Metaverse Evreninin Tasariminda Mimarlarin Rolü Büyük Olacak

Günümüzün en tartismali ve popüler teknolojik akimi metaverse evrenin nasil insa edilecegi konusunda degerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Sen Yüksel, sanal ötesi bu evrenin insasinda mimarlarin büyük rolü olacagini kaydederek, “Metaverse ile birlikte mekan kavrami degisecek ve fiziki dünyadaki mekanlari sorgulayacagiz ”dedi.

Metaverse Evreninin Tasariminda Mimarlarin Rolü Büyük Olacak
Pandemiyle birlikle birçok alanin dijitale dönmesi metaverse evrenine de hizli bir giris sagladi. Belirsizliklerde dolu bu evrenin hayatin her alaninda kullanilabilecegini belirten Beykent Üniversitesi Iç Mimarlik Bölüm Baskani Doç. Dr. Sen Yüksel, metaverse evreninin disiplinler arasi uzmanlar esliginde kullanicilarin da katildigi herkes tarafindan insa edilecegini söyledi.

Kurulacak evrenin tasariminda ise özellikle mimarlara önemli bir rol düstügünü kaydeden Yüksel, bu evreni insanin bütün duyu organlarina hitap edecek bir sanal-öte evren oldugunu söyleyerek, gerçeklik ile sanal dünyanin arasinda kurulacak baglama da dikkat çekti.

Metaverse ile birlikte gerçek ile sanalin karistirilmaya baslandigi “bellek yitimi” gibi sorunlarinin da görülme ihtimalinin yüksek oldugunu kaydeden Yüksel, bu evrene alisilmasinin bellek yitimi açisindan çok önemli oldugunu söyleyerek, mimarlarin kuracaklari mekanlarda gerçek dünyanin baglamini da kurmak durumunda oldugunun altini çizdi.

“Mekan kavrami degisecek”

Metaverse evrenin insasinda mimarligin önemine deginen Yüksel, “Metaverse aslinda yapili çevrenin sanal-öte evrende insa edilme haldir. Bu bir evren olduguna göre bunun da bir tasarimcisi olmak durumda. Mekan tasarimlarinin nasil yapilacagina bagli olarak mimarligin bu alanda rolü büyük. Çünkü buradaki mekanda herhangi bir yer çekimi ve kisitlama yok. Gerçek dünyada olusturmaya çalistigimiz kurallar yok. Tamamen bagimsiz durumda. Dolayisiyla buradaki mekan kavrami da degisecek. Oradaki degisen mekan kavrami gerçek dünyayi nasil etkileyecek? Iste bu konuda mimarlarin rolü çok önemli” dedi.

“Bellek yitimi gerçeklesebilir”

Gerçeklikten sanal dünyaya geçisin etkilerini yorumlayan Yüksel, “Farkli bir geçiste bellek yitimi ihtimal bir durum. Bellek yitiminin olmamasi için mimarlarin özellikle bu geçis asamalarinda baglami çok iyi kurmalari gerekiyor. Sanal ortamda olusturacaklari yapili çevredeki mekanlarda fiziksel çevre baglaminin mutlaka olmasi gerekiyor. Yoksa bellek yitiminin çok çabuk gerçeklesmesine neden olunur. Nitekim bu evrenin insanin bütün duyu organlarina hitap etmesi söz konusu. Bence ileride mekan anlayisimiz da degisecek. Böylece fiziki dünyadaki mekanlari da sorgulamamiz gerekecek. Su anda ise gündemde ‘likit mekan’ olgusu var. Ama bu likit mekanlar olmadan önce metaverse alisilmasi bellek yitimi açisindan çok önemli. Ancak her ne kadar likit mekanlar olursa olsun mimarlar gerçek dünyanin baglamini kurmak durumundadir” diye konustu.



“Metaverse hizla geldi ve daha da ilerleyecek”

Metaverse’nin bir teknolojik gelisim oldugunu ve kaygi duyulmamasi gerektigini aktaran Yüksel, “Her teknolojik gelisim bir önceki dönemden daha olumlu sonuçlara yol açmistir. Elbette alisma ve gelisme dönemlerinde bir takim aksamalar olabilir. Bence kaygiya gerek yok. Kaygilanmadan anlamaya çalisarak, ne yapabiliriz diye düsünerek arastirmak gerekiyor. Çünkü metaverse hizla geldi ve daha da ilerleyecek. Biz geçis dönemindeyiz. Pandemiyle birlikte her seyde dijitale döndük. Herkesin hayatina farkli, hizla giren bir teknoloji oldu. Bu nedenle her disiplinin bu alana bir an önce adapte olmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA