Bakan Kurum Açiklamasi 'Yasanan Sel Felaketinde 1 Kisi Kayip Olarak Araniyor'

KASTAMONU – Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, ikinci kez sel felaketinin yasandigi Kastamonu’da su ana kadar kendilerine gelen ihbarda 1 kisinin kayip olarak arandigini belirterek, selden etkilenen il ve ilçe belediyelerine de 15 milyon lira nakdi yardimin yapilacagini kaydetti.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Yasanan Sel Felaketinde 1 Kisi Kayip Olarak Araniyor'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kabine Toplantisi sonrasinda ikinci kez sel felaketinin yasandigi Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine gelerek, Afet Koordinasyon Merkezinde, AFAD Baskani Yunus Sezer, Kastamonu Valisi Avni Çakir, ilçe kaymakamlari ile ilçe belediye baskanlari, ilgili kurumlarin müdürleriyle basina kapali bir toplanti gerçeklestirdi. Toplantida meydana gelen sel felaketinin bilançosunu paylasan Bakan Kurum, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi’nin (AFAD) önceden gerçeklestirdigi erken uyari sistemi sayesinde can kaybinin olmadigini, ancak Küre’nin Ikizciler köyünde 1 vatandasin kayip oldugunu söyledi.

Yapilan çalismalar ve yapilacak çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Kurum, selden etkilenen il ve ilçe belediyelerinin hesaplarina 15 milyon lira nakdi yardim yapilacagini açikladi.



“Tüm kurumlarimiz seferberlik içinde”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, AFAD’tan UMKE’ye, Kizilay’dan Jandarma’ya kadar bütün kamu kurumlarinin Kastamonu’da vatandaslar için seferberlik içerisinde oldugunu kaydetti.

Bakan Kurum, “Bugün Bati Karadeniz’de Bartin, Sinop ve Zonguldak illerimizde yogun yagis sebebiyle ne yazik ki sehirlerimizde sel felaketleri yasandi. Çok sükür herhangi bir can kaybimiz yok. Olayin oldugu ilk andan itibaren valilerimizin koordinasyonunda yine AFAD’in Türkiye afet plani çerçevesindeki çalismalar bütününde hiçbir can kaybimiz yasanmadi. Vatandaslarimizin maddi hasarlari var, o hasarlari da hizli bir sekilde giderme gayreti içerisindeyiz. Biz de Kabine Toplantimizin hemen ardindan Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla ilgili bakan arkadaslarimiz illerimize dagildik ve sel olan tüm illerimizde valilerimiz, AFAD’imiz, Kizilay’imiz, jandarmamiz, UMKE’miz ve yine Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizin ekipleri, Iller Bankamiz ve TOKI’miz seferberlik içerisinde daha önceki afetlerde oldugu gibi yine ayni anlayista çalismalarimizi südrüyoruz” dedi.



“663 personel ve 320 araç ve ekipmanla arama kurtarma çalismalari basladi”

Sel bölgesinde 663 personelin görev yaptigini ve 320 araç ile ekipmanlarla arama kurtarma çalismalarinin devam ettigini ifade eden Bakan Kurum, “Meteoroloji Genel Müdürlügünden alina uyarilarda Bati Karadeniz’in iç kesimlerinde beklenen yagis sel ve su baskinlarina sebep oldu ve Kastamonu genelinde AFAD’mizin koordinasyonunda 663 personel 320 araç ve ekipmanla arama kurtarma çalismalari baslatildi. Türkiye Afet Plani çerçevesinde gerek barinma gerekse arama kurtarma ve hasar tespitini tüm birimlerimiz hizli bir sekilde çalismalarini baslattilar. Altyapidan üst yapiya kadar gerek ilçelerimiz gerekse köylerimizdeki hasarlarin tespiti, ulasilamayan köylerin yollarinin yapimi gibi tüm faaliyetlerle ilgili arkadaslarimiz, birimlerimiz, kurumlarimiz Türkiye Afet Plani çerçevesinde ve bu çerçevede Kastamonu ilimizde de su anda itibariyla 663 personel, 320 araç görevlendirmesi yapildi. Baz istasyonumuz bölgeye sevk edildi, ulasimda aksamalar sebebiyle hazir bekletilmektedir. 1 tane Jandarma Arama Kurtarma ekibimiz Kastamonu’da görevlendirildi” diye konustu.



“Ilk defa erken uyari sistemi devreye girdi ve can kayiplarinin önüne geçildi”

Bati Karadeniz’de meydana gelen sel afeti öncesi AFAD’in erken uyari sisteminin ilk defa devreye girdigini ve bu sayede can kayiplarinin önüne geçildigini söyleyen Bakan Kurum, “Bu sel afetinde ilk defa erken uyari sistemi devreye girdi, Bu çok çok önemli bir ayrinti. Yarin AFAD Baskanimiz detayli bir sekilde basin mensuplariyla da paylasacaklar. Bu illerimizde kirmizi uyari sistemi devreye girdi ve bu çerçevede AFAD il valiliklerimiz ile birlikte koordine halinde tüm vatandaslarimizi selden etkilenen alanlardan uzaklastirmak suretiyle can kayiplarinin önüne geçebilmek amaciyla yogun bir çalisma sürdürdüler. Bu çerçevede de bütün bu bölgedeki vatandaslarimizin cep telefonlarina uyari bildirimi aninda düstü ve vatandaslarimiz sel riski olan alanlardan uzaklastirilmasi, tasinmasi ve otellere götürülmesi saglanmis oldu. Bu sayede hem hasarlarin azaldigini hem de can kaybinin yasanmadigini hep birlikte gördük” seklinde konustu.



“Ilçelerde siddetli yagislar meydana geldi”

Bakan Kurum, yogun yagislarin etkisini gösterdigi ilçeleri de paylasarak, “Kirmizi kod uyarisi verilen ilçeler Cide, Doganyurt, Inebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin, Hanönü, Küre, Agli, Azdavay, Senpazar, Pinarbasi, Devrekani, Tosya, merkez, Araç, Seydiler, Tasköprü, Ihsangazi ilçe ve beldelerimiz olup son 25 saatte yagisin etkili oldugu alanlar burasi. Inebolu’da son 24 saatte metrekareye 152 kilogram yagis düstü. Çatalzeytin ilçemizde, metrekareye 125 kilogram yagis düstü. Küre’de yogun yagis düsen ilçelerimizden bir tanesi. Diger ilçelerimiz de metrekareye 50-100 kilogram yagis düstü” sözlerini kullandi.

“Can kaybimiz yok, 1 vatandasimiz kayip”

Meteoroloji Genel Müdürlügünün kirmizi kod uyarisi verdigi Kastamonu’ya ekiplerin 2 gün öncesinden Kastamonu’ya geldigini söyleyen Bakan Kurum, bölgede can kaybinin olmadigini ancak 1 vatandasin kayip oldugunu, kayip vatandasi da arama çalismalarinin sürdürüldügünü ifade ederek, “28 Haziran itibariyla sabah saat 09.00’da Meteoroloji Genel Müdürlügümüzün verilerine göre, yine 12 saatte yagis düsmesini bekliyoruz. Bu çerçevede de Bozkurt ilçemizde de etkilenen diger ilçelerimizde yine tedbirlerimizi almaktayiz ve bu çerçevede süreçlerimizi yürütüyoruz. Su ana kadar 170 ihbar aldik, ihbarlarin hepsine ulasildi. AFAD’mizin koordinasyonu çerçevesinde, jandarmamiz, emniyetimiz, arama kurtarma ekiplerimiz Sahil Güvenlik Komutanligi tüm ihbarlara ulastilar. Burada gelen talepleri karsiladik. Küre Ikizciler köyünde Recep Bakirci isimli 22 yasindaki 1 vatandasimiz kayip, haber alinamiyor. Arama kurtarma ekiplerimiz, jandarmamiz, arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütüyorlar ve bu neticede gelen ihbarla tahliyeler yapildi. 130 vatandasimiz tahliye edildi. Gerek AFAD ekiplerimiz gerek Sahil Güvenlik Komutanligi bagli ekiplerimizce, ki helikopterler de bu hava sartlarinda bu bölgeye sevk edilemiyorlar. Kirmizi kodlu uyari verilmesi sebebiyle AFAD’imizin koordinasyonu çerçevesinde 2 gün öncesinden arkadaslarimiz buraya gönderildi ve bu çerçevede burada hazir tutuldu” ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, selden etkilenen 180 vatandasin misafir edildigini belirterek, “Afet Barinma Grubu çerçevesinde vatandaslarimizin gelen talepler dogrultusunda sel riski bulunan vatandaslarimizi güvenli alanlara tasidik. Bu çerçevede yerlestirilen 180 vatandasimiz ögrenci yurtlarinda, misafirhanelerde, otellerde misafir ediliyor” dedi.



“1-2 gün içerisinde enerji kesintileri giderilecek”

Birkaç gün içerisinde enerjisi olmayan bölgelere tekrar enerji verilecegini ifade eden Bakan Kurum, “Su anda 31 köyümüzde enerji sikintisi yasiyoruz. Yine enerji grubundaki arkadaslarimiz yarin itibariyla enerjileri vermeye baslayacaklar, 1-2 gün içerisinde tüm enerji kesintilerini gidermis olacagiz. Habercilik anlaminda 3 mobil isletmede de herhangi bir olumsuzluk yasanmadi”

“Ulasilmayan 118 köy var”

Su anda 118 köye de ulasimin saglanamadigini söyleyen Bakan Kurum, sunlari kaydetti: “Ulasamadigimiz 118 köyümüz var, selden hasar gördüler. Vatandaslarimizin herhangi bir hayati riski söz konusu degil. Yarin itibariyla Valiligimiz koordinasyonunda Özel Idaremiz tüm köy yollarina gerek ildeki gerekse diger illerden AFAD’mizin koordine ettigi araç ekipmanlari bölgeye sevk edecekler ve hizli bir sekilde de vatandaslarimizin ihtiyaçlari talepler dogrultusunda giderilecek”

“Bin 650 vatandasa barinma hizmeti veriyoruz”

Kurum, söyle devam etti: “Yarin itibariyla barinma hizmeti verdigimiz bin 650 vatandasimiz var. Yarin itibariyla beslenme grubumuz Kizilay bu sayiyi 2 bine çikaracak, talepler dogrultusunda da bu çalismalar arttirilacak sekilde yürütüyorlar”

“Içme suyu sorunu giderilecek”

Içme suyu sorununun yapilacak çalismalarla en kisa zamanda giderilecegini belirten Bakan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü: “Ekiplerimizin tüm derelerde faaliyeti var. Bakan Yardimcimiz, Genel Müdürümüz ve bölge müdürlerimiz bu çerçevede çalismalari tüm derelerde makinalar yarin itibariyla indirmek suretiyle çalismalari yürütüyor olacaklar. Hasar tespit noktasinda Bakanligimizin tüm birimleri, Iller Bankamizin Genel Müdürlügü belediyelerimiz ile birlikte Inebolu ve Abana ilçelerimizde yarin itibariyla içme suyuna iliskin sorunlari çözüme kavusturacak adimlari atiyor olacak. Yapilan çalismalar, alinan tedbirler sel afetinin etkilerini aza indirmistir ve bu çerçeve hiçbir can kaybina izin vermeden sahada vatandaslarimizin ihtiyaçlarini gidermektedir. Her afette oldugu gibi de biz de bugün buradayiz ve bütün bakanliklarimiz ile birlikte Sayin Cumhurbaskanimizin talimatiyla yapilmasi gereken tüm çalismalari süratli bir sekilde yapmak suretiyle vatandaslarimizin taleplerini, ihtiyaçlarini giderecegiz”

“Selden etkilenen il ve ilçelere 15 milyon nakdi yardim yapilacak”

Selden etkilenen il ve ilçe belediyelerin hesaplarina 15 milyon lira nakdi yardim yapilacagini ve yarindan itibaren nakdi yardimin belediyelerin hesaplarina yatacagini söyleyen Bakan Kurum, söyle konustu: “15 milyon nakdi yardim yapilacak. Ben selden etkilenen tüm illerimize, tüm vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Insallah böyle bir afeti Allah bir daha yasatmasin diyorum. Vatandaslarimiz müsterih olsunlar. Biz yarin olasi sel risklerine karsi da her türlü tedbiri buradaki Koordinasyon Merkezimiz ile anbean takip edecegiz. Ekiplerimiz sahada bilfiil görev yapacaklar, hasar tespitlerini Yapi Isleri Müdürlügümüzün koordinesinde yürütüyor olacagiz. Yeni imalatlara yarin itibariyla baslayacagiz. Tüm belediyelerimize bu anlamda yarin itibariyle nakdi yardimlar hesaplarina geçiyor. Su an itibariyla yaklasik 15 milyon lira bir nakdi yardimi il ve ilçelerimize gönderiyoruz ve bu çerçevede çalismalar bilfiil baslayacak”

Konusmasinin ardindan Bakan Kurum, Bozkurt ilçe merkezinde selden zarar gören alanlari inceleyerek bilgiler aldi.
Kaynak: İHA