Bagisikligi Güçlendirmek Için Nöral Terapi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ayse Tuba Kurt, nöral terapinin hem tedavi hem de koruyucu hekimlikte kullanilabilen bir yöntem oldugunu belirterek, “Oldukça genis bir kullanim alani olan nöral terapi, birçok agriya kisa sürede cevap alinabilecek bir tedavi seklidir. Kronik agrilardan uyku bozukluklarina, adet düzensizliginden bagisiklik sistemi güçlendirilmesine kadar birçok hastalik nöral terapi ile tedavi edilebilir” dedi.

Bagisikligi Güçlendirmek Için Nöral Terapi
Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ayse Tuba Kurt, vücut agrilarinin nöral terapi yöntemiyle giderilebildigini söyledi.

Günümüzde etki mekanizmasi klinik çalismalarla ortaya konulmus olan nöral terapinin her yasta hastaya uygulanabildigini söyleyen Uzm. Dr. Ayse Tuba Kurt; “Tansiyon, seker hastaligi, kalp hastaligi gibi hastaliklar tedaviye engel degildir. Sadece kan sulandirici kullanan hastalarda bazi uygulamalarda dikkatli olunmasi gerekir. Nöral terapi, gebe ve emziren anneler dahil herkese uygulanabilir. Sadece myastenia graves gibi kas hastalarina uygulanmasi tavsiye edilmez. Kan sulandirici ilaç kullananlarda ise dikkatli olunmalidir. Tedavinin kaç seans uygulanacagi hastaya göre degisir. Bu durumun sebebi, geçirilen hastaligin siddetinin ve hastalarin iyilesme kabiliyetlerinin farkli olmasidir. Bu nedenle nöral terapi, birinci ile besinci seans arasinda etki göstermeye baslar. Seanslar arasinda en az 48 saat bulunmalidir“ seklinde konustu.



Agri hemen geçmektedir

Nöral terapinin bir enjeksiyon tedavisi olmasina ragmen beklenen etkinin verilen ilaçtan degil, uygulanan bölge ve ilacin olusturdugu regülasyondan saglandigini söyleyen Uzm. Dr. Ayse Tuba Kurt; “Tüm bu özellikleri nedeniyle nöral terapi hastaligin hem olusma hem de gelisme dönemlerinde tedaviye katki saglamaktadir. Kullanilan ilaç kortizon içermemektedir. Ilaçlar serum fizyolojik denen vücut sivisina esdeger sivilarla daha da seyreltilerek kullanilir. Uygulamada birkaç teknik kullanilir. En fazla kullanilan teknik insülin ve mezoterapi igneleri ile yapilan cilt alti uygulamalardir. Ayrica kas içi, ganglion, eklem içi ve derin uygulamalar da mevcuttur. Uygulama sirasinda hafif agri hissedilmekle beraber verilen ilaç zaten lokal anestezik oldugu için agri hemen geçmektedir“ ifadelerini kullandi.

Komplikasyon gelismez

Uygun tekniklerle, dikkatli bir sekilde ehil elde yapilan nöral terapide majör komplikasyon beklenmedigini söyleyen Uzm. Dr. Ayse Tuba Kurt, “Ancak kanama bozukluklari olanlar, kan sulandirici kullananlarda uygulama sonrasi kanama olabilecegi için bazi teknikler kullanilmaz. Nöral terapide lokal anestezikler kullanildigi için bu ilaçlara allerjisi olan hastalarin yaptirmasi uygun degildir ancak bu oldukça nadir rastlanan bir durumdur ve süphelenildigi takdirde tedavi öncesi kolaylikla test edilebilmektedir” dedi.



Nöral terapi ile tedavi edilebilen hastaliklar

Oldukça genis bir kullanim alani olan nöral terapinin kisa sürede cevap alinabilecek bir tedavi sekli oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Ayse Tuba Kurt, nöral terapiyle tedavi edilebilen hastaliklari söyle siraladi:

“Migren ve bas agrilari, bel ve boyun fitiklari, fibromiyalji ve diger yumusak doku romatizmalari, kronik yorgunluk sendromu, omurga ve eklem kireçlenmeleri ve agrilari, tenisçi dirsegi, golfcü dirsegi gibi dirsek problemleri, sinir basisina bagli hastaliklar (karpal tünel sendromu), fasiyal paralizi (yüz felci), trigeminal nevralji, huzursuz bacak sendromu, bacaklarda dolasim bozukluklari, diyabet gibi hastaliklara bagli gelisen nöropatik agrilar, zona hastaligi, bagirsak hastaliklari (irritabl kolon sendromu, kronik kabizlik, gaz sikayetleri), uyku bozukluklari, stres, anksiyete bozukluklari, kronik pelvik agrilar, menopoz yakinmalari, adet düzensizlikleri, saglikli yasam için toksinlerden arinma ve antiaging, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesi.“
Kaynak: İHA