Köy Köy Dolasip Kültürü Yasatmaya Çalisiyorlar

Çaycuma Belediyesi Halkoyunlari Toplulugu her gün bir köy okulunda halkoyunu, mani atismasi, skeç gibi gösteriler yaparak geleneksel kültürümüzü yasatmaya devam ediyor.

Köy Köy Dolasip Kültürü Yasatmaya Çalisiyorlar
Çaycuma Belediyesi Halkoyunlari Toplulugunun 7-10 Haziran tarihleri arasinda, genç nesillere Çaycuma’nin kültür degerlerini tanitmak, yasanan kültür erozyonunun önüne geçmek amaciyla gelistirdigi “Köy Köy Dolasiyoruz, Kültürümüzü Tanitiyoruz” adli proje basladi.

Nebioglu Ilkokulu, Saltukova Ortaokulu, Adaköy Ilkokulu, Kayikçilar Ilkokulu ve Çaycuma Özel Egitim Mesleki Egitim Merkezi bahçelerinde yapilmasi planlanan etkinliklerin ilk ikisi Nebioglu ve Saltukova’da yapildi. Çaycuma Kaymakamligi, Çaycuma Belediyesi ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügünün destekledigi proje ile yapilan her iki etkinlik de vatandaslardan büyük ilgi gördü.

Nebioglu Ortaokulu önünde yapilan etkinlige Çaycuma Belediyesi’nin konugu olarak ilçede bulunan Lennestadt Belediyesi heyeti de katildi.

Alman heyetinde Lennestadt Belediye Baskani Yardimcisi Sebastian Sonntag ve esi Christina Hellekes, Yesiller Partisi Belediye Meclis Grubu Baskani ve Kardes Okul Projeleri Sorumlusu Christa Orth-Sauer, önceki dönem belediye baskanlarindan Dr. Franz Kaufmann ve esi Viola Kaufmann, Lennestadt Belediyesi Entegrasyon Sorumlusu Ayse Noumna ve Uyum Meclisi Baskani Nedim Kalembasi yer aldi.

Çaycuma Belediyesi Halkoyunlari Toplulugu ve Kayikçilar Ortaokulunun halkoyunu gösterileri sergilendigi etkinlikte ayrica mâni atismalari, “Potlak Tavasi” ve” Kirmizi Baslikli Kiz” gibi skeçler yöresel sive kullanilarak sergilendi.

Etkinliklerin açilis konusmasini yapan Çaycuma Belediyesi Halkoyunlari Toplulugu Baskani Nilgün Çelik içinde yasanilan dönemde, geleneksel kültürden uzaklasilarak hizli bir tek tiplesmeni yasandigini belirtti.

Çelik konusmasinda, “Yasadigimiz dönemin kosullari geregi, çocuklarimiz, tüm ülke gibi Çaycuma’mizda da geleneksel kültürden uzaklasmakta, hizli bir tek tiplesme yasanmaktadir. Dünyanin tüm çocuklari gibi maalesef Çaycumali çocuklar da zamanini daha çok bilgisayar ya da cep telefonu gibi elektronik aletlerle geçirmekte, kendi kültüründen hizla uzaklasmaktadir. Oysa toplumlarin gelecege saglikli bir sekilde yürüyebilmesi, kimliklerini koruyabilmesi için geleneksel kültürün yasatilmasi büyük önem tasimaktadir. Zengin bir kültürel birikime sahip olan Çaycuma’nin halkoyunlari, manileri, sivesi, agiz özellikleri, geleneksel oyunlari unutulmaya yüz tutmak üzeredir. Bu çalisma, tam da bu nedenlerle, yasanan kültür erozyonunun önüne geçmek, genç kusaklari yöre kültürü ile tanistirip kusaklar arasinda kültür aktarimi saglamak amaciyla tasarlanmistir. Umarim bu adim Çaycumalilik ruhu bilincinin gelisimini saglayarak, daha suurlu sekilde yarinlara dogru atilmis bir adim olacaktir.” dedi.

Etkinlik, katilan tüm okullarin hep bir agizdan Izmir Marsi’ni söylemesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA