Findik Üreticisinin 'Drakula' Sevinci

Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üreticilerin önemli geçim kaynaklarindan biri olan ve her yil milyar dolarlik ihracat geliri saglanan findikta halk arasinda ’Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böcegi’nin bu yil findik bahçelerinde görülmemesi findik üreticisini sevindirdi.

Findik Üreticisinin 'Drakula' Sevinci
Trabzon’un Maçka ilçesi Esiroglu mahallesinde 2018 yili Mayis ayi sonlarindan itibaren görülen ve findik bahçelerinde dallarin kurumasina neden olan ve halk arasinda ’Drakula’ olarak adlandirilan Turunçgil Uzun Antenli Teke Böcegi’nin hizla yayilmasinin önüne geçilebilmek için Trabzon Tarim ve Orman Il Müdürlügü bünyesinde bir çalisma baslatilmis ve bu kapsamda bulas olan bahçeler önce sökülmüs, ardindan da yakilmisti. Müdürlükçe mücadele çalismalarinin sürdügü belirtilirken, söz konusu böcege bu yil sicaklarin etkili olmamasi nedeniyle henüz rastlanmadigi belirlendi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Ticaret Borsasi (TTB) Meclis Baskani Sebahattin Arslantürk, bu yil havalarin mevsim normallerinin altinda seyretmesinden dolayi ’Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceginin görülmedigini belirterek aktivitesinin son derece zayif oldugunu söyledi.



Arslantürk, “Bu yil aktivitesi son derece zayif ancak bu böcek önemli bir tehdit gerekli önlemler alinmali. Esiroglu Vadisinde yaklasik 700 dönüm civarinda bir alani etkiledi ve orada söküm çalismalari yapildi. Daha da büyümemesi için halen gözetim devam ediyor. Bunun yaninda findiga zarar veren böceklerde de hareketi yavas görüyoruz, o iyi bir sey. Gerekli tedbirler zamaninda alinmali ki; ürünümüze verdigi zarar kayiplar minimize edilebilsin. Bu yil iklim hala mevsim normallerinde gitmiyor, mevsim normallerinin altinda gidiyor. Bu böceklerin eslesebilmeleri için isinin belli bir sicakliga ulasmasi gerekiyor. Biraz da bunun etkisiyle bu durum söz konusu. Ancak hava sartlarindan ötürü bu kez de küllenme basladi o da findiga zarar veriyor. Üreticiye dogru tarimsal uygulamalari yerinde ve zamaninda yapmasini öneriyoruz. Bu günlerde küllenmeye karsi gerekli etkinlikleri yapmasini tavsiye ediyoruz” dedi.



"Rekolte 700 bin ton civarinda"

Yapilan çalismalarda bu yil findik rekoltesinin 700 bin ton civarinda ön gördüklerini kaydeden Arslantürk, “Rekolteyle ilgili önümüzdeki haftalarda Tarim Il Müdürlükleri saha çalismalarina baslayacaklar ancak ondan önceki diger Sivil Toplum Örgütleri ve bu isle istigal eden firmalarin yaptigi çalismalarda 700 bin ton civarinda bir rekoltenin gelme ihtimalini ön gördüler. Çaya, hububata verilen fiyatlarda göz önünde bulunduruldugunda findiga verilecek fiyatin 45 TL’nin üzerinde 50 TL olma ihtimalini ön görüyoruz. Zaten söylenen Kurban Bayrami sonrasi Temmuz ayinin ortalari veya sonlarina dogru fiyat açiklamasinin yapilacagi ve beklentinin de karsilanacagi yönünde bize haberler geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA