3600 Ek Göstergeyi De Içeren Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

3600 ek gösterge ve emekli ayliklarini arttiran düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

3600 Ek Göstergeyi De Içeren Kanun Teklifi Komisyonda Kabul Edildi
Devlet Memurlari Kanunu ile Bazi Kanunlarda ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kabul edilen teklife göre merkezde görevli valiler, kurul baskani, genel müdür, strateji gelistirme baskani ile bu görevleri yürüten merkezde görevli valiler ile genel müdür yardimcilari, daire baskanlari, birinci sinif olup 1. derecenin 4. kademesinden aylik alanlarin ek ödemeleri için oranlar artiriliyor. Devlet Memurlari Kanunu’na tabi kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlari, hiyerarsi, hizmet siniflari, ögrenim durumu ve dereceler dikkate alinarak yeniden belirleniyor. Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi subay ve astsubaylarin ek gösterge rakamlari, hiyerarsi, rütbe, kidem ve dereceler dikkate alinarak yeniden belirleniyor. Akademik unvana sahip subaylar, daha yüksek olmasi nedeniyle Yüksekögretim Personel Kanunu’na tabi emsali akademik personel için akademik kadro unvani ve dereceleri itibariyla belirlenen ek gösterge rakamindan yararlandirilacak.

TBMM Baskanligi, cumhurbaskani yardimciligi, bakanlik veya TBMM üyeligi görevlerinde bulunanlarin ilgili fikra çerçevesinde yapilacak sigorta primi veya emekli kesenegi ile kurum karsiligi hesaplamalarinda 9000 ek gösterge rakami esas alinacak. Yaslilik, malullük, ölüm ayligi alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazinda 2 bin 500 lira olarak öngörülen aylik asgari ödeme tutari 3 bin 500 liraya yükseltilecek.

Teklifle belediye baskanlarinin da makam/temsil ve görev tazminatlarindan yararlanmasi saglanacak. Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskani kadrosunda bulunanlarin ek göstergesi 400 puan ilave edilerek uygulanacak. Bu ilave puan, en yüksek devlet memuru ayligi veya diger herhangi bir mali ve sosyal hakkin hesabinda dikkate alinmayacak. Diger kanunlarin bu fikraya aykiri hükümleri uygulanmayacak. Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskanligi ve TBMM Baskanligi Idari Teskilati personelinin ek gösterge rakamlari, hiyerarsi, hizmet siniflari, ögrenim durumu ve dereceler dikkate alinarak yeniden belirleniyor.

Yüksekögretim kurumlarinda ögrenim görmekte iken ilisigi kesilenler ile bu yüksekögretim kurumlarina kayit hakki elde ettigi halde çesitli sebeplerle kayit yaptiramamis ögrencilere geçmise yönelik süre sinirlamasi olmaksizin yüksek ögrenimlerine devam etme hakki taniniyor. Elektronik ticarette vergi güvenligini saglamak amaciyla bilgi ve bildirimlerin elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi yükümlülügünü yerine getirmeyen/uygulamayan mükelleflere iliskin özel usulsüzlük cezalari düzenleniyor.

Elektrikli araçlarin Özel Tüketim Vergisi matrahlarinda degisiklik yapiliyor. Milli Istihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri sinifina dahil kadrolar ve Türk Silahli Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligina mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaslar, 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu’nun geçici 32’nci maddesi uyarinca arastirmaci unvanli kadrolara atananlar ile çarsi ve mahalle bekçisi kadro unvani esas alinarak emekli/yaslilik ayligi veya malullük ayligi ödenenlerden aylik baglanmasina esas ek göstergeleri 3600 gösterge rakaminin altinda olup ayliklariyla birlikte makam tazminati ödenmesine hak kazanamamis olanlara, her ay ayliklariyla birlikte bin 200 TL tutarinda ilave ödeme yapilacak.
Kaynak: İHA