Hayvan Gübresinden Kendi Gazini Üretti

Kahramanmaras’ta uzun yillardir hayvan gübresinden kendi gazini üretmek isteyen 45 yasindaki Sevket Kardes 5 bin TL harcayarak bunu basardi.

Hayvan Gübresinden Kendi Gazini Üretti
Bir ay önce kurdugu düzenek sayesinde evinin 24 saat boyunca gaz ihtiyacini karsilayan Kardes’in yeni hedefi ise destek almasi halinde Kahramanmaras’in tamamina gaz üretmek. Kahramanmaras’in Dulkadiroglu ilçesine bagli Elmalar Mahallesinde ikamet eden ve uzun yillardan bu yana biyogaz üretimini arastiran Sevket Kardes, yaklasik 1-2 ay önce bu hayalini gerçeklestirdi. Kendi kurdugu düzenek sayesinde hayvan gübresinden gaz üretmeyi basaran Kardes, kendi evinin 24 saat boyunca gazini karsilamayi basarinca kendine bir hedef daha koydu. Elmalar Mahallesinde hayvan gübresinin eksik olmadigini belirten Kardes, bölgeye kuracagi tesis sayesinde tüm sehrin gaz ihtiyacini karsilayabilecegini söyledi.

Kardes, “Bu sistem yillardan bu yana aklimda vardi. Imkanlar dogrultusunda ancak yapabildim. Hatta yillardan bu yana arastirma yapiyordum. Mahallemizde de imkan var. Yapmaya karar verdim. Burasi Kahramanmaras’in Dulkadiroglu ilçesine bagli Elmalar Mahallesi. Burada bizim hayan potansiyelimiz çok. Kahramanmaras’in yüzde 70-80’nine kurban ihtiyacini karsiliyoruz. Böyle oldugu içinde hayvan gübresi de çok. Eger ki devlet tarafindan bana bir destek verilirse Kahramanmaras’in gaz ihtiyacini karsilayabilirim. Bu sisteme su anlik 5 bin TL harcadim. Kullandigim tüp masrafima bölecek olursak 7-8 ay sonra sistem kendini amorti edecek. Sistem basarili oldu, simdiki hedefim kat kaloriferinde bu sistemi kullanmak” dedi.

Sevket Kardes’in en büyük destekçisi ve esi Aynur Kardes ise yemegini kocasinin kurdugu sistem ile yaptigini belirterek, “1 aydan bu yana yakiyoruz. Sütümü bu gaz ile pisiyorum. Kizartma ve çayimi yaptim bu sabah. Masrafimizi azalttik. Komsularimiz da merakli. ‘Siz yapin bizde yapariz’ diyorlar. Az önce kardesim geldi; ‘Bende yapacagim’ dedi.

Bende yapin güzel bir sey dedim” diye konustu.

Kaynak: İHA