(ÖZEL) Seyyid Battal Gazi Külliyesi Yenilenen Yüzüyle Ziyaretçilerini Bekliyor

Eskisehir Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi restorasyon çalismalarinin ardindan ziyaretçilere açildi.

(ÖZEL) Seyyid Battal Gazi Külliyesi Yenilenen Yüzüyle Ziyaretçilerini Bekliyor
Eskisehir Valiligi himayesinde Seyitgazi Kaymakamligi tarafindan hazirlanan proje genelinde, Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesinde sakli kalan tarih gün yüzüne çikartildi. Hazirlanan proje ile türbe içindeki duvarlara baslatilan raspa çalismasiyla ve türbe etrafinin isiklandirilmasiyla ziyaretçilerine, külliyenin ruhuna uygun bir ortam hazirlandi. Islam’in Anadolu’ya yayilmasinda büyük katkisi olan Seyyid Battal Gazi adina 1207-1208 yillarinda Anadolu Selçuklu sultani I. Alaeddin Keykubad’in annesi Ümmühan Hatun tarafindan yaptirilan türbe ve cami, restore edilmis haliyle ziyaretçilerini bekliyor. Seyitgazi ilçesinde, 150 metre yüksekliginde Üçler Tepesi’nin doguya bakan yamaçlari üzerinde bulunan külliye havadan dron ile görüntülendi.

“Bizim amacimiz ecdadin insa ettigi sekliyle de günümüze yansitabilmekti”

Kisin süren çalismalarin neticesinde külleyenin restorasyonunu tamamladiklarini söyleyen Seyitgazi Kaymakami Kutsal Baytak, en önemli amaçlarinin ilk insa edildigi sekliyle günümüze yansitabilmek oldugunu belirtti.

Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz’in restorasyon çalismalarinda çok büyük destegi oldugunu vurgulayan Baytak, “Içerideki raspa ve aydinlatma çalismalarini gerçeklestirdik. En önemli kismi da burada bulunan beton sütunlarin ahsap kaplamalarini da gerçeklestirdik. Bizim amacimiz tamamiyla Seyit Battal Gazi Külliyesi’nin ilk, kullanildigi sekliyle kullanabilmek ve ecdadin insa ettigi sekliyle de günümüze yansitabilmekti. Duvarlarini özellikle ortaya çikarmak istedik ki geçmiste bulunan ruhu günümüze de yansitabilmekti amacimiz. Çok sükür ki güzel bir çalismanin neticesinde Seyit Battal Gazi Külliyesi’nin bugünkü haline almasina vesile olduk. Bu anlamda valimizin çok büyük destekleri oldu, onlarin sayesinde bu proje ve çalismalari gerçeklestirebilme imkânimiz oldu. Ayni zamanda bizim Seyit Battal Gazi Külliyesi’nin tanitimiyla ilgili çesitli projelerimiz de var. Bu projeler neticesinde çesitli seminerler, çesitli toplantilari da külliyede gerçeklestirerek buranin tanitimini gerçeklestirmeye yönelikte planlarimizi, programlarimizi olacak insallah” dedi.



“Restorasyondan sonra daha fazla ilgi görmeye basladi”

Külliyenin restorasyondan sonra ziyaretçi sayisinin arttigini dile getiren Baytak, “Pandemiden dolayi ne yazik ki bunun istatistik verilerini saglikli bir sekilde tutamiyoruz/ ama zaten külliye ziyaretçi sayisi anlaminda ciddi anlamda yüksek rakamlara sahip. Restorasyondan sonra daha fazla ilgi görmeye basladi.

Özellikle 30-40 yilin öncesine döndügüne yönelik çesitli kesimlerden de geri dönüsler aliyoruz. Özüne döndürmek istedik aslinda biz burayi ve gelen misafirlerimizin de bundan çok memnun oldugunu da dâhil geri dönüsler aldik. Ziyaretçi sayilarimiz insallah ilerleyen günlerde artmaya devam edecek. Biz tanitimlarimizi yapmaya devam ettikçe, onlar da gördükçe ve bildikçe Seyit Battal Gazi Külliyesi’ni buraya gelmek isteyeceklerdir” diye konustu.

Kaynak: İHA