'Kadindan Kusçu' Olmaz Görüsünü Yikarak Türkiye'nin 'Kusçu Ablasi' Oldu

Istanbul’da yasayan Zühal Erat, ‘kadindan kusçu’ olmaz görüsünü yikarak is için aklindaki arsayi bir ay önce gelip onu Diyarbakir’a yönlendiren konumda bularak kentte gelip Türkiye’nin ‘kusçu ablasi’ oldu. Erat, "Bir bayanin çok sey yapacagini göstermis oldum. Kadin isterse her seyi yapar" dedi.

'Kadindan Kusçu' Olmaz Görüsünü Yikarak Türkiye'nin 'Kusçu Ablasi' Oldu
Istanbul’da yasayan Zühal Erat (48), güvercin oteli açip, bu alanda is koluna girmek istedi. Erat, bu fikrini çevresindekilere anlatirken, “kadindan kusçu” olmaz klasik önyargili cevaplari aldigini söyledi.

Hayalindeki isi yapmaktan vazgeçmeyen Erat, bu isi yapabilecek arsayi aramaya basladi.

Bir gün kiralik arsa ilanlarina baktigini belirten Erat, bir ay önce Diyarbakir’a gelmesi üzerine aradigi ilanda konumun kendisini Diyarbakir’a yönlendirdigini kaydetti.

Ilandaki arsa sahibi ile anlasan Erat, 170 bin liraya yaptigi masrafla 20 kümes açip müsterilerinden gelen 700’ü askin bir birinden degerli güvercinlere ev sahibi yapmamin mutlulugunu yasiyor.

Istanbul’u oldugunu ve su an Diyarbakirli oldugunu aktaran Zühal Erat, Istanbul’da da ayni isi yaptigini hatirlatti. Güvercin dernegi oldugunu aktaran Erat, “Ama hep istedigim bahçeli bir yerdi. Onu da Diyarbakir’da gerçeklestirdim. Çocuklugumdan beri böyle bir sevgi içimde vardi. Komsumuzun oglu tarafindan. Ondan sonra kus beslemeye basladim. Esimde kus besliyor. Istanbul’da bir arkadasimizi vardi. ‘Kadindan kusçu olmaz’ dedi.

Bende ona dedim ki, bir sene sonra Türkiye’de “kusçu abla” lakabini herkes duyacak. Su anda Türkiye’nin her yerinde bir evim var. Güvercin besleyenlere söyle bir kani var. Issiz, güçsüz, aylak olarak görürler. Biz o imaji silmeye çalisiyoruz. Çünkü güvercin besleyen doktorda var, savci da var, profesörde var. Normal bir isçi de var. Ben, bu izlenimi silme pesindeyim” dedi

“Diyarbakir’da burayi sans eseri buldum”

Diyarbakir’da isletmeye hazirladigi yeri sans eseri buldugunu ifade eden Erat, “Bir gün kiralik arsa ilanlarina bakiyordum. Bir ay öncede Diyarbakir’a gelmistim. Benim konum nasil oluyor da burada kaliyor. Giriyorum, tam kafamdaki arsayi buldum. Ama bir baktim sehir olarak Diyarbakir. Buraya da inanilmaz asik bir insanim. Özellikle insanlarini çok seviyorum. Telefon açtim, ‘gelin görüselim’ dediler. Geldim ve burayi tuttum. 170 bin liraya yakin bir masraf oldu. 20 kümes var. 700’ü geçen kus var. Artik evlerde kus beslenmiyor. Yapilasma çogaldigi için sikayetler mutlaka oluyor. Tüyünden, kokusundan. Güvercin besleyen arkadaslar gelip oda kiraliyorlar. Aylik 300 lirasi var. Gelip sevdikleri hayvanlari burada besliyorlar. Onlar gelemedigi zaman bize telefon açiyorlar. ‘Biz gelemiyoruz’ diyorlar. Suyunu, yemini, bakimini biz yapiyoruz. Burada elemanimiz var. O yapiyor” diye konustu.



“Bir bayanin çok sey yapacagini göstermis oldum”

Kuslarla iç içe olmanin terapi oldugunu dile getiren Erat, “Ne kadar sinirli, moralin bozuk olursa olsun onlarin içine girdin mi hiçbir seyin kalmiyor. Tamamen bir terapi. Su an Diyarbakir’da oldugum için burayi konusalim. Burada en pahali kus “güllü” diyorlar. Su an da en pahali kus o. 25-30 bin arasinda fiyat çekiyorlar. Türkiye geneli olarak her kusun kendine özel bir kusu var. Bundan 8 yil önce Sanliurfa’da bir marka arabanin anahtari masaya birakilip bir çift kus alindigini biliyorum. Bir bayanin çok sey yapacagini göstermis oldum. Kadin isterse her seyi yapar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA