Marmaris'te Alev Savasçilarinin Nöbeti Devam Ediyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinde 21 Haziran’da baslayip 25 Haziran’da tamamen kontrol altina alinan yanginda 4 bin 500 hektar makilik ve kizilçam örtülü alan yandi. Yanginin yerlesim yerlerine ulasmamasi için olaganüstü çaba gösteren ekipler, nöbetlerine devam ediyorlar.

Marmaris'te Alev Savasçilarinin Nöbeti Devam Ediyor
Marmaris Bördübet mevkii Yedigöller bölgesinde çikan yangin yerlesim yerlerine siçramadan kontrol altina alindi. Yüzlerce is makinasinin yanan alanlara müdahale edebilmesi için ekipler yollar açarken, yangin bölgesindeki evler de tedbir amaçli tahliye edilmisti. Yanginin yerlesim yerlerine ulasmamasi için büyük çaba harcayan ekipler ise bölgede nöbetlerine devam ediyor.

Izmir’den gelerek yangin söndürme çalismalarina destek veren Bayrakli Belediyesi personeli Cihat Kaygaç, “Izmir Bayrakli’dan 4 kisi olarak geliyoruz. Bir kepçemiz ve bir su tankerimiz var. Günlerdir burada sabah aksam görev yapmaktayiz. Ilk günden bu yana müdahale ekiplerine ve arazözlere yardimlarda bulunuyoruz. Orman içinde yol açiyoruz. Yangin artik kontrol altina alindigi için artik AFAD’tan gelecek haberi bekliyoruz. Gelecek habere göre hareket edecegiz ve görev yerlerimize dönecegiz. Mücadele ediyoruz. Her sey yesili ve dogayi korumak için. Sagolsun burada herkes bize destek oldu. Özellikle halk bizi yalniz birakmadi. Yardimsever halk yemegini, suyunu bizimle paylasti. Onlar da bizimle beraber resmen atesin içinde mücadele etti. Buradaki agaçlar en az 300 yillik. Yetismesi kolay degil. Kendi oksijenimizi kendimiz kaybediyoruz. Kendi kendimizi yok ediyoruz aslinda. Vatandaslarin daha duyarli olmasini rica ediyoruz. Piknik yaptiginiz zaman lütfen çöplerinizi yaninizda götürün” dedi.



"Iyi ki kovanlarimiz baska yerlerdeydi"

Yesilbelde girisinde evi ve çilek bahçesi olan Mustafa Ertugrul ise yanginin söndürülmesine çok sevindigini belirterek, “Çalismalarin yeterli oldugunu düsünmüyorum ama yetersiz olan makinalar arazözler degil, yetersiz olan bizleriz. Ben kendi halkimiza kiziyorum. Bunlarin bütün sebebi biziz, yani bizim bilinçsiz ve doyumsuz bir sekilde yasam biçimimiz. Maalesef asiri derecede tüketici, kullan at bir toplum olduk. Bu yanginlarda belki milyonlarca canli yandi. Burasi yanmis olsaydi, önlenmeseydi bu rakam belki on milyonlar, milyarlar olacakti. Bunu düsündügümde bile tüylerim diken diken oluyor. Biz bu yangin basladiginda da hazir bekledik, kendimizce önlemler aldik. Bize haber verdiler, hazirlikli olun dediler. Özellikle hayvanlarimizi düsündük. Allah’tan tek sevincimiz ari kovanlarinin yaylada olmasi. Bu mevsimde burada bulunmamalari ama geldigimiz zaman nerede besleyecegiz. Herhalde artik sekeri daha fazla kullanacagiz, yani seker balini daha fazla yiyecegiz. Çünkü böyle giderse çam ormani kalmayacak" dedi.



"Bitkiler de canli"

Ertugrul, "Önceki gün burada yangin seridi için yapilan çalismalar esnasinda bir agaç en az 5 dakika direndi. Bizden daha çok direniyor dünyaya, hayata ama dedigim gibi biz kullan at toplum oldugumuzdan dolayi her seyi çok basit bir sekilde yok ediyoruz. Bir kisinin cezasini milyonlar çekmemeli. Bu milyonlarin içinde bitkiler de dahil olmak üzere bütün canlilar var. Fotosentez yapiyor, bize onu ögretiyor. Oksijen alip karbondioksit veriyor. Bizler de oksijen alip kirletip geri veriyoruz. Demek ki bitkiler de canli ama biz onu bile ezip geçiyoruz. Kisacasi bir kisinin cezasini milyonlar çekmemeli” diyerek artik insanlarin çevreye daha duyarli olmalarini istedi.
Kaynak: İHA