Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Cezayir'deki Türk Yatirimlari 5 Milyar Dolara Ulasmis Durumda'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, 19. Akdeniz Oyunlari Açilis Programi’na katilmak üzere geldigi Cezayir’de Türk isçilerle görüserek, “Cezayir’deki Türk yatirimlari 5 milyar dolara ulasmis durumda” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Cezayir'deki Türk Yatirimlari 5 Milyar Dolara Ulasmis Durumda'


Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türkiye’yi temsilen 19. Akdeniz Oyunlari Açilis Programi’na katilmak üzere Cezayir’in Oran kentine geldi. Ahmed Ben Bella Uluslararasi Havalimani’nda Cezayir Disisleri Bakani Ramtane Lamamra ve diger yetkililer tarafindan karsilanan Oktay, daha sonra Türk isçilerle bir araya geldi. Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay yaptigi konusmada, “Bu tesis Türk is insaninin Cezayirli kardesleriyle bir araya geldiginde neler yapabileceginin en muhtesem göstergesi. Nasil ki tarihte bir araya geldigimizde neler basardigimizi tüm dünyaya gösterdiysek bugünün Barbaroslari da sizlersiniz. Hepinize yürekten tesekkür ediyorum. Afrika’nin en büyük demir çelik tesisine emegiyle güç veren siz kiymetli çalisanlarla birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Sizin alin teriniz Türkiye için seref unsurudur. 5 asirlik dostluk bagina sahip oldugumuz Cezayir’le iliskilerimize çok önem veriyoruz. Ikili iliskilerimizde is insanlarinin ve siz Türk çalisanlarinin etkisi çok büyük” dedi.



“Cezayir’deki Türk yatirimlari 5 milyar dolara ulasmis durumda”

Oktay konusmasinda, “2021 yili sonu itibariyle ülkemizdeki firmalarin yurt disinda gerçeklestirdikleri yatirimin sermayesi 46,5 milyar dolara ulasti. Bu yeter mi? Yetmez. Su ana kadar yapilan yatirimlarin bir bu kadarinin daha devam ettigini görüyoruz. 2 milyar dolarlik ilave yatirimdan bahsediyoruz. Ülkenin ihracatinin 4’te 1’ini bir Türk firmasinin gerçeklestiriyor olmasi gurur kaynagimizdir. Geçtigimiz her köprüde, hava yolunda ve demir yolunda bir sekilde sizin emeginiz var. Bugün Cezayir’deki Türk yatirimlari 5 milyar dolara ulasmis durumda. Cezayir, aramizda serbest ticaret anlasmasi olmamasina ragmen Türkiye’nin Afrika’daki yatirimlarinin büyük bir bölümüne ev sahipligi yapmaktadir. Serbest ticaret anlasmasi imzaligimiz zaman önümüzde hiç kimse duramaz. Tüm engellemelere ragmen birlik için Cezayir’den ve Afrika kitasindan tüm dünyaya yayilacagiz” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay ayrica konusmasinda, “Ülkede faaliyet gösteren bin 400’den fazla Türk sirket 30 bini askin Cezayirliye istihdam sagliyor. Cezayir’deki en büyük yatirimci bizim ülkemiz. Bu rakamlari daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye sinirlari içiresine kapanmis bir ülke degildir. Dost ülkelerle kültürel baglarimizi daha da güçlendirmeye devam edecegiz. Küresel ölçekte is yapan firmalarimizin sayisini da artmasi için desteklerimizi sürdürecegiz” dedi.

Kaynak: İHA