Hem Mimarisiyle Hem De Minaresiyle Ilgi Çekiyor

Giresun’un Eynesil ilçesinde mimarisi ve minaresi ile tek olma özelligine sahip olan Yesil Camii’nin semaver seklindeki minaresi dikkat çekiyor.

Hem Mimarisiyle Hem De Minaresiyle Ilgi Çekiyor
Giresun’un Eynesil ilçesinde 1987’den bu yana taslari el isçiligi ile islenip Selçuklu ve Osmanli mimarisiyle insa edilen Yesil Camii, mimari özellikleriyle göz doldururken, semaver seklindeki minaresi de ilgi çekiyor.

Minarenin semaver seklinde olmasinin nedenini vasiyet ve ilçe ekonomisine yön veren çay üretiminden kaynaklandigini anlatan Eynesil Hayirli Isler Yapma ve Yaptirma Dernegi Baskani Ayhan Tufanoglu, “Bu caminin temelinin atilmasinda büyük emegi olan merhum Haci Mustafa Eren Efendi, Kayseri’de Ulu Cami’ye gidiyor, yanindakilere de ’Bizim yaptiracagimiz camiye de böyle bir minare yapalim’ diyor. Biz de bu vasiyeti caminin bitimine yaklastigimizda yerine getirmek istedik. Bir de ilçemizde çay üretimi oldukça fazla ve 5 tane de çay fabrikasi bulunmaktadir. Buradan yola çikarak semaver seklinde bu çay üretimini simgelemek istedik. Diger bir açidan da semaverin bir birlestirici özelligi var. Bilindigi gibi semaverin etrafinda oturulup çay içilirken, sohbet edilirken bir manevi özelligi oluyor. Bütün bunlari göz önünde bulundurdugumuzda böyle bir eser ortaya çikmis oldu” dedi.



Semaver minare dogal tastan 4.5 yilda yapildi

Caminin minaresindeki semaverin özelligiyle de ilgili bilgi veren Tufanoglu,”Mimarinin en tepesindeki semaver seklinin yapilmasi için bir proje asamasi oldu uzun süre buna çalistik. Tamamen dogal tastan yaptigimiz semaverin önce çizimini yaptik, sonra 4,5 yilda tamamlayabildik. Içerisinde 5 kisi sigabilecek ve oturup çay içebilecek imkana sahiptir. Yine semaver seklindeki eklenti 360 derece dönebiliyor. Bir de musluk yaptik ki bunun da bir nedeni var. Bilindigi camiye gelenlerin maneviyatinin hayir çesmesinden doldurulmasini sembolize ettik” diye konustu.



Cumhuriyet döneminde yapilan 2. tas cami

Yaklasik 35 yildir devam eden cami insaatinin Selçuklu ve Osmanli mimarisiyle yapildigini da belirten Tufanoglu, “Cumhuriyet döneminde Bulancak ilçesindeki Sarayburnu Camisi’nden sonra yapilan 2. Camidir. Tamamen dogal tas islenerek yapilmaktadir. Suanda yüzde 80’i tamamlanmis durumdadir. Tamamen bitirilmemis olmasina ragmen 2012 yilindan beridir ibadete açik durumdadir” ifadelerini kullandi.

Vatandaslar da minarenin caminin mimari özelligine yakistigini belirterek bir birini tamamladigini söylediler.
Kaynak: İHA