Türkiye'den Dörtlü Zirve Açiklamasi Açiklamasi 'PKK Ve Uzantilariyla Mücadelede Türkiye'yle Tam Isbirligi'

Ispanya’nin baskenti Madrid’te gerçeklestirilen Türkiye-Isveç-Finlandiya-NATO görüsmesinin ardindan imzalanan momeranduma iliskin Cumhurbaskanligi kaynaklarindan yapilan açiklamada, “PKK ve uzantilariyla mücadelede Türkiye’yle tam isbirligi” konusunda somut adim atildigi kaydedildi.

Türkiye'den Dörtlü Zirve Açiklamasi Açiklamasi 'PKK Ve Uzantilariyla Mücadelede Türkiye'yle Tam Isbirligi'


Ispanya’nin baskenti Madrid’te Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö, Isveç Basbakani Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le gerçeklestirilen dörtlü görüsmenin ardindan momerandum imzalandi. Üç ülkenin Disisleri Bakanlarinin imza koydugu momeranduma iliskin açiklama Cumhurbaskanligi kaynaklarindan geldi. Açiklamada, “PKK ve uzantilariyla mücadelede Türkiye’yle tam isbirligi, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanisma sergilenmesi, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek saglamama taahhüdü, savunma sanayii alaninda ambargo kisitlamalara gidilmemesi, isbirliginin artirilmasi, Isveç ve Finlandiya’nin terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularindaki ulusal mevzuatlarini ve uygulamalarini tadil etme taahhüdü, terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alaninda istihbarat paylasimina iliskin yapilandirilmis isbirligi mekanizmasi tesisi, terör suçlularinin iadesi konusunda somut adimlar atilmasi ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapilmasi, PKK ve uzantilarinin ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devsirme faaliyetlerinin yasaklanmasi ve bunlarin sorusturulmasi, Türkiye’ye yönelik terör propagandasinin engellenmesi, Finlandiya ve Isveç’in PESKO (AB Daimi Yapilandirilmis Isbirligi Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarina en genis sekilde katiliminin desteklenmesi, bu adimlarin uygulanmasini denetlemek üzere Adalet, Istihbarat ve Güvenlik kurumlarinin katilimiyla Daimi Ortak Mekanizma kurulmasi” konularinda somut kazanimlar elde edildigi aktarildi.

Açiklamada, “Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ortaya koydugu perspektif ve kararli durus sayesinde terör örgütleriyle mücadele hususunda ciddi kazanimlar elde etmistir. PKK/YPG/PYD ile birlikte FETÖ’nün bir terör örgütü oldugunun uluslararasi bir anlasmada bu kadar net ortaya konmasi, Cumhurbaskani Erdogan liderliginde verdigi mücadelede uluslararasi boyutta da çok önemli bir adim olmustur” ifadelerine yer verildi.



Niinistö: "Türkiye, Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üye olmasini destekleyecek"

Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö tarafindan yapilan yazili açiklamada, Ispanya’nin baskenti Madrid’teki NATO Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Isveç Basbakani Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in detayli bir görüsme gerçeklestirdigi ifade edilerek, “Bu görüsme sonucunda disisleri bakanlarimiz, Türkiye’nin bu hafta Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üye olmasini destekleyecegini teyit eden üçlü bir momenrandum imzaladilar. NATO’ya katilimimizin somut adimlari önümüzdeki iki gün içinde NATO Müttefikleri tarafindan kararlastirilacak” dedi.



Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligi konusunda verilecek kararin çok yakin oldugunu dikkat çeken Niinistö, “Ortak momerandum Finlandiya, Isveç ve Türkiye’nin birbirlerinin güvenligine yönelik tehditlere karsi tam desteklerini artirma taahhüdünün altini çizmektedir. NATO Müttefikleri olmamiz bu taahhüdümüzü daha da güçlendirecektir” dedi.



“Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele politikalarina tamamen bagli kalacaktir”

Türkiye’nin geçtigimiz haftalarda terör tehdidi konusundaki endiselerini dile getirdigine dikkat çeken Niinistö, “Finlandiya bu endiseleri ciddiye almistir. Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kiniyor. Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele politikalarina tamamen bagli kalacaktir” dedi.

“Terörle mücadele, silah ihracati ve suçlularin iadesi konusundaki isbirligimizi gelistirirken, Finlandiya dogal olarak kendi ulusal mevzuatina göre çalismaya devam ediyor” ifadeleri kullanan Niinistö, “Finlandiya’nin NATO üyeligi yolundaki bu asamayi tamamlamaktan mutluluk duyuyorum. Simdi burada, Madrid’de gelecekteki müttefiklerimizle Finlandiya’nin NATO’daki rolü hakkinda verimli konusmalar yapmayi sabirsizlikla bekliyorum” dedi.

Kaynak: İHA