyle Londra’dan Türkiye’ye tasinan Eros basi, agirligi 30 tonu asan dev lahde Istanbul Arkeoloji Müzeleri ile Victoria & Albert Müzesi uzman restoratörlerinin ortak gerçeklestirdikleri bilimsel çalismalarla yerlestirildi. Roma Dönemi milattan sonra 250’li yillara tarihlenen sütunlu lahit, yeniden kavustugu özgün haliyle Istanbul Arkeoloji Müzesi’nde bugün ziyarete açildi.

Görkemli eserin mesakkatli yolculugu

Ingiliz Askeri Baskonsolosu Charles Wilson tarafindan 1882 yilinda kesfedilen ve tasinamadigi için yeniden toprak altina gömülen lahitten ayrilmis yüksek kabartmalardan biri olan Eros basinin Ingiltere’nin baskenti Londra’ya götürüldügü anlasildi. Karaman’da bulunan Sidamara Antik Kenti’nde 1898 yilinda bir köylü tarafindan fark edilen lahit, günümüzde Istanbul Arkeoloji Müzesi olan Müze-i Hümayun’a bildirildi.

Osman Hamdi Bey’in bölgede yaptigi incelemeler sonucu Istanbul’daki müzeye tasinmasina karar verilen dev lahit, zamanin kosullarinda mandalarla çekilerek merkeze tasindi. Tren vagonlarinin özel olarak düzenlenmesiyle mesakkatli bir yolculuk yapan muhtesem eser, 1901 yilinda bugünkü Istanbul Arkeoloji Müzesi’ne ulasti. Tarihi eserin Londra’da bulunan Eros basi kabartmasi ise Marion Olivia Wilson tarafindan babasi Charles Wilson’un anisina 1933 yilinda Victoria&Albert Müzesi’ne bagislandi. Istanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan dev lahde de 1930’lu yillarda Victoria&Albert Müzesi yetkilileriyle yapilan görüsmeler sonucunda Eros basinin plaster kopyasi yerlestirildi. Kültür ve Turizm Bakanligi ile Disisleri Bakanligi, 2010 yilinda Dr. Sehrazat Karagöz’ün konuyu yeniden gündeme tasiyan arastirmasi ile Eros basinin lahitle birlikte sergilenmesi hususunu Victoria&Albert Müzesi’ne iletti. Kültür ve Turizm Bakanligi ile Victoria&Albert Müzesi Direktörü Dr. Tristram Hunt ve ekibinin kültür varliklarinin korunmasini amaçlayan is birligi ve kültürel varliklarinin yerinde korunmasina yönelik yaklasimlari Eros basinin lahit ile yeniden kavusmasini sagladi. Istanbul Arkeoloji Müzesi ile Victoria &Albert Müzesi arasinda imzalanan is birligi protokolüyle lahdin eksik parçasi Türkiye’ye getirilerek yerine yerlestirildi.
Kaynak: İHA