GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi 47 Meslekte Yetki Aldi

GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi 8 sektörde, 47 meslekte sinav ve belgelendirme yetkisi alarak, Türkiye’de belgelendirme yetkisi olan 62 STK arasinda en fazla meslek alanina sahip üçüncü kurulus oldu.

GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi 47 Meslekte Yetki Aldi
Turizm konaklama ve yiyecek içecek sektöründeki 4 alan için devam eden akreditasyon süreci de tamamlaninca GTO Mesleki Yeterlilik Merkezinin belgelendirme yetkisine sahip oldugu meslek sayisi 51’e çikacak.GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi’nin alan genisletme çalismalarinin devam ettigini belirten GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, konu ile ilgili su degerlendirmelerde bulundu:

“Mesleki Yeterlilik Belgesi bilindigi üzere kisinin mesleginde yeterli düzeyde bilgi ve yetenege sahip oldugunu kanitlayan bir belgedir. Ve bu belge Bakanlik tarafindan yetkilendirilen kurumlar tarafindan verilir. Odamiz istiraklerinden GTO Destek Mesleki Yeterlilik Merkezi de bu yetkiye sahip bölgenin ilk STK’sidir. Türkiye’de sinav ve belgelendirme yetkisine sahip 62 STK var. Yetki çerçevesinde meslek sayisi büyüklügünde ilk 3 STK’dan birisiyiz. Ilk sirada 104 meslek ile Bursa TSO, ikinci sirada 65 meslek ile TOBB MEYBEM yer almakta. Biz ise 8 sektörde 47 meslekte sinav ve belgelendirme hizmeti vermekteyiz’’ dedi.

GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi’ni ülkenin ve bölgenin önde gelen merkezlerinden biri haline getiren GTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Yilmaz Duman Baskanligindaki GTO Destek A.S. Yönetim Kuruluna tesekkür eden Yildirim, yetki sahibi olduklari sektör ve mesleklerle ilgili su bilgileri verdi:

“Bilindigi gibi 2015 yilinda Is Sagligi ve Güvenligi Kanununda yapilan düzenleme ile bazi mesleklere belge zorunlulugu getirildi.

Kanunda basta tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler olmak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kisiler çalistirilamayacagi belirtildi. Kanunun bahsettigi tehlikeli mesleklerin basinda da insaat sektörü geliyordu. GTO olarak mesleki yeterlilik konusunda hizli bir aksiyon alip altyapi çalismalarimizi yaptik ve akreditasyon sürecimizi baslattik. 2018 yilinda 14’ü insaat sektöründe olmak üzere toplam 17 alanda Mesleki Yeterlilik Belgesi veren bölgenin ilk STK’si olduk. Her geçen gün yetki alanimizi genislettik. 2021 ve 2022 yili içerisinde yapilan denetimler sonucu 28 yeni ulusal yeterliligi daha yetki alanimiza kattik. Böylece 8 sektörde, 47 meslekte sinav ve belgelendirme yetkisini almis bulunuyoruz. Insaat sektöründe 14, Otomotiv sektöründe 10, Ulastirma sektöründe 7, Elektrik Elektronik Sektöründe 5, Kisisel Bakim Hizmetlerinde 4, Emlak sektöründe 2, Kimya sektöründe 2 ve Turizm, Konaklama, Yiyecek-Içecek Hizmetleri sektöründe 4 meslekte belgelendirme yetkisine sahibiz. Yiyecek içecek sektöründe 4 meslekte devam eden akreditasyon süreci tamamlaninca 51 meslekte yetkili kurulus olacagiz.”

’’Reel sektör için kritik alanlarda yetki aliyoruz’’

Bazi sektörlerde üretim faaliyetlerinin devamliligi için belge sahibi isgücünün kritik önem tasidigini söyleyen Yildirim, alan genisletme süreçlerinde üyelerinin faaliyetlerinde kritik öneme sahip alanlara öncelik verdiklerini ifade etti.

Yildirim, “Kimyasallarin Kaydi, Degerlendirilmesi, Izni ve Kisitlanmasi Hakkinda Yönetmelik (KKDIK) uyarinca, kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalarimiz kayda tabi olan kimyasal maddeleri Bakanliga bildirmek durumunda. Ancak bu bildirim için yapacagi kimyasal güvenlik degerlendirmesi ve raporunu yetkili kisiler araciligi ile yapmali. GTO MYM olarak bu noktada da önemli bir aksiyon aldik. Sektör için kritik öneme sahip olan “Kimyasal Degerlendirme Uzmanligi” ve “Güvenlik Bilgi Formu Hazirlayicisi” alanlarinda egitim ve sinav yapma yetkisine sahip bölgenin ilk ve tek sivil toplum kurulusu olduk’’ diye konustu.

Kaynak: İHA