Balda Yüksek Rekolte Beklentisi Aricilara Umut Oldu

Zara Ziraat Odasi Baskani Zeki Simsek, Zara balinda yüzde 50 rekolte artisi ile bin 400 ton bal elde etmeyi hedeflediklerini söyledi

Balda Yüksek Rekolte Beklentisi Aricilara Umut Oldu
Sivas’ta 443’ü endemik tür olmak üzere yaklasik 2 bin farkli bitki türü bulunuyor. Sivas’in Zara ilçesi; kekik, nane, ballibaba, sögüt, tas yoncasi ve keven gibi bitkiler ile endemik birçok çiçek türüne ev sahipligi yapiyor. Zara sahip oldugu flora ve iklim sartlari ile yerli ve gezgin birçok ariciyi da agirliyor. Zara, çiçek bali üretiminde ilk sirada, aricilik isletme sayisi bakimindan ikinci, bal üretiminde de dördüncü sirada yer aliyor. Ilçe sinirlari içerisinde üretilen ve yakin zamanda tescillenen Zara balinda bu yil yüksek rekolte bekleniyor. Zara Ziraat Odasi Baskani Zeki Simsek bu yil bal üretiminde önceki yila oranla yüzde 40-50 arasinda artis beklediklerini belirtti.



Zara’da bal üretimi Selçuklu dönemine uzaniyor

Zara Ziraat Odasi Baskani Zeki Simsek, ilçede bal üretiminin Selçuklu dönemine kadar uzandigini belirterek, “Ilçemizde; Selçuklu’dan bu yana kovan kara aricilik yapilmaktadir. Zara bali adini o günlerde aldi. 1970’li yillarinda fileli kovana geçilmesiyle aricilik faaliyetleri ilçemizde artmistir. 1996 yilinda ilçenin protokolü bal festivalleri düzenleyerek o günlerden bu günlere tasimislaridir” seklinde ifade etti.



Hedef bin 400 ton

Baskan Simsek, Zara ilçesinde geçen yil 900 ton bal hasadi yapildigini bu yil ise hedeflerinin bin 400 ton oldugunu ifade ederek, “Bu dönem aricilikla ugrasanlari ziyaret ettiklerimizde iyi haberler aliyoruz. Beklentimiz bin 400 ton bal rekoltesi. Aricilikla ugrasan arkadaslarimizla sohbet ettik. Bu sene yüzde 40, yüzde 50’ye varan rakamlara rekoltemizin artacagini söylüyorlar. Bu da Zara ilçesi için sevindirici bir haberdir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA