Anadolu'nun 6 Bin Yillik Tarihinin Çikarildigi Kültepe'de Kazi Çalismalari Basladi

Kayseri tarihini 6 bin yil önceye dayandiran belgelerin gün isigina çikarildigi Kültepe Kanis-Karum ören yerinde kazi çalismalari 13 ülkeden 50 kisinin bulundugu kazi ekibiyle basladi. Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu; "Bu seneki hedefimiz çok spesifik ya da çok nokta atis yapabilecegimiz yerlerde çalismak. Geçen sene biliyorsunuz Kültepe’de ilk defa aslan kemikleri çikmisti. Bu aslan kemikleri sadece aslan kemikleri degil, koyun kemigi de var, çesitli hayvan kemikleri de var. Bunlar özel bir alan içerisinde toplu olarak ele geçirilmisti. Bunlarin burada ne isi var? Burada neden bulunduklarini anlamaya çalisiyoruz" dedi.

Anadolu'nun 6 Bin Yillik Tarihinin Çikarildigi Kültepe'de Kazi Çalismalari Basladi


Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kanis-Karum ören yerinde kazi çalismalari yaklasik 75 yildir devam ederken, çikarilan belgelerle Anadolu tarihi aydinlatilmaya devam ediyor. Ülkemizin en önemli kazi alanlarindan biri olan Kültepe Kanis Karum ören yerinde yeni sezon kazi çalismalari basladi.

Prof. Dr. Fikri Kulakoglu’nun baskanligindaki 13 ülkeden yaklasik 50 kisinin bulundugu kazi ekibi, Kayseri ve Anadolu’nun tarihine isik tutacak eserleri gün yüzüne çikarmak için yogun çaba sarf ediyor. Geçen yil yapilan kazilarda aslan kemiklerinin bulundugu alanda farkli hayvan kemiklerinin de bulundugunu ifade eden Kazi Baskani Kulakoglu, bu yilki kazilarda da bu hayvanlarin o dönem Anadolu’da ne için bulunduklarini ögrenmeye çalisacaklarini aktardi. Prof. Dr. Kulakoglu; "Bakanligimizin yeni politikalari sebebiyle 12 ay boyunca Kültepe’deyiz. 2021 yilinda beri hiç ara vermeden devam ediyoruz. Kazi sezonu açildi. Bizim çalismalarimiz da hemen hemen Haziran’in baslarindan itibaren sürdürülüyor. Bu seneki hedefimiz çok spesifik ya da çok nokta atis yapabilecegimiz yerlerde çalismak. Geçen sene biliyorsunuz Kültepe’de ilk defa aslan kemikleri çikmisti. Bu aslan kemikleri sadece aslan kemikleri degil, koyun kemigi de var, çesitli hayvan kemikleri de var. Bunlar özel bir alan içerisinde toplu olarak ele geçirilmisti. Bunlarin açikçasi burada ne isi var? Burada neden bulunduklarini anlamaya çalisiyoruz. Burasi çok özel bir yapi. Bu yapinin biz bodrum katini kaziyoruz. Üst yapi geçmis dönemlerde tahrip edilmis. Fakat bodrum kati toprak altinda kaldigi için korunmus" dedi.



"Insandan büyük küplerin ne için kullanildigini ögrenmeye çalisacagiz"

Kazi alaninda bulunan insandan daha büyük küplerin o dönem ne için kullanildiginin da arastirilacagini ifade eden Kulakoglu; "2015 yilinda yaptigimiz kazilarda 4 tane insan boyundan büyük küpler karsilasmistik. Geçen sene o alani genislettik ve ilginç olan o büyük hayvan kemiklerini bulduk. Bu sene de yine ayni alanda yaptigimiz çalismalarda aslinda o 4 küp dedigimiz yerde daha fazla sayida küpün oldugunu düsünüyoruz. Su anda 7-8 tane küp yine o bina içerisinde duruyor ve bunlarin gayet dogal olarak içerisindeki toprak kalintilarindan ne için kullanildigini tespit etmeye çalisacagiz. Bu küpler biraz degerli küpler. Zamaninda kirilmis ve kursun kenetlerle tamir edilmis büyük küpler ki onlarin baska bir özelligi daha var; üzerlerinde kabartma bezemeler var. Çesitli sahneler bezenmis. Yani bütün bunlar buranin özel bir alan oldugunu bize gösteriyor. Bu birinci hedefimiz burada ne oldugunu anlamaya çalisiyoruz" diye konustu.



"Ilginç veriler geliyor"

Ekibin tamaminin kazi yapmadigini, bazi projeler üzerinde de çalisildigini ifade eden Prof. Dr. Kulakoglu; günümüzden 4 bin yil öncesinde bu bölgenin hem ekonomisini hem bitki örtüsünü hem de hayvan dokusunu anlamaya yönelik çalismalarin da yapildigini belirtti.

Kulakoglu sözlerini söyle sürdürdü;

"Bunun disinda bizim 10 yildir sürdürmekte oldugumuz, eski tunç çagi dedigimiz Kültepe’ye gelen Asurlulardan yaklasik 500 yil öncesine ait yapilar var. Daha da eskisi var ancak özellikle bu 500 yil önceki yapilar oldukça büyük yapilar. Bunlar bize o dönemde de yani Asurlulardan 500 yil öncesinde de Kültepe’nin önemli bir yer oldugunu göstermesi açisindan son derece önemli. O yapilarda yine bizim buldugumuz 100’den fazla eserin çiktigi bir bölüm vardi. Bu sene onun devamini kazmaya niyetliyiz. Tabi ki yavas yavas, zamanla bu seyler gelisecek. Nasil olsa bütün yil boyunca buradayiz. Insallah havalar müsaade ettigi oranda bu çalismalarimizi sürdürecegiz. Kazi ekibimiz genis, açikçasi Türkiye’deki en genis heyetlerden bir tanesi biziz. Tabi ki bu heyete gelen insanlarin hepsi ayni anda kazi yapmiyor. Çesitli projeler yapiyoruz. Örnek olarak, insanlarla ilgili, insan iskeletleri ile ilgili çalismalar yapiyoruz. Yine ayni sekilde hayvanlarla ilgili o dönemde yasamis hayvanlari anlamaya, tanimaya çalisiyoruz. Bunlarin ne için kullanildigini hatta hayvan ekonomisine kadar gidecek sonuçlar çikartmaya çalisiyoruz ki kazida da gördügünüz gibi bir sigirin iskeletini temizliyor arkadaslarimiz. Bunlarin hepsi o eski çaglarda yani günümüzden 4 bin yil öncesinde bu bölgenin açikçasi hem ekonomisini hem bitki örtüsünü hem de hayvan dokusunu anlamaya yönelik çalismalara sebep oluyor. Ilginç veriler geliyor."

Kültepe - Kanis - Karum Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ayrica kendilerine desteklerini esirgemeyen Kültür Bakanligi’na ve Kayseri Büyüksehir Belediyesi’ne de tesekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA