Seçer Açiklamasi 'Tarim, Sonuçlari Itibariyle Sosyal Bir Sektördür'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, 84 milyon Türkiye’nin nüfusunun çalisma hayatinda olanlarin yaklasik 4’te birinin tarim sektöründe oldugunu belirterek, "Tarim elbette parayi ilgilendiriyorsa, bir bütçeyi ilgilendiriyorsa ekonomik bir sektördür ama diger tarafindan sonuçlari itibariyle de sosyal bir sektördür" dedi.

Seçer Açiklamasi 'Tarim, Sonuçlari Itibariyle Sosyal Bir Sektördür'
Seçer, İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetleri Dairesi Baskanligi tarafindan düzenlenen ‘Yerel yönetimler ve tarim’ konulu çalistaya katildi.

İçel Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde, CHP’li 11 büyüksehir belediyesinin tarimsal hizmetler konularinda hizmet veren daire baskanlarinin katilimiyla 6’ncisi düzenlenen çalistayda ortak proje, bilgi ve deneyimler paylasildi.

“İçel hem bitkisel hem de hayvansal üretim alanina sahip bir kent”

Programda konusan Seçer, İçel’i Toroslar’in tepesindeki endemik bitkilere benzettigini belirterek, en önemli amaçlarinin birinin de İçel’in tanitilmasi oldugunu söyledi.

Seçer, “Döndügünüz zaman gittiginiz yerlerde İçel’i anlatmanizi istiyoruz. Bunu özellikle çok önemsiyoruz. İçel’in tanitilmasini, bilinmesini istiyoruz. Buranin çok özel, çok degerli özellikleri, nitelikleri, zenginlikleri var. Ülkemizin her tarafi güzel ama bizim bugün burada konusacagimiz konu; tarim, ziraat. Hem bitkisel üretim hem hayvansal üretim. Bu üretim alanina ait çok önemli özellikleri tasiyan bir kent İçel. Sizi de özelinde ilgilendiren yapisi olan bir sehir burasi. Biz de belediyemiz de tarima dair projeksiyonlari yazarken, çizerken ya da programa alirken bu özellikleri göz önüne alarak bunu yapiyoruz. Makro tarim politikalari merkezi hükümeti ilgilendiren, dolayisiyla partimizin de genel merkezini, oradaki tarim departmanini ilgilendiren konu. Bir diger konu da biz yerel yöneticilerin yerelde iktidarda oldugunuz alanlarda merkezin bize sagladigi bilgi destegi ile ya da partimizin programinda yer alan tarima dair çalismalara uygun, ancak tabii ki Türkiye Cumhuriyeti yasalari çerçevesinde, mevzuatlari çerçevesinde bazi politikalar uygulamaliyiz” diye konustu.

“İçel Büyüksehir Belediyesinin çalismalari isik olabilir”

Her bölgenin kendine has özellikleri oldugunu kaydeden Baskan Seçer, İçel Büyüksehir Belediyesinin çalismalarinin isik olabilecegini belirterek, “Her bölgenin kendine münhasir sartlari oldugu için buradaki çok uygun olan bir proje bir baska ilde uygun olmayabilir. Çünkü ürün çesitliligi, ziraat sekli, gelenekleri, beklentileri farkli. İçel Büyüksehir Belediyesinin çalismalari isik olabilir” ifadelerini kullandi.

“Tarim sonuçlari itibariyle sosyal bir sektördür”

84 milyon Türkiye’nin nüfusunun çalisma hayatinda olanlarin yaklasik 4’te birinin tarim sektöründe oldugunu ifade eden Baskan Seçer, tarimin sosyal yönüne de vurgu yaparak sunlari söyledi: “Direkt, endirekt; tarimdan insanlar geçiniyor. Sizin bölgelerde de vardir. Ben mühendislik yapiyorumdur ama atadan, dededen kalma 3-5 dönüm limon bahçesi vardir. Onun geliri de benim ekonomime katki sunar. Tarimin sosyal bir yönü vardir. Bu seker bu topluma lazim. Insanin biyolojik varligi için buna ihtiyaci var. Ben bunu gerekirse diger sektörlerden aldigim vergilerle sübvanse ederim ve toplumun da ölmesini engellerim. Biyolojik yasaminin sona ermesini engellerim’ dediginiz noktada siz bu meseleye sosyal da bakiyorsunuz demektir. Benim bakis açima göre tarim elbette parayi ilgilendiriyorsa, bir bütçeyi ilgilendiriyorsa ekonomik bir sektördür ama diger tarafindan sonuçlari itibariyle de sosyal bir sektördür diye bakmak lazim.”

“İçel’in 380 bin hektar tarim alani var”

Tarim konusunda bölge için büyük önemi olan sulama borusu destegi ve hayvancilik projelerinden söz eden Baskan Seçer, su sekilde devam etti: “16 bin kilometrekare alan ve 380 bin hektar tarim alanimiz var İçel’in. Burada çok kaliteli, raf degeri, katma degeri yüksek ürünler oldugu için burasi turfandaci bölge. Toprakla suyu bulusturdugunuz zaman dogal olarak kalite ve verim kendiliginden artacaktir. Bu da ciroya yansiyacak. Bu da çiftçinin cebine yansiyacak. Gelelim hayvancilik projesine; ’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’. Köylü dogdugu yerde doysun. Biz her yil 60 aile seçiyoruz ve bunlara 25’er hayvan veriyoruz ve bunlar damizlik. Damizlik 3 çesit kil keçisi, güney Karaman ve ivesi koyun. 16 bin kilometrekare alanin, farkli lokasyonlarin, farkli özellikleri oldugu için çesitler de farklilik arz ediyor ve 1 yillik yemini, veteriner hizmetlerini, zaten Veteriner Odasi da isin içerisinde, Tarim Il Müdürlügü de onlari da katiyoruz. Finansmani biz sagliyoruz ama onlarin olmasi daha deger katiyor ve bu sürüyor gidiyor. Iste 2 yil önce baslandi. 120 ailede su anda 3 bin hayvan dagitildi ve tikir tikir isleyen bir mekanizma."
Kaynak: İHA