Kuru Çiçekte Ithalati Ihracata Çevirdi

Adanali girisimci, tarimsal üretimde bir çogu yabanci ot olarak görülen bitkilere, yaptigi arastirma ve gelistirme çalismasinin ardindan deger katarak, onlarin uzun yillar evlerin bir kösesinde süs materyali olarak kullanilmasini sagliyor.

Kuru Çiçekte Ithalati Ihracata Çevirdi
Adana’nin Karaisali ilçesi Kuzgun Mahallesinde kurulu firma, 7 yil önce birkaç çesit yabanci ot mahiyetindeki bitkileri dogal haliyle uzun yillar muhafaza edilebilmesi için koruma ve renklendirme isleminden geçirerek üretime basladi.

Aradan geçen yillarda arastirma ve gelistirme ile firma hem ürün çesitliligini artirdi hem de daha önce çogu yurt disindan ithal edilen çiçeklerin ithalatinin önünü kestigi gibi 20 ülkeye ihraç eder hale geldi.

Bitki koruma teknolojisi uygulanan ve tarimsal üretimde bazilari yabanci ot olarak bilinen bitkiler, saksi bitkisi, özel günlerin anisi, farkli iç ve dis mimari tasarimlarin vazgeçilmezi haline geldi. Yaptiklari isi topraga, havaya, suya ve günese ihtiyaç duymayan bitki üretmek olarak tanimlayan isletme sahibi Alper Kahveci dogal görünümlerini koruyan bitkilerin uzun yillar dalindaki kadar canli göründügünü söyledi.



Dogada bazi türleri yabanci ot olarak bilinen amarantus (horoz ibigi), palaris(kus otu), luna (keten otu), setteria, virgatus (kuskonmaz)gibi bitkilerin yani sira lavanta, cipso, ortanca, statis (deniz lavantasi), bugday, yulaf, solidego (altinbasak), mimoza bitkileri özel islem sonrasi daha uzun yillar hayatta tutan firmanin tesislerini ziyaret eden Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, firma sahibi Alper Kahveci’den bilgi aldi.

Firmanin ham maddesinin büyük bir bölümünü bölgede sözlesme modeli ile çiftçilere üretim yaptirdigini belirten Il Müdürü Tekin, "Buraya degersiz gibi giren bitkilerden piyasada katma degeri yüksek bir ürün ortaya çikiyor. 2 yildir Karaisali ilçesinde faaliyet gösteren firmamiz ciddi bir pazar payina sahip. Islenen bitkilerin temel tazeligi korunarak, böceklenmeden baska haserelere maruz kalmadan uzun yillar dekoratif amaçli kullanimi mümkün oluyor. 20 ülkeye ihracat yapiyor olmalari ülkemiz için önemli. Kapasitelerini artirma noktasinda bizde elimizden gelen destegi verecegiz" dedi.

Isletme Sahibi Alper Kahveci de 7 yil önce Türkiye’de olmayan bir teknoloji kullanarak bitkilerin dogal ve taze hallerini koruyarak yillarca kalmasini sagladiklarini ifade etti.

Daha önce yurt disindan ithal edilen birçok bitkiyi yurt içinde ürettiklerini ve ithalatin önünü kestiklerini vurgulayan Kahveci, "Ithal edilen ürünler çok yüksek fiyatla yurt içine giriyordu. Biz bazi türlerin tohumunu yurt disindan getirip bölgede ekimlerini yaptirdik. Pazara ürün sunmamiz sonrasi bunlarin ithalati bitti. Biz simdi bu ürünleri 20 ülkeye ihraç eder hale geldik" dedi.

20 çesit ürünle yilin büyük bir bölümünde üretim yaptiklarini, ar-ge çalismasi ile çesit sayisini günden güne artirdiklarini kaydeden Kahveci, çalisanlarin yüzde 80’inin kadin oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA