Iran'da Baslayan Zam Protestolari Büyüyor

Iran’in Tebriz kentinde isçi emeklilerinin baslattigi zam protestosu, diger kentlere de yayildi. Ahvaz, Ilam, Bender Abbas, Isfahan, Kerec ve Kerman kentlerindeki emekliler sosyal güvenlik kurumlari önünde toplanarak maaslara yapilan zam oraninin arttirilmasini istedi.

Iran'da Baslayan Zam Protestolari Büyüyor
Iran’da dün Tebriz kentinde isçi emeklilerinin baslattigi hayat pahaliligi protestolari Ahvaz, Ilam, Bender Abbas, Isfahan, Kerec ve Kerman kentlerine siçradi. Maaslarina yapilan zammi yeterli bulmayan yüzlerce emekli, zam oraninin arttirilmasi ve sosyal haklarinin iyilestirilmesi talebiyle bugün de sokaklara döküldü. Sosyal güvenlik kurumlari önünde toplanan emekliler, hükümete tepki gösterdi. Gösterilerde Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ve Çalisma Bakani Huccetullah Abdulmeliki hedef alinarak, "Verilen sözler bos, sofralarimiz bos", "Hakkimizi almadan oturmayacagiz", "Bugün yas günü, sahipsiz emekliler için yas günü" seklinde sloganlar atildi.

Ilam kentinde "soframiz bos" slogani atan göstericiler Sosyal Güvenlik Kurumu önüne bos yer sofrasi kurdu.

"Maas zammi adil ve enflasyon ile uyumlu olmali"

Iran’da maaslarinin artirilmasi ve sosyal haklarinin iyilestirilmesini isteyen emekliler zaman zaman ülke genelinde gösteriler düzenleyerek yetkililerden sorunlarinin çözülmesini talep ediyor. Iran’in Ahvaz Milletvekili Müçteba Yusufi emekli gösterilerine iliskin sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, hükümetin emekli maaslarina yaptigi zamda adil olmadigini belirterek, "Maas zammi adil ve enflasyon ile uyumlu olmali. Isçi ve devlet emeklisi arasinda fark gözetilmemeli. Nasil olur da devlet emeklilerine yüzde 10, isçi emeklilerine yüzde 57 zam yapilir?" ifadelerini kullandi.

Iran’da Çalisma Bakanligi en düsük maasi alan isçi emeklileri için yüzde 57.4 ve yüksek maas alanlar için yüzde 10 zam yapilacagini açiklamisti. Yapilan zam ile birlikte ülkede asgari emekli maasi 5 milyon 580 bin tümen (2 bin 970 TL) oldu.
Kaynak: İHA