Milletvekili Arvas Açiklamasi 'Su Kaynaklarini Korumali Ve Daha Verimli Kullanmaliyiz'

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Türkiye’nin kisi basina düsen bin 519 metreküplük su miktariyla su sikintisi çeken bir ülke oldugunu ifade ederek, “Su kaynaklarini korumali ve daha verimli kullanmaliyiz” dedi.

Milletvekili Arvas Açiklamasi 'Su Kaynaklarini Korumali Ve Daha Verimli Kullanmaliyiz'
Milletvekili Abdulahat Arvas, beraberindeki AK Parti Gürpinar Ilçe Baskani Taha Güngör ve AK Parti Ercis Sosyal Politikalar Baskani Akif Yardimci ile DSI Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca’yi ziyaret etti. Yapilan görüsmede Van Gölü Havzasi’nda bulunan su kaynaklarinin korunmasi ve daha verimli kullanilmasi, taskin koruma talepleri ile ek yatirima teklif projeler istisare edildi. Ziyaret sonrasi bir açiklama yapan Milletvekili Arvas, nüfus arttikça içme suyu kaynaklarinin korunmasi ve bu amaçla sürekli kullanilabilirliginin saglanmasinin tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe artan bir öneme sahip oldugunu söyledi.

Arvas, “Dünyada kisi basina yilda ortalama bin 800 metreküp suya ihtiyaç vardir. Buna ragmen dünyada genel olarak bin 400 milyon metreküp su bulunmakta, fakat bunun sadece yüzde 1’i temiz ve kullanilabilir özellige sahiptir. Bu verilere göre dünyanin kafi ölçüde yagis alamayarak kurak kaldigi bilinen bölgelerde yaklasik 600 milyondan fazla insan yasamakta ve yeterli sudan yoksun kalmaktadir. Maalesef Türkiye’de kisi basina düsen bin 519 metreküplük su miktari ile su sikintisi çeken bir ülke konumundadir. Nüfusumuzun artan taleplerine karsilik olarak, ülkemizde kullanilan su kaynaklari miktari sabit kalmakta, bu yüzden de kisi basina düsen su miktari giderek azalmaktadir. Bölgemiz su kitligi çeken bir cografyada olmamasina ragmen nüfus artisi ve hizli kentlesme sonucu su kaynaklarinin korunmasinda problemler yasanmistir” dedi.

Tatli suyun insan hayati, saglik ve üretkenligin ilk kosulu oldugunu ifade eden Arvas, “Bunun yaninda tarim, hayvancilik ve sanayi için de vazgeçilmez bir ihtiyaçtir. Nüfus artisina pareler olarak artan gida ihtiyaci ile birlikte tarimsal su ihtiyacimizda artmaktadir. Özellikle tarim sektörünün kurakliktan ve muhtemel bir su sikintisindan en az düzeyde etkilenmesi için Cumhurbaskanimizin bu konudaki hassasiyeti geregi Tarim ve Orman Bakanimiz ile DSI Genel Müdürlügümüz tarafindan gerekli önlemler alinmaktadir. DSI Bölge Müdürlügümüz tarafindan hazirlanan ve planlanan projeleri DSI Genel Müdürümüze ileterek, Van’da bulunan su kaynaklarimizin verimli bir sekilde kullanilmasi ve rasyonel yönetilmesi talebinde bulunduk. Bölgemizin ekonomik, cografi ve iklim sartlarinin göz önünde bulundurularak çiftçilerimize düsük maliyetli ve verimli sulama imkâni saglanmasini, mevcut açik sulama kanallarindaki çatlaklarin ivedilikle onarilmasini, su dagitiminin kapali boru iletim sistemi marifetiyle yapilmasi konusundaki önerilerimizi aktardik. Ekonomik olarak 209 bin 769 hektar sulanabilir alani olan ilimizde, devletin ve çiftçilerin imkânlariyla sulanan tarim arazisi 135 bin 787 hektardir. Insallah devam eden yatirimlar ve baslayacak projeler ile birlikte sulanabilir arazi potansiyelimizi daha da arttirmayi hedefliyoruz. 2022 yili ek yatirim programina Pay-Morgedik Baraji ulasim yolu ve köy rölekasyon yollarinin iyilestirilmesi, Muradiye Babacan HIS Göleti, Saray Örenburç Göleti, Tusba ilçesi sinirlarinda yer alan Navun, Yilan, Curna ve Zurna derelerinin islahi, Gürpinar Topsakal Mahallesi, Saray Karahisar Mahallesi 1. Kisim ve Özalp Bogazkesen Mahallesi tamamlama taskin koruma islerinin öncelikle dahil edilmesini teklif ve talep ettik. Insallah bu taleplerimizin takipçisi olacagiz. Bu vesile ile DSI Genel Müdürümüze görevinde tekrar basarilar diliyor, yakin ilgilerinden dolayi tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA