Cemal Süreya Memleketinde Heykeli Ve Siirleriyle Yasatiliyor

Türk siirinin önde gelen isimlerinden ve ikinci yeni akimin öncülerinden olan Cemal Süreya, dogum yeri olan Tunceli’nin Pülümür ilçesinde heykeli, fotograflari ve siirleriyle yasatiliyor.

Cemal Süreya Memleketinde Heykeli Ve Siirleriyle Yasatiliyor
Pülümür Belediyesi ve Besiktas Belediyesinin ortaklasa yaptigi çalismayla ünlü sairin daha önce yapilan heykelinin, heykeltiras tarafindan tamiri gerçeklestirilirken, kaidesi yeniden düzenlendi.

Çalisma neticesinde ayrica cadde ve sokaklara sairin siirleri yazilarak duvarlara fotograflari çizildi.

Ilçede bulunan bir geçide Cemal Süreya’nin “Sürgün” siirinden esinlenerek tren betimlemesi yapan Street Art (sokak sanatçisi) Nomorelies, “On yildan daha uzun süredir bu tarz isleri yapiyorum. Bugün de burada bulunma, Pülümür’de bulunma nedenim; Pülümür Belediyesi ile Besiktas Belediyesinin beraber yaptiklari bir proje. Bu bölgeden çikmis olan, dogmus olan Cemal Süreya’nin bir eserini halkin sürgün geçidi olarak adlandirdiklari geçide bir tren betimlemesi, Cemal Süreya’nin siirinde geçen tren betimlemesi yapmak için bir tasarim ortaya çikardim. Umarim herkes çok sever” dedi.

Cemal Süreya için yapilan çalismalari anlatan Pülümür Belediye Baskani Müslüm Tosun ise “Süreya, ilçemizde gözlerini açmis sair ve yazardir. Benden önceki belediye baskanimiz döneminde ilçemizle özdeslestirmek adina bir heykeli yaptirilmis ayrica bu caddeye Cemal Süreya Caddesi adi verilmisti” diye konustu.

Projeyi genisletmek adina çalisma yaptiklarini aktaran Tosun, “Bu projeyi Cemal Süreya’yi daha taninir, bilinir kilmak adina baslattik. Projeyi Besiktas Belediyesi ile ortaklastirdik. Ilk etapta heykelin bakimi yapildi heykeltiras tarafindan. Kaidesi yenilendi. Yeniden düzenlendi.

Daha görünür kilinmasi için daha genis ve yüksek yeni bir kaide yaptirdik. Onun disinda caddelerde, sokaklarda siirlerini ve sözlerini yazdirdik. Ilçemize gelenlerin geldiklerinde Pülümür’de Cemal Süreya ile daha fazla bas basa kalmasiyla ilgili bir çalismaydi. Besiktas Belediyesi’nden gelen arkadas duvar resimlerini yapti” seklinde konustu.

Projenin devam edecegini belirten Baskan Müslüm Tosun, “Bu ilçemizi kültürle, sanatla öne çikmasini amaçlayan bir çalismamiz. Önümüzdeki süreçte belki imza günleri, sairleri bulusturmak gibi yillara yayilabilecek bir proje. Turlar geldiginde buradaki fotograflari gördüklerinde Cemal Süreya’nin burali oldugunu, Cemal Süreya ile ilgili çalismalarin burada devam ettigini bilecekler. Burada emek sarf eden sanatçi dostlarimiza, heykeltiraslara, Besiktas Belediye Baskani Riza Akpolat Beye ve ekibine de çok tesekkür ediyorum. Umarim bundan sonra Cemal Süreya’yi daha fazla gündeme tasiriz. Gelen dostlarimiz burada gördüklerinde Cemal Süreya’ya daha fazla zaman tanima firsati bulabilirler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA