Bakan Özer Açiklamasi '1 Milyon Gencimizi Meslek Egitim Merkezleriyle Bulusturacagiz'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, 2022’nin sonuna kadar 1 milyon genci mesleki egitim merkezleriyle bulusturacaklarini belirterek, “Mesleki egitim merkezlerine kayit yaptiran tüm gençlerimize ayda bin 275 TL devlet olarak destek veriyoruz. Is kazalarina ve meslek hastaliklarina karsi da sigorta aliyoruz. 3. yilin sonunda da kalfa olanlar yüzde 30 aliyordu, onu da yüzde 50’ye çikardik” dedi.

Bakan Özer Açiklamasi '1 Milyon Gencimizi Meslek Egitim Merkezleriyle Bulusturacagiz'


Milli Egitim Bakanligi, Konya Valiligi ve Konya Büyüksehir Belediyesi ortakligiyla “Mesleki Egitimi Tercih Eden Ögrencileri Destekleme Is Birligi Protokolü” imzalandi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen imza törenine Milli Egitim Bakani Mahmut Özer de katildi.

Burada konusan Bakan Özer, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’a tesekkür ederek, “Bursa’da baslayan mesleki egitimi tesvik etmeyle ilgili ögrencilere burs programinin yanan mesalesi Gaziantep’e siçradi. Biliyorsunuz Bursa Büyüksehir Belediye Baskanimiz 5 bin tane ögrencimizi 2022-2023 egitim ögretim yilinda mesleki egitimi tercih ettigi zaman ayda 300 TL burs verme taahhüdünde bulundu. Birlikte protokol imzaladik. Sonra Gaziantep’e gittik. Gaziantep’te açilislarimiz, isbirligi protokollerimiz vardi. Bir tanesi de Sahinbey Belediyesi’nin sinirlama olmaksizin ilçede mesleki egitim merkezini tercih eden tüm gençlerimize 1 Temmuz tarihinden itibaren 12 ay itibariyle ayda 500 TL burs programini baslatmis olduk. Sonra Konya’miza mesaj gönderdik. Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiz sag olsun bugün bizi gerçekten Konya’dan meslek egitimiyle ilgili yüz hakkiyla dönmemiz için çok önemli bir hazirlik yapti. Ben kendilerini kutluyorum. Çalisma arkadaslarini kutluyorum. Büyüksehir Belediye Baskanimiz gerçekten bir gönül insani. Insanlara hizmet etmekten, onlarin hayatlarina güzellikler katmaktan büyük mutluluk aliyor ki herkese nasip olmaz bu. Simdi de mesleki egitime gönlünden 3 bin ögrenciye 12 ay süreyle ayda 300 TL’lik burs verecek. Tabii biz burada bir modifikasyon yapacagiz ve bu sayiyi 5 bin ögrenciye çikaracagiz” dedi.



“159 bin olan çirak-kalfa sayisi 530 bine çikti”

Mesleki egitim merkezlerini tüm Türkiye’de güçlendirmeye çalistiklarini söyleyen Bakan Özer, “Mesleki egitim merkezleri biliyorsunuz haftada 1 gün okula 4 gün isletmeye giden dogal mesleki egitimin Türkiye’deki karsiligi. 25 Aralik 2021 tarihinde Cumhurbaskanimizin destekleriyle yürürlüge giren 3300 sayili Mesleki Egitim Kanunundaki önemli degisiklikten sonra 159 bin olan çirak-kalfa sayisi bu ülkede 530 bine çikti. Bugün itibariyle 530 bin çirak-kalfadan bahsediyoruz. Kat sayi uygulamasindan önce Türkiye’deki mesleki egitim merkezlerindeki çirak-kalfa sayisi 249 bin 774’müs. Bugünkü gelinen nokta, katsayi uygulamasinin hasarlarini artik tedavi eden, yeni açilimlarla çok daha güçlü seyler söyleyen, gelecege umutla bakan bir meslek egitimi insasi. Cumhurbaskanimizin da kamuoyuyla paylastigi gibi 2022’nin sonuna kadar 1 milyon gencimizi meslek egitim merkezleriyle bulusturacagiz. Mesleki egitim merkezlerine kayit yaptiran tüm gençlerimize ayda bin 275 TL devlet olarak destek veriyoruz. Is kazalarina ve meslek hastaliklarina karsi da sigorta aliyoruz. 3. yilin sonunda da kalfa olanlar yüzde 30 aliyordu, onu da yüzde 50’ye çikardik. Dolayisiyla o kardeslerimiz de 2 bin 125 TL ücret aliyor. Iste bu burslarla o okuyan gençlerimiz bin 275 arti 300, 2 bin 125 arti 300 TL ile yollarina devam edecek. Bunun ülkemizin özellikle küçük ve orta ölçekli sektör için çok kiymetli olduguna inaniyorum. Konya’miz da gerçekten küçük ve orta ölçekli isletmelerin en yaygin olan illerimizden bir tanesi. Onun için bu proje çok kiymetli. Tarim alaninda mesleki egitim merkezleri çok taninmiyor. Genelde hep meslek liseleri üzerine programlar yapiliyor. Tarimda mesleki egitim merkezlerini de bu vesileyle baslatmis olalim. Bu burs programindan da agirlikli olarak tarimda mesleki egitim merkezlerinde yer alacaklari yararlandiralim. Dolayisiyla iki güzelligi bir noktada birlestirmis olalim. Ben bu protokolün hayirlara vesile olmasini diliyorum. Faydalanicilarina basarilar diliyorum. Insallah el birligiyle valiliklerimiz, bakanliklarimiz, milletvekillerimiz, belediye baskanlarimizla birlikte artik meslek egitiminde yeni bir hikaye, yeni bir kalkinma hamlesini tüm Türkiye’de bugün Konya’da bulundugumuz için Konya’dan baslatarak, güzel bir baslangiç yapacagiz. Katkida bulunan tüm çalisma arkadaslarima çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in göreve geldigi günden itibaren mesleki egitim noktasinda çok ciddi çalismalar yürüttügüne vurgu yapti. Yerel yönetimler olarak mesleki egitim konusunda destek olmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Baskan Ugur Ibrahim Altay, “Insallah bugün bu imza töreniyle birlikte mesleki egitimi tercih eden 3 bin ögrencimize 12 ay boyunca 300 TL’lik burs destegi saglamis olacagiz. Amacimiz Cumhurbaskanimizin ifade ettigi sekilde; üreten, ihraç eden ve bu vesileyle gelisen bir ülke ortaya çikarmak. Bunun için Konya Büyüksehir Belediyesi olarak elimizden gelen her seyi yapmaya bundan sonra da gayret edecegiz. Bakanimiza hem Konya’ya tesriflerinden hem de özellikle mesleki egitime gösterdigi destekten dolayi tesekkür ediyoruz. Hayirli olsun” ifadelerini kullandi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, “Hem mesleki egitimin tekamülü hem egimin müsterek ihtiyaçlarla beraber belediyelerimizle beraber ayni noktada bulusarak desteklenmesi çok önemli. Konyalilar adina Milli Egitim Bakanimiza, Büyüksehir Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum. Insanin çevreyle alakadar olmasi, çocuklarin okurken ayni zamanda özellikle mesleki egitimle beraber çok daha isle, çok daha ögretiyle, çok daha çevreyle alakadar olmasi hem mesleki kapasitenin gelistirilmesi hem verimli olmasi hem de bireyin ve toplumun tekamül etmesi açisinda çok önemli. Bakanligimizin açmis oldugu bu mecra egitime, marifete çok büyük katki sunacak” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Konya’da mesleki egitimi tercih eden, çiraklik egitimi alan 5 bin ögrenciye aylik 300 TL burs imkani sunacak protokolün imzalari atildi.
Kaynak: İHA